Za projekat kućne njege Općina Centar izdvojila 50 hiljada maraka

Brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva Općina Centar, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, više od decenije stavlja među najprioritetnije aktivnosti. Pomoć se realizuje kroz mnogobrojne projekte - jednokratne novčane pomoći, kroz projekat „Hljeb i mlijeko“, pomoć u liječenju...
Za projekat kućne njege Općina Centar izdvojila 50 hiljada maraka

Jedan od projekata koji Općina Centar podržava je i pomoć starijim osobama preko 60 godina, nepokretnim, invalidnim i bolesnim osobama s ciljem poboljšanja životnih uslova. Pomenuti projekat se realizuje putem Crvenog križa/krsta Općine Centar sa kojim ova lokalna zajednica izuzetno dobro sarađuje dugi niz godina.

 

Tim povodom načelnik Bećirević potpisao je protokol, o realizaciji granta Crvenom križu/krstu prema kojem je za navedeni projekat iz općinskog budžeta izdvojeno 50 hiljada maraka. Predsjedniku Crvenog križa/krsta Bakiru Nakašu protokol su uručili sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.

 

Beba je izrazila zadovoljstvo saradnjom Općine Centar i Crvenog križa/krsta.

-Ne vidimo nijedan razlog da i ubuduće naša saradnja ne bude nastavljena i, čak štaviše, želimo je podići i na viši nivo, naglasila je Beba.

 

Prema riječima Nakaša, trenutno se u bazi podataka Crvenog križa/krsta Općine Centar nalazi 77 korisnika kojima je potrebna kućna njega.

-Trenutno imamo 77 korisnika na našem spisku. Međutim, pored njih uvrstit ćemo i one sugrađane treće životne dobi koji imaju srodnike, ali čiji srodnici se nalaze u stanju socijalne potrebe. Oni će dobiti pomoć u vidu paketa sa hranom i higijenskim potrepštinama. Ostali korisnici koji nemaju bliže srodnike pored prehrambenih i higijenskih paketa imat će usluge volontera koji će im pomoći prilikom odlaska doktoru, rješavanja administrativnih problema, ići sa njima u šetnju, obavljati kupovinu..., kazao je Nakaš.

 

Sabina Ibrica, sekretar Crvenog križa/krsta Općine Centar bila je volonter kućne njege od 2005. do 2007. godine. Kako je istakla, ovakva podrška starijim licima znači mnogo.

-Kada sam dobila nova zaduženja u Crvenom križu i dalje sam obilazila svoje korisnike jer su oni insistirali da im dolazim. Korisnici se vežu za volontere i na neki način postaju dio porodice. Mene su svi korisnici zvali unukom, naglasila je Ibrica.

 

Predstavnici Općine Centar i Crvenog križa ocijenili su ovu zajedničku aktivnost izuzetno opravdanom i humanom. Kako su istakli, ovaj duboko humani projekat pokazuje da ljudi ne zaboravljaju druge kada im je najteže.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti