Održana javna rasprava o Nacrtu UP „Tehnički fakulteti-Koševo“

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je na 49. redovnoj sjednici, održanoj 31. maja 2016. godine, utvrdilo Nacrt urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ sa nacrtom pripadajuće odluke o njegovom provođenju i ove dokumente uputilo na javni uvid i javnu raspravu u trajanju 15 dana.
Održana javna rasprava o Nacrtu UP „Tehnički fakulteti-Koševo“

S tim u vezi, u ponedjeljak 27. juna 2016. godine u velikoj sali Općine Centar održana je javna rasprava o Nacrtu urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“, tokom koje su predstavljene osnovne karakteristike ovog planskog dokumenta.

 

Osim zainteresovanih građana raspravi su prisustvovali Alma Sadović, Anira Dedović i Eldina Šehović iz općinske Službe za prostorno uređenje i komunalne poslove, Stanislava Marinović i Ervin Prašljević iz Zavoda za planiranje razvoja KS (koji je nosilac izrade plana), Arijana Musić iz Gradske uprave (koja je nosilac pripreme plana), Suvad Konaković, generalni sekretar Univerziteta u Sarajevu, Zaila Uzunović i Amira Radončić iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo, te Eso Tucaković i Velija Katica, vijećnici Općinskog vijeća Centar.

 

Na početku rasprave, koju je vodio sekretar Mjesne zajednice „Ciglane-Gorica“ Izet Kuhinja, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar Alma Sadović upoznala je prisutne o metodologiji izrade urbanističkih planskih dokumenata.

 

-Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove jedan je od subjekata pripreme i realizacije ovog urbanističkog projekta. Sama inicijativa je potekla iz Općine Centar kada je Općinsko vijeće donijelo odluku o pristupanju izradi ovog urbanističkog projekta koji teritorijalno pokriva lokalitet Tehničkih fakulteta, jedan dio stambenog naselja i saobraćajnice višeg reda. Mislim da smo u fazi izrade Nacrta postigli sporazume sa svim zainteresiranim stranama. Sve vaše prijedloge, primjedbe i sugestije koje danas iznesete u ovoj javnoj raspravi bit će predmet analize i stručne osobe će dati obrazloženje i odgovor na sve prijedloge i primjedbe koje zainteresirani građani mogu u pisanoj formi dostaviti Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar narednih osam dana. Izvještaj sa ove javne rasprave zajedno sa planskim dokumentom u formi prijedloga bit će dostavljeni Općinskom vijeću Centar na razmatranje, objasnila je Sadović.

 

Detalje o izloženom planskom dokumentu iznijela je Stanislava Marinović iz Zavoda za planiranje razvoja KS, koja je kazala da je Nacrtom urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ obuhvaćen prostor površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna instituta. Pomenuti prostor do sada nije bio pokriven planskom dokumentacijom. Na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja kojeg su predložili Arhitektonski i Građevinski fakultet, na tom prostoru predviđa se uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta, a čija bi namjena bila naučno-nastavnog karaktera.

 

Nosilac izrade Urbanističkog projekta „Tehnički fakulteti-Koševo“ je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

 

- Uz ulicu Patriotske lige planirano je izgraditi objekte koji će biti u funkciji naučno-istraživačkog centra, te izgraditi jednan polivalentni objekat za potrebe budućeg kampusa tehničkih fakulteta. Osim izgradnje pomenuta tri objekta unutar kompleksa fakulteta, planirana je i izgradnja tri rotora, odnosno tri kružna toka koja bi predstavljala u saobraćajnom smislu mnogo bolje rješenje od postojećih raskrsnica, i to rotor na spoju ulica Patriotske lige i Bolnička, te dva rotora na spoju ulica Stjepana Tomića i Bolnička. Prilaz lokalitetu planiran je iz ulice Patriotske lige kroz jedan otvoreni parking, a ulaz u obuhvat planiran je također i iz Ulice Stjepana Tomića, nasuprot ulaza u Univerzitetski klinički centar Sarajevo. Nacrtom urbanističkog projekta predviđena je i izgradnja podzemne garaže kako bi se doprinijelo rješavanju problema saobraćaja u mirovanju na ovom lokalitetu. Gradnja garaže predviđena je na prostoru na kojem se trenutno nalazi parking, a bit će potpuno ukopana pod zemlju, dok će površina iznad biti hortikulturno riješena sa urbanim mobilijarom, pojasnila je Marinović.

 

Prisutni građani su nakon konstruktivne diskusije u kojoj su imali mogućnost postaviti pitanja vezana za projekat, podržali Nacrt ovog planskog dokumenta ističući da se radi o dobrom projektu čija realizacija će sigurno doprinijeti ljepšem izgledu grada.

 

Generalni sekretar Univerziteta u Sarajevu Suvad Konaković upoznao je prisutne da su Arhitektonski i Građevinski fakultet uputili pismene primjedbe i sugestije na Nacrt urbanističkog projekta, te zamolio da one budu uzete u obzir, a vijećnik Velija Katica koji je ujedno i član Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu kazao je da je pomenuti odbor donio jednoglasnu odluku da se ovaj projekat podrži, uvažavajući primjedbe i sugestije Arhitektonskog i Građevinskog fakulteta.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti