Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama donirano 5.000 maraka

Već nekoliko godina zaredom Općina Centar pomaže rad Kantonalne javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama. Nastavljajući praksu finansijske pomoći ovoj ustanovi čija se djelatnost prije svega odnosi na pružanje usluga cjelokupnog zbrinjavanja, odgoja, školovanja, zdravstvene zaštite djece bez roditeljskog staranja i djece čiji je razvoj ometan porodičnim prilikama, Općina Centar je iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 5.000 maraka.
Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama donirano 5.000 maraka

Protokol o realizaciji navedenih sredstava koja će biti utrošena za sanaciju dotrajalih podova u objektu Doma, u ime Općine Centar potpisao je načelnik Dževad Bećirević, a u ime Doma to je učinio direktor Saudin Đurđević.

 

Tim povodom, direktor Đurđević je posjetio Općinu Centar gdje su mu Jasna Beba, sekretar općinskog organa uprave i Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika uručili navedeni protokol.

 

Beba je naglasila da Općina Centar sa velikim zadovoljstvom pomaže rad ove ustanove.

-Saradnja koju Općina Centar ima sa Domom za djecu bez roditeljskog staranja je višegodišnja. Nadam se da će vam ova sredstva biti od pomoći i da ćete uspjeti okončati radove kada je u pitanju sanacija dotrajalih podova. Sigurna sam da će i u narednom periodu Općina Centar kao jedinica lokalne samouprave prepoznati značaj vaše ustanove i svega onoga što vi radite, istakla je Beba.

 

Uz riječi zahvalnosti, Đurđević je kazao da ova donacija predstavlja nastavak dugogodišnje dobre saradnje Doma na Bjelavama sa Općinom Centar.

-Sredstva će biti namjenski utrošena za sanaciju podova i zaista želim da se zahvalim na ovoj donaciji. Nama je potrebna pomoć lokalne zajednice jer smo jedna specifična ustanova koju treba podržavati. Parket u zgradi je postavljen davno, prije 20 godina kada je ona tek napravljena i od tada se nije mijenjao. Jedan dio smo uspjeli zamijeniti od vlastitih sredstava, ali nismo bili u mogućnosti da uradimo sve. Mislim da ćemo zahvaljujući ovoj donaciji uspjeti završiti sve radove. U ime osoblja i djece koja borave u našoj ustanovi zahvaljujem načelniku Bećireviću, Općinskom vijeću i Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja putem koje realizujemo ovaj grant, naglasio je Đurđević.

 

U Domu trenutno boravi 97 štićenika svih uzrasta, kako beba koje su tek došle iz bolnice, tako i mladih koji su napunili 18 godina, a još su na školovanju, ali i onih koji su stariji od 18 godina, a koji su u stanju socijalne potrebe. Djeca ne gube prava sticanjem punoljetstva, te u tom pogledu njihov ostanak u Domu ovisi o nastavku ili završetku školovanja.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti