Komisija za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine u posjeti Centru za zdravo starenje

Članovi Komisije Općinskog vijeća za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar posjetili su Centar za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12. Povod posjete bio je upoznavanje sa aktivnostima koje se realiziraju u Centru koji za cilj ima poboljšanje kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu.
Komisija za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine u posjeti Centru za zdravo starenje

U ovoj posjeti su bili predsjednica Komisije Gjulera Dedović-Halilbegović i članovi Šefket Međedović, Vedina Čordalija, Ševala Dizdarević, Azra Đulalić, Teufik Orahovac i Hadžo Bučan. Pomenuta komisija bila je aktivno uključena u ovaj projekt namijenjen građanima treće životne dobi koji stanuju na području središnje sarajevske općine, pratila tok radova na adaptaciji prostorija i pružala podršku ostalim aktivnostima vezanim za otvaranje Centra za zdravo starenje.

 

U ime Centra za zdravo starenje prisutne su pozdravile koordinatorica Varja Nikolić i  predsjednica Udruženja „Partnerstvo za javno zdravlje“ Svjetlana Fabijanić-Grbić, te ih kratko upoznale sa aktivnostima koje su realizirane u prethodnih pet mjeseci rada.

 

-Prošlo je pet mjeseci od kada je Centar otvoren i sa ponosom želim kazati kako je projekat opravdao povjerenje. Za ovih pet mjeseci čak 495 osoba treće životne dobi javilo se u Centar kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Od otvaranja Centra pa do danas članovi su na raspolaganju imali osam sekcija i to: preventivno korektivna gimnastika, muzička sekcija (horsko pjevanje), dekupaž i reciklaža, rad na aluminijskoj foliji, likovna sekcija, rad na računaru, ljekobilje i engleski jezik. Na jesen planiramo početi sa kulinarskom sekcijom i španskim jezikom. Osim druženja, prijateljstva, edukacije i usvajanja novih znanja, članovi i članice Centra ovdje rade na poboljšanju kvaliteta svog života, međusobno razmjenjuju iskustva i na najbolji način provode svoje slobodno vrijeme, istakla je Nikolić, te prezentirala umjetničke radove nastale tokom proteklog perioda.

 

Profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja Aldin Ferić, koji je ujedno i voditelj projekta preventivno-korektivne gimnastike kazao je da najveće interesovanje kod članova vlada upravo za ovim projektom.

 

-Cilj projekta je prije svega poboljšati zdravstveni status osoba treće životne dobi, snagu, izdržljivost, bolju ravnotežu, pokretljivost zglobova i fleksibilnost mišića, kardiovaskularni sistem, te prevenirati osteoporozu kod žena. Članovi su raspoređeni u osam grupa, a jednu grupu čine 24 naša člana. Termini za vježbanje održavaju se svaki radni dan. Vježbe radimo sa različitim rekvizitima uz relaksirajuću muziku, a uvođenjem prakse rješavanja raznih zagonetki i pitalica, matematičkih zadataka prije vježbanja, nastojimo pored tjelovježbe i poboljšanja fizičkog zdravlja jačati i mentalno zdravlje naših članova, dodao je Ferić.

 

Zamjenica predsjednice Savjeta članova Centra za zdravo starenje Enisa Ćućilović i član Savjeta Mehmed Lukač upoznali su članove Komisije o formiranju pomenutog Savjeta koji zapravo predstavlja most između članstva i menadžmenta Centra. Osnovni cilj Savjeta je da zastupa interese članova u svim situacijama koje se odnose na njihova prava i obaveze.

 

Predsjednica Komisije Halilbegović naglasila je da otvaranje Centra znači mnogo i radno sposobnim ljudima jer će njihovi roditelji moći cijeli dan boraviti u sigurnom prostoru. Od samog početka smo podržavali ideju otvaranja Centra, a sada sa sigurnošću možemo potvrditi da je projekat opravdao povjerenje svih nas, ali prije svega članova. Promoviranje zdravih životnih stilova, povećanje fizičkih i mentalnih aktivnosti, izbjegavanje pušenja, mogu doprinijeti boljem mentalnom zdravlju, a ovdje vidimo odlične primjere za promoviranje zdravog načina života i prevenciju oboljenja osoba treće životne dobi, kazala je Halilbegović.

 

Članovi Komisije Općinskog vijeća za unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite i porodične medicine na području općine Centar prilikom ove posjete obogatili su biblioteku Centra sa tri knjige „Hamajlija za bosansku kuću“ autora Esada Kopića Osmanovića.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti