Za uređenje manjih javnih i zelenih površina u općini Centar 255.000 KM

Ugovor o realizaciji projekta uređenja manjih javnih i zelenih površina u Centru u četvrtak 30. juna 2016. godine u Općini Centar potpisali su Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave u ime načelnika Dževada Bećirevića i direktor KJKP „Park“ Safet Baltić.
Za uređenje manjih javnih i zelenih površina u općini Centar 255.000 KM

Općina Centar kao finansijer projekta je iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 255.000 KM za uređenje manjih javnih i zelenih površina na području 15 mjesnih zajednica. Nakon potpisivanja protokola direktor Baltić je kazao da ovo predstavlja nastavak veoma uspješne saradnje preduzeća „Park“ i Općine Centar.

 

–Mi kao kantonalno preduzeće imamo najkorektniju i najbolju saradnju sa ovom Općinom na što se mogu ugledati i ostale sarajevske općine. Iako je područje općine Centar specifično svake godine se u saradnji sa Službom za prostorno uređenje i komunalne poslove trudimo da uredimo što više javnih i zelenih površina. Kako bi što bolje iskoristili lijepo vrijeme, naše preduzeće je već započelo sa realizacijom nekih od projekata iz ovog ugovora, što ćemo nadam se okončati u što skorijem vremenskom roku. Ukoliko kao prethodnih godina dozvole vremenski uslovi na terenu, posebno tokom zimskog perioda, planiramo uraditi što više posla na uređenju zelenih površina, kazao je Baltić.

 

Prema programu uređenja manjih javnih i zelenih površina na području Centra, koji je napravila Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar u saradnji sa preduzećem „Park“, ovim sredstvima će biti finansirana sadnja novih sadnica drveća, ukrasnog grmlja i cvijeća, ugradnja parkovskog mobilijara na dječijim igralištima, te uklanjanje divljih deponija i hortikulturno uređenje javnih površina na 70 lokacija na području 15 mjesnih zajednica Općine Centar.

 

Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna finansijska sredstva za  izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici. Tokom proteklih pet godina iz općinskog budžeta je za ovu namjenu izdvojen impozantan iznos od preko 1.530.000 KM.

 

Među ovim projektima se posebna pažnja poklanja hortikulturnom uređenju i postavljanju mobilijara za dječije igralište i sportiste rekreativce u gradskom parku Jezero koje je smješteno na površini od preko 7 hektara i koje se prostire ispod porodilišta „Zehra Muidović“. Za ovaj park je načelnik Dževad Bećirević u nekoliko navrata kazao da predstavlja najbolje uređenu i najveću zelenu površinu u Kantonu Sarajevo. Današnjem potpisivanju ugovora su također prisustvovali Fahrudin Kurtović i  Alma Sadović, pomoćnici načelnika za privredu i finansije, odnosno za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti