Vijesti

31.05.2022.
IZDVOJENO 26.775 KM
Općina Centar nastavlja pomagati održivi povratak
U budžetu za 2022. godinu Općina Centar Sarajevo je izdvojila finansijska sredstva za Program održivog povratka koja se dodjeljuju općinama, vjerskim institucijama i pojedincima za sufinansiranje rješavanja infrastrukturnih problema povratnika i obnovu vjerskih objekata, te pojedincima povratnicima za sanaciju stambenih jedinica, pomoćnih objekata ili nabavku opreme i materijala za poljoprivredu.
31.05.2022.
Preminula Segmedina Srna-Bajramović
Povodom smrti Segmedine Srna-Bajramović Općina Centar upućuje izraze najdubljeg saučešća njenoj porodici i prijateljima.
31.05.2022.
NAČELNIK MANDIĆ I MINISTAR ŠTETA OBIŠLI BUDUĆE GRADILIŠTE
U subotu započinju radovi na zamjeni oštećenih dijelova vijadukta na Ciglanama
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je zajedno sa kantonalnim ministrom saobraćaja Adnanom Štetom obišao lokaciju gdje ovog vikenda trebaju započeti radovi na obnovi dijelova mosta odnosno vijadukta na Ciglanama.
31.05.2022.
RASPISAN JAVNI POZIV
Nagrađivanje mladih uspješnih pojedinaca sa područja općine Centar
Općina Centar Sarajevo raspisala je Javni poziv za dodjelu sredstava iz budžetskog granta za nagrađivanje mladih uspješnih pojedinaca za 2022. godinu. Javni poziv je objavljen na web stranici Općine Centar i ostaje otvoren tokom cijele godine, odnosno do utroška finansijskih sredstava za ovu namjenu.
30.05.2022.
IZDVOJENO 45.000 MARAKA
Općina Centar finansijski podržava rad Fudbalskog kluba „Željezničar“
Danas je u prostorijama Uprave Fudbalskog kluba „Željezničar“ upriličeno potpisivanje ugovora o realizaciji sredstava za podršku u radu i realizaciju projekata pomenutog sportskog kluba.
30.05.2022.
POZIV ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUŠTVA ZA PREDLAGANJE KANDIDATA
Predstavnici nevladinih organizacija u Komisiji za odabir projekata
Općina Centar je raspisala Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predlaganje kandidata/kinje za člana/icu komisije za odabir projekata po LOD metodologiji, a koji će imati finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar.
30.05.2022.
SVEČANOST NA PLATOU SKENDERIJA I U DOMU MLADIH
Sutra otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću
Svečano otkrivanje spomenika najboljem sportisti Bosne i Hercegovine svih vremena Mirzi Delibašiću planirano je u utorak, 31. maja u 19 sati na platou KSC Skenderija.
30.05.2022.
Započela sanacija zaštitne rukohvatne ograde u Ulici Stjepana Tomića
Na osnovu ugovora o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju staza, stepeništa i ograda na području općine Centar krajem protekle sedmice započeli su radovi na sanaciji rukohvatne zaštitne ograde duž Ulice Stjepana Tomića koja se nalazi u blizini Klinike urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu.
27.05.2022.
Obilježen Dan škole „Hasan Kaimija“
Učenici Osnovne škole „Hasan Kaimija“ pripremili su danas bogat kulturno-zabavni program, povodom 77. rođendana škole. Obilježavanju Dana škole u ime Općine Centar prisustvovao je predsjedavajući Općinskog vijeća Sejad Đozo.
27.05.2022.
Obilježen Dan škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“
Učenici, nastavnici i uposlenici Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ obilježili su na svečan način Dan škole.
27.05.2022.
SVEČANOST NA PLATOU SKENDERIJA I U DOMU MLADIH
U utorak otkrivanje spomenika Mirzi Delibašiću
Danas je u Općini Centar održana konferencija za medije na kojoj je najavljena svečanost povodom otkrivanja spomenika Mirzi Delibašiću na platou ispred KSC Skenderija.
27.05.2022.
Saradnja Općine Centar i Atletskog saveza BiH
Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa direktorom Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“ Mirzom Muzurovićem održao je sastanak sa predstavnicima Atletskog saveza Bosne i Hercegovine.
27.05.2022.
Obilježena 30. godišnjica masakra u Ferhadiji
U znak sjećanja na žrtve stradale u masakru 27. maja 1992. godine u Ulici Ferhadija (tadašnja Vase Miskina), kada je od agresorske granate ubijeno 26 i ranjeno 108 naših sugrađana, članovi porodica žrtava su zajedno sa brojnim građanima, te delegacijama Kantona, Grada, Općine Centar i udruženja građana, 27. maja 2022. godine položili cvijeće kod spomen-ploče i minutom šutnje i učenjem Fatihe odali počast nastradalima.
27.05.2022.
Načelnik Mandić prisustvovao sastanku Savjeta Mjesne zajednice „Betanija“
U prostorijama Mjesne zajednice „Batanija“ načelnik Općine Centar Srđan Mandić prisustvovao je sjednici Savjeta ove mjesne zajednice koju je vodio predsjednik Savjeta Adel Muratović.
27.05.2022.
Obilježen Dan Mjesne zajednice Breka
25. maja obilježava se Dan Mjesne zajednice Breka, te su povodom toga na ovom mjesnom području upriličena sportska tamkičenja.
26.05.2022.
IZDVOJENO 20.000 MARAKA
Općina Centar nastavlja pružati podršku Dječijem domu na Bjelavama
Već dugi niz godina zaredom Općina Centar pomaže rad Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama.
26.05.2022.
OPĆINA CENTAR UČESTVUJE U PROJEKTU OZON – OTVORENE I ODGOVORNE OPĆINE
Panel diskusija: „Politike za građane: Inkluzivni proces kreiranja lokalnih rješenja“
Institut za razvoj i evropske integracije (IREI) jučer je u Sarajevu organizovao panel diskusiju: „Politike za građane: Inkluzivni proces kreiranja lokalnih rješenja”. Na panel diskusiji je predstavljen IREI-jev projekt Ozon – Otvorene i odgovorne općine u kojem učestvuje šest jedinica lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine, među kojima i Općina Centar.
26.05.2022.
U OKVIRU PROJEKTA „GLEDAJ SVOJA POSLA“
Info-događaj: Pokreni biznis u oblasti turizma
Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo obavještava sve zainteresovane da će se u petak 27. maja 2022. godine, sa početkom u 11 sati putem Zoom platforme, održati info događaj u vezi Javnog poziva za učešće u Programu podrške pokretanju poduzetničkih inicijativa u turizmu u okviru projekta „Gledaj svoja posla”.
26.05.2022.
JAČANJE ULOGE MJESNIH ZAJEDNICA U BIH
Poziv stanovnicima mjesnih zajednica da prisustvuju forumu građana
Općina Centar Sarajevo učestvuje u projektu „Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini“ kojeg finansiraju vlade Švicarske i Švedske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP).
26.05.2022.
Obilježena 30. godišnjica bitke za odbranu porodilišta
Tek rođene Sarajlije u porodilištu su na današnji dan 1992. godine postale su najstrašnije žrtve agresora, a učesnici odbrane tvrde da je ta odbrana bila ključna i za odbranu grada.