Vijesti

20.06.2022.
Održan prvi sastanak Foruma za građanske inicijative Općine Centar Sarajevo
U sklopu projekta „Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD2)“, koji finansira Evropska unija, a implementira UNDP, u prostorijama općine Centar Sarajevo, održan je prvi sastanak Foruma za građanske inicijative Općine Centar Sarajevo.
20.06.2022.
DOPUNE I IZMJENE ZAKONA O PRAVIMA DEMOBILIZIRANIH BRANILACA I ČLANOVA NJIHOVIH PORODICA
Priznavanje prava suprugama umrlih demobiliziranih branilaca
Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar obavještava građane da na osnovu novih izmjena i dopuna federalnog Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, supruge umrlih demobiliziranih branilaca starije od 57 godina mogu ostvariti pravo na egzistencijalnu naknadu.
17.06.2022.
PROJEKAT PODRŽAN KROZ PROGRAM RELOAD2
Nastavljena Minibasket liga osnovnih škola Općine Centar
Tokom proteklog vikenda odigrane su utakmice Minibasket lige osnovnih škola Općine Centar.
17.06.2022.
BESPLATAN ULAZ
Sutra porodični i ekološki dan u Pionirskoj dolini
Pod pokroviteljstvom Općine Centar Javna ustanova „Centar kulture i mladih“ u saradnji sa KJKP „Park“ u subotu 18. juna 2022. godine organizuje manifestaciju „Porodični i ekološki dan Općine Centar Sarajevo“ koji će biti održan u Rekreativno zabavnom centru i zoološkom vrtu „Pionirska dolina“.
17.06.2022.
DRUGI KRUG STIPENDIJA OPĆINE CENTAR „PROF. DR. HUSEIN KULENOVIĆ“ ZA NADARENE UČENIKE I STUDENTE
Općina Centar će dodatno stipendirati 141 srednjoškolca i studenta
Drugi krug potpisivanja ugovora sa još 141 dobitnikom općinske stipendije „Prof. dr. Husein Kulenović“ će biti upriličeno u srijedu 22. juna 2022. godine sa početkom u 11 i 30 sati u sali Općinskog vijeća Centar.
17.06.2022.
OBJAVLJEN JAVNI POZIV
Podrška samozapošljavanju žena starijih od 36 godina i dugoročno nezaposlenih osoba
Na web stranici Općine Centar i u Dnevnom avazu u izdanju od 17. juna objavljen je javni poziv za realizaciju programa poticaja za unaprjeđenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu.
17.06.2022.
NOSILAC NAJVEĆIH RATNIH PRIZNANJA
Obilježena godišnjica pogibije heroja Safeta Zajke
Na današnji dan prije 29 godina prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, brdo Žuč, poginuo je Safet Zajko, heroj oslobodilačkog rata i legendarni komandant Druge viteške motorizovane brigade Armije RBiH.
16.06.2022.
Miralem Pjanić novi investitor na općini Centar
Reprezentativac Bosne i Hercegovine Miralem Pjanić posjetio je Općinu Centar, te načelnika Srđana Mandića u neslužbenom razgovoru upoznao o poslovnim aktivnostima – biznisu koji obavlja na području općine Centar. Na druženju su bili prisutni Miralemovi poslovni partneri kao i pomoćnica općinskog načelnika za privredu i poslovne prostore Neira Mlinarević.
16.06.2022.
OBJAVLJEN JAVNI POZIV
Podrška samozapošljavanju mladih i unapređenju poduzetništva na području općine Centar
Općina Centar je u srijedu 16. juna 2022. godine objavila Javni poziv za realizaciju programa poticaja samozapošljavanja mladih i unaprjeđenje poduzetništva iz sredstava budžeta Općine Centar Sarajevo za 2022. godinu.
16.06.2022.
JAVNI POZIV MLADIMA KOJI PRVI PUT RJEŠAVAJU STAMBENO PITANJE
Općina refundira troškove poreza na promet nekretnina ili plaćenog PDV-a
Općina Centar je raspisala Javni poziv za podnošenje zahtjeva za ostvarivanje prava na refundiranje dijela troškova plaćenog poreza na promet nekretnina ili plaćenog poreza za dodanu vrijednost (PDV) za mlade iz sredstava općinskog budžeta za 2022. godinu.
16.06.2022.
OPĆINA CENTAR FINANSIJSKI PODRŽALA SPORTSKU MANIFESTACIJU
Počelo Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima B i C divizije ECMBC „Sarajevo 2022“
U Sarajevu je počelo Evropsko prvenstvo za košarkaše u kolicima B i C divizije ECMBC „Sarajevo 2022“ na kojem učestvuje 14 reprezentacija sa više od 350 takmičara i 30 zvaničnika iz 20 zemalja Evrope.
15.06.2022.
Oproštajna posjeta ambasadora Matthew Fielda
Matthew Field, ambasador Velike Britanije u BiH danas je obavio oproštajnu posjetu Općini Centar i sastao se sa načelnikom Srđanom Mandićem koji mu je uručio prigodan poklon kao zahvalu na svemu što je učinio za Bosnu i Hercegovinu.
15.06.2022.
CIVILNA ZAŠTITE OPĆINE CENTAR NASTAVLJA REDOVNE AKTIVNOSTI
Okončana obnova skloništa za zaštitu stanovništva
Tokom mjeseca maja putem Službe za civilnu zaštitu Općine Centar okončana je sanacija četiri skloništa na sljedećim adresama: Alipašina 11-13, Alipašina 15-17, Branilaca Sarajeva broj 19A i Antuna Hangija broj 67.
15.06.2022.
OPĆINA CENTAR POMAŽE MUZEJ KNJIŽEVNOSTI I POZORIŠNE UMJETNOSTI
Podrška digitalizaciji književne građe
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je jučer zajedno sa svojom pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti gdje im je direktorica Šejla Šehabović pokazala vrijedne zbirke koje se čuvaju u ovom muzeju.
15.06.2022.
Javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Nacrt budžeta Općine Centar za 2023. godinu
U skladu sa budžetskim kalendarom za donošenje budžeta Općine Centar za narednu godinu, Općina Centar je raspisala Javni poziv za dostavu prijedloga projekata iz oblasti lokalnog ekonomskog razvoja za Nacrt budžeta Općine Centar za 2023. godinu.
14.06.2022.
OPĆINA CENTAR I KANTON SARAJEVO OBEZBIJEDILI 866.000 KM
Započeli radovi na uređenju korita potoka Sušica
U toku je realizacija prve faze projekta uređenja korita potoka Sušica koju zajedničkim sredstvima finansiraju Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Općina Centar u iznosu od 866.000 KM.
14.06.2022.
Druženje sa dobitnicima granta za mobilnost mladih
Načelnik Mandić na „Kafi sa mladima“
U ljetnoj bašti centralne sarajevske općine, načelnik Srđan Mandić danas se družio na „Kafi sa mladima“ općine Centar koji su u proteklom periodu dobili podršku putem granta za mobilnost mladih.
14.06.2022.
OPĆINA CENTAR DALA U ZAKUP SKLONIŠTE HISTORIJSKOM ARHIVU
Načelnik Mandić: Sklonište će zadržati primarnu funkciju
Općinski načelnik Srđan Mandić danas je potpisao ugovor o davanju u zakup prostorija skloništa u ulici Hamze Orlovića do broja 3. Javna ustanova Historijski arhiv Sarajevo ovim ugovorom zakupila je prostor na period od dvije godine.
13.06.2022.
U BESPLATNU ŠKOLU TENISA PRIJAVLJENO 130 ŠKOLARACA
Popunjeni svi termini ljetne škole tenisa za djecu
Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“ je započela sa besplatnom ljetnom školom tenisa na teniskim terenima Koševo.
13.06.2022.
USPJEŠNO PROVEDENA AKCIJA U MZ BARDAKČIJE
Veliki broj sugrađana darovao krv
Krajem protekle sedmice u prostorijama Mjesne zajednice „Bardakčije“ organizovana je akcija dobrovoljnog darivanja krvi i besplatnog mjerenja nivoa glukoze.