Vijesti

24.10.2013.
Komunalni projekti
Okončano asfaltiranje pristupnog puta do naselja Radava
Tokom jučerašnjeg dana okončani su radovi na uređenju i asfaltiranju pristupnog puta do naselja Radava na Nahorevu (Mjesna zajednica ''Pionirska dolina-Nahorevo''). Uređena saobraćajnica je dužine 260 metara i širine od 3 do 5,5 metara. Za realizaciju ovog projekta Općina Centar je iz svog budžeta za 2013. godinu izdvojila 65.500 KM.
23.10.2013.
Općina Centar pruža podršku u liječenju alkoholičara
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević primio je 23. oktobra 2013. godine u Općini predstavnike Udruženja klubova liječenih alkoholičara – Kluba liječenih alkoholičara ''Centar''. Tom prilikom su predsjednica Udruženja prof. Lejla Ramić i prim. dr. Miloš Pokrajac, aktivni član Udruženja i šef Centra za metadonski program Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS uručili načelniku Bećireviću zahvalnicu Udruženja za dosadašnju podršku njihovom radu.
22.10.2013.
Nove stambene jedinice za sedam romskih porodica na Gorici
U romskom naselju na lokalitetu Crnog vrha na Gorici planirana je izgradnja tri stambene lamele gdje će biti smješteno sedam socijalno ugroženih domicilnih romskih porodica. Dio je to projekta stambenog zbrinjavanja romske populacije u BiH, u kojem učestvuje i Općina Centar, a za čiju realiziciju je najveći dio sredstava obezbijedila Evropska unija, a ostatak općine i kantonalne vlade.
22.10.2013.
Obnovljena stepeništa i prilazi ulazima u Ulici Antuna Hangija
Nedavno je okončana sanacija stepeništa i prilaza ulazima u Ulici Antuna Hangija na brojevima 22, 24, 26 i 28 na Koševskom Brdu. Za taj projekt iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 24.435 KM.
21.10.2013.
Asfaltiranje pristupnog puta do naselja Radava
U petak, 18. oktobra 2013. godine započeli su radovi na uređenju i asfaltiranju pristupnog puta do naselja Radava na Nahorevu (Mjesna zajednica ''Pionirska dolina-Nahorevo''). Projekt finansira Općina Centar sa 65.500 KM.
21.10.2013.
Besplatna škola gimnastike za osnovce
Općina Centar je i ove školske godine organizovala besplatnu školu gimnastike za učenike osnovnih škola sa svog područja. Za realizaciju tog projekta iz budžeta središnje sarajevske općine izdvojeno je 5.700 KM.
18.10.2013.
Obnovljeno dječije igralište u naselju Breka
U okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina na području općine Centar, kojeg realizira općinska Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove u saradnji sa komunalnim preduzećem ''Park'', tokom ove građevinske sezone obnovljeno je dječije igralište u Ulici Hamze Orlovića u naselju Breka. Za ovaj projekt Općina Centar je izdvojila gotovo 52.000 KM.
18.10.2013.
Osim obaveza potrebno na općine prenijeti i izvore finansiranja
Redovni sastanak načelnika četiri sarajevske općine sa predstavnicima Grada Sarajeva održan je 17. oktobra 2013. godine u Općini Stari Grad (Zelenih beretki 4). Sastanku su osim domaćina Ibrahima Hadžibajrića, načelnika Općine Stari Grad, prisustvovali načelnici općina: Centar Dževad Bećirević, Novo Sarajevo Nedžad Koldžo i Novi Grad Semir Efendić te zamjenik gradonačelnika Sarajeva Ranko Čović.
17.10.2013.
Malonogometni turnir u znak sjećanja na poginule radnike Kliničkog centra
U znak sjećanja na hrabre uposlenike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu koji su tokom proteklog rata prilikom spašavanja tuđih žrtvovali svoje živote, održan je 12. oktobra 2013. godine drugi po redu ''Malonogometni turnir KCUS 2013.'' na sportskom terenu firme ''Sporta'' u Hotonju.
17.10.2013.
Konferencija o uslugama lokalnih vlasti
U organizaciji Centra za zastupanje građanskih interesa održana je 3. oktobra 2013. godine konferencija “Kako do kvalitetnijih lokalnih usluga” koja je imala za cilj da se utvrde konkretne smjernice i preporuke za unapređenje kvaliteta lokalnih usluga.
16.10.2013.
Predstavnici Općine Centar posjetili šehidsko mezarje Kovači
Drugog dana Kurban-bajrama, koji se obilježava kao Dan šehida, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i vijećnik Općinskog vijeća Centar Dževad Topić su, u ime Općine, posjetili 16. oktobra 2013. godine šehidsko mezarje Kovači. Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe odali su počast svim borcima koji su svoje živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine.
15.10.2013.
Općina Centar pomaže nabavku lijekova penzionerima
U toku je isplata drugog dijela novčanih sredstava u okviru realizacije projekta subvencioniranja troškova nabavke lijekova za bolesne i iznemogle članove Udruženja penzionera Centar koji primaju minimalnu penziju.
14.10.2013.
Čestitka i donacija za Kurban-bajram
U povodu nastupajućeg Kurban-bajrama, načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević i predsjedavajuća Općinskog vijeća Varja Nikolić upućuju, u ime Općine Centar i u svoje ime, srdačne čestitke svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini reisu-l-ulemi dr. Huseinu efendiji Kavazoviću osobno, sa željama da praznične dane provedu u dobrom zdravlju i istinskoj radosti, sa vjerom u bolju zajedničku budućnost i prosperitet.
14.10.2013.
Paketi za povratnike na Sokolac i Pale
Povodom predstojećeg velikog muslimanskog praznika Kurban-bajrama, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić, sekretar Općinskog vijeća Naser Čopelj i pomoćnik načelnika za lokalnu samoupravu Adil Katica su 11. oktobra 2013. godine posjetili povratnike u općine Pale i Sokolac i uručili im 50 prigodnih paketa prehrambenih proizvoda koje im je obezbijedila sarajevska Narodna kuhinja ''Stari Grad''.
11.10.2013.
U Općini Centar tradicionalni prijem za porodice šehida
U povodu predstojećeg Kurban-bajrama upriličen je u Općini Centar 11. oktobra 2013. godine tradicionalni prijem za članove 40 porodica šehida. Prijemu su prisustvovali predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Varja Nikolić i vijećnici Suvad Kerla, Hamdija Hasanović, Edin Šikalo i Eso Tucaković te savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić. Ovom prigodom članovima porodica su uručene simbolične novčane donacije Općine.
11.10.2013.
Nastavljeno uređenje korita Koševskog potoka
Od početka oktobra 2013. godine izvode se radovi na sanaciji i čišćenju dijela korita Koševskog potoka od Ulice Aleksandra Puškina prema Pionirskoj dolini, što je nastavak ranije započetog zajedničkog projekta Općine Centar i Gradske uprave Sarajeva. Za ovu fazu projekta, koja košta 50.000 KM, pomenute institucije su obezbijedile po 25.000 KM.
10.10.2013.
Izbori za savjete mjesnih zajednica Općine Centar 7. decembra
Komisija za provođenje izbora za članove savjeta mjesnih zajednica Općine Centar obavještava građane općine Centar Sarajevo da će izbori za savjete mjesnih zajednica na području općine Centar biti održani u subotu, 7. decembra 2013. godine.
10.10.2013.
Novo dječije igralište u Ulici Patriotske lige
U sklopu Programa uređenja manjih javnih površina na području općine Centar za 2013. godinu izgrađeno je dječije igralište kod poslovnice JP BH Pošta koja se nalazi u Ulici Patriotske lige na broju 40 (Mjesna zajednica ''Breka-Koševo II''). Za taj projekt iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 17.600 KM.
09.10.2013.
Ambicije kluba ''Centar'' za ovu sezonu titula državnog prvaka u futsalu
U prostorijama Općine Centar održana je 9. oktobra 2013. godine press konferencija na kojoj su prezentirani planovi Malonogometnog kluba ''Centar'' za ovu sezonu Premijer futsal lige BiH i predstavljeni novi igrači.
08.10.2013.
Podrška Općine Centar romskoj populaciji
U znak zahvalnosti za dosadašnju podršku koju Općina Centar pruža romskoj populaciji, predstavnici Udruženja Roma ''Prosperitet'' Ramiz Sejdić i Fuad Musić posjetili su 4. oktobra 2013. godine Općinu Centar gdje ih je ugostio Adil Katica, pomoćnik načelnika za lokalnu samoupravu.