Općina Centar želi napraviti povoljan ambijent za zapošljavanje mladih sa njenog područja

Općina Centar je nedavno, u partnerstvu sa grupacijom Svjetske banke, pokrenula projekat vezan za poboljšanje poslovnog okruženja, regulatornu reformu i jačanje konkurentnosti u općini.
Općina Centar želi napraviti povoljan ambijent za zapošljavanje mladih sa njenog područja

Grupacija Svjetske banke u partnerstvu sa općinama/opštinama, kantonima, entitetima i BiH i uz podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini implementira projekat s ciljem pružanja podrške svim nivoima vlasti u privlačenju investicija i podizanju poslovne konkurentnosti privatnog sektora kroz smanjenje troškova poslovanja i povećanja transparentnosti rada uprava.

 

Jedna od projektnih aktivnosti je pružanje postinvesticione podrške investitorima i rješavanje otvorenih pitanja investitora kroz Saradničku mrežu koja uključuje institucije na svim nivoima vlasti. Cilj ove aktivnosti je da pružimo podršku privrednim subjektima na teritoriji općine Centar u njihovom rastu i razvoju i da, u saradnji sa kantonalnim, entitetskim i institucijama na nivou BiH, sistemski pristupimo otklanjanju prepreka s kojima se investitori suočavaju u svom poslovanju kako bi nastavili sa reinvestiranjem i poboljšali veze sa lokalnom privredom.

 

Tim povodom, predstavnici Svjetske banke, Općine Centar i Ministarstva privrede KS posjetili su Microsoft BiH, a nakon toga zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem i Sarajevo City Centar, koji predstavlja dio Al Shiddi International grupacije.

 

Na početku sastanka su rukovodioci SCC centra Murad Abed i Goran Kahvedžić svoje goste upoznali sa problemima sa kojima se susreću u radu. Prvo su izrazili svoje neslaganje sa sistemom naplate odvoza gradskog otpada, za šta je zaduženo komunalno preduzeće „Rad“ koje ovu uslugu naplaćuje po metru kvadratnom korisne površine umjesto po količini odvučenog otpada kako je to uređeno u drugim evropskim zemljama. Ovu vrstu problema, naglasili su domaćini sastanka, također imaju i druge velike firme koje posluju u Centru i Kantonu Sarajevo. Ovom prilikom su predstavnici SCC centra, između ostalog, spomenuli projekat rekonstrukcije dva sprata na postojećem poslovnom tornju, rješavanje pitanja zauzimanja javne površine koja se nalazi ispred SCC centra i koja je u njihovom vlasništvu, te rješavanje administrativnih prepreka koje se odnose na poslovni prostor na Marijin dvoru kojeg iznajmljuju od Općine Centar.

 

-Ove godine planiramo otvaranje poslovne kule našeg SCC centra na Marijin Dvoru te očekujemo da za mjesec dana započnemo sa uređenjem enterijera hotela, kapaciteta 224 sobe, koji je smješten uz naš centar. Radi se o investiciji u vrijednosti od oko 30 miliona KM gdje planiramo zaposliti 120 novih radnika, objasnili su Abed i Kahvedžić.

 

Nakon njihovog uvodnog obraćanja predsjedavajući Ajnadžić je za rješavanje problema odvoza otpada kazao da Općina Centar nije prava adresa i uputio ih na rukovodstvene strukture Kantona Sarajevo naglasivši da će ova Općina podržati svako pravično rješenje.

 

-Općina Centar želi biti servis privredi i ljudima koji doprinose jakim budžetima kao što je naš i to jako cijenimo. Koliko budemo u mogućnosti pomoći ćemo oko papirologije izdavanja odobrenja za rekonstrukciju objekta, dok pitanje rješavanja administrativnih zapreka koje se odnose na pomenuti općinski poslovni prostor Općinsko vijeće Centar može razmatrati na narednoj sjednici koja je zakazana 26. jula ove godine. Koristim ovu priliku da pokrenem inicijativu za povećanje zapošljavanja mladih osoba sa područja naše općine. Općina Centar u saradnji sa privrednim subjektima je spremna sufinansirati zapošljavanje naših mladih koji se sada nalaze na spiskovima Službe za zapošljavanje KS, pod uslovom da ovi mladi imaju prebivalište u Centru, objasnio je Ajnadžić koji je dodao da Općina Centar formiranjem svog preduzeća želi trajno riješiti problem pasa lutalica, uređenje zelenih površina, efikasnije izvođenje manjih zahvata na vodovodnoj i kanalizacionoj infrastrukturi... sa kojom Općina Centar nije zadovoljna s obzirom koje iznose novca izdvaja za ove projekte.

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti