Besplatna škola plivanja za osnovce iz Centra

Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti jako značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo i ove godine izdvojila je 8.000 KM za školu plivanja za učenike osnovnih škola, a koja se realizuje u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ na Olimpijskom bazenu Otoka.
Besplatna škola plivanja za osnovce iz Centra

Zdrav način života zahtjeva svakodnevnu primjenu fizičkih aktivnosti. Fizička aktivnost koja angažuje sve mišiće, a blagotvorno djeluje na pluća, zglobove i srce je plivanje. Ova aktivnost djeluje na vezivno tkivo, te omogućava bolju koordinaciju rada nogu i ruku.

 

Škola plivanja realizira se u tri smjene, i to prva smjena od 20. do 24. juna, druga od 27. juna do 1. jula, a treća od 4. do 7. jula. Besplatne časove plivanja pohađa 105 osnovaca sa područja općine Centar, a uprava njihovih osnovnih škola odabrala je djecu. Zahvaljujući ovom, prije svega korisnom projektu, učenici imaju priliku da pet dana u sedmici po dva sata pohađaju časove plivanja. Za polaznike ljetne škole plivanja organiziran je prevoz.

 

Školu plivanja vodi profesor tjelesnog odgoja Adis Mušanović iz „Centra za sport i rekreaciju“.

 

-Danas školu plivanja završava druga grupa polaznika, a već naredne sedmice na red dolazi i treća. Djeca svaki dan po dva sata borave na bazenu gdje ih učimo osnovama plivanja, kazao je Mušanović.

 

Cilj projekta je da se učenicima omogući da u toku ljetnog raspusta iskoriste slobodno vrijeme za sportske aktivnosti te da, uz stručno vodstvo profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja, savladaju i usavrše osnovne elemente plivanja.

 

04.07.2024.
UREĐENJE PJEŠAČKIH ZONA U CENTRU
Počela sanacija trotoara u Ulici Koševo
04.07.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
Napreduju radovi na sanaciji Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
Više vijesti