Nova javna rasvjeta u Centru

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo, kao realizator i nadzor projekta postavljanja nove javne rasvjete je, nakon provedene zakonske procedure javne nabavke, angažovao firmu „Testingelektro“ iz Sarajeva za postavljanje nove javne rasvjete na 26 lokacija u devet mjesnih zajednica u Centru.
Nova javna rasvjeta u Centru

 

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu iz svog budžeta izdvojila 306.400 KM.

 

U Mjesnoj zajednici „Bardakčije“ planirano je postavljanje stubova javne rasvjete u ulicama Zaima Šarca 10, 13, 106-108 i Šekerova 40. Predviđena je sanacija javne rasvjete u Ulici Patriotske lige na ulazu u stadion Koševo, zamjena dotrajalog stuba javne rasvjete u Ulici Osmana Krupalije 36, te nova rasvjeta u Marcela Šnajdera 9a-9c, te u Ulici Nusreta Fazlibegovića (Mjesna zajednica „Breka-Koševo II“). U MZ „Ciglane-Gorica“ je planirana rekonstrukcija rasvjete na stepeništu između ulica Husrefa Redžića i Avde Hume, a u Mjesnoj zajednici „Hrastovi-Mrkovići“ biće postavljena nova javna rasvjeta u Himze Polovine 18-20, dok će u ulicama Breka 39-41, Panjina kula 81, kao i Ulici Sedrenik mali 35 i između brojeva 43-45 biti postavljena dodatna rasvjetna tijela. Nova javna rasvjeta će također biti postavljena u ulicama Marija Mikulića 38-46, na stepeništu koje povezuje ulice Muhameda Hadžijahića 29 i Zuke Džumhura 1, na stepeništu u Braće Begić 44-46, na raskrsnici ulica Zuke Džumhura i Nusreta Šišića Dede i Zuke Džumhura 2-12, te će biti postavljena dodatna rasvjetna tijela duž ulica Braće Begić i Muhameda Hadžijahića u Mjesnoj zajednici „Koševsko brdo“. Na području Mjesne zajednice „Marijin dvor-Crni vrh“ sanacija javne rasvjete je planirana duž Ulice Franca Lehara. Na dijelu Ulice Čekaluša 69 pa do Bolničke ulice također je predviđena sanacija rasvjete (Mjesna zajednica „Park-Višnjik“), dok će na području MZ „Pionirska dolina-Nahorevo“ biti postavljena nova rasvjetna tijela na stubove od Nahorevske ulice do Aleksandra Puškina 37, kao i u Nahorevskoj ulici 136a-136c, te će također biti nastavljeno postavljanje nove javne rasvjete duž Ulice Radava. U MZ „Skenderija-Podtekija“ planirana su dodatna rasvjetna tijela duž Ulice Gabrielle Moreno Locatelli.

 

Pomenutom ugovoru je prethodilo potpisivanje sporazuma za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju javne rasvjete na području općine Centar koj su u februaru ove godine potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija. Na osnovu potpisanog sporazuma Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je imao obavezu da pribavi potrebnu dokumentaciju poput građevinske dozvole i elektroenergetske saglasnosti, potrebne saglasnosti Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, te da u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH odabere projektanta i izvođača radova i obavlja poslove nadzora tokom realizacije ovog projekta.  

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti