JU ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO KANTONA SARAJEVO NAJAVLJUJE

Počinje protivepidemijska desinsekcija na području općine Centar

Obavještavamo stanovnike sa područja općine Centar Sarajevo da će JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u narednim noćima, počevši od 19.06.2024. godine provesti dezinsekciju ove lokalne zajednice kako je navedeno u obavještenju nadležne ustanove.
Počinje protivepidemijska desinsekcija na području općine Centar

-Na osnovu dopisa Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo od 13.06.2024. u kojem se navodi da je na području opština Stari Grad i Centar, u užem gradskom jezgru primjećena pojava žohara, obavještavamo vas da je JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pokrenuo aktivnosti na provođenju dezinsekcije na predmetnim lokacijama.

 

S tim u vezi, obavještavamo vas da će na osnovu rezultata izviđanja terena stručnog tima JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo  koje će biti obavljene 18.06.2024.g. u kasnim večernjim i 19.06.2024.g. u ranim jutarnjim satima, na području od Vijećnice do Koševskog potoka. Nakon toga, zbog vremenskih prilika koje nas očekuju u narednim danima, operativne aktivnosti dezinsekcije (I faza) će  se provesti u noćima  19.06./20.06., 20.06./21.06. i 21.06./22 .06.2024.g. na mjestima gdje je infestacija žoharima prisutna. 

Dezinsekciju će provoditi stručni timovi JU Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo u kasnim večernjim i ranim jutarnjim satima, kada je frekvencija kretanja stanovništva i turista minimalna. Tokom izvođenja će se koristiti manuelne i električne pumpe različitog kapaciteta kao i motorne prskalice za zaprašivanje prostora. Izvršit će se detaljna dezinsekcija propisnim sredstvima navedenih javnih prostora, s tim da će se obratiti posebna pažnja na ,,kritične tačke", odnosno mjesta na kojima je primjećeno veće prisustvo žohara. Uposlenici Zavoda će na licu mjesta posjedovati službene legitimacije i iskaznice, te će koristiti obilježena službena vozila.

 

 

Po završetku svih aktivnosti bit će sačinjen izvještaj sa zaključcima i preporukama za dalje postupanje u svrhu preventivnog djelovanja i zaštite zdravlja naših građana, a s ciljem da se u budućnosti izbjegnu slične situacije, stoji u sopštenju.

28.06.2024.
SARADNJA JU „CENTAR KULTURE I MLADIH“ I AMBASADE JAPANA
Veliko interesovanje za japansku strip kulturu
28.06.2024.
OSNOVNA ŠKOLA „MEHMED-BEG KAPETANOVIĆ LJUBUŠAK“
Zamjena unutrašnje stolarije i opremanje prostora produženog boravka
28.06.2024.
SNAŽNA SARADNJA IZMEĐU OPĆINE CENTAR I SAVEZA „SUMERO“
Za pokretanje DI HUB Sumero Općina Centar izdvojila 10.000 maraka
Više vijesti