Vijesti

12.08.2016.
Uređenje zapuštene lokacije Harema Kalin-hadži Alijine džamije
S ciljem stvaranja što kvalitetnijih uslova za život stanovnika Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu.
12.08.2016.
Plastenici će biti dodijeljeni za još osam domaćinstava
U ponedjeljak, 15. augusta 2016. godine u 10 sati u sali 205 Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1) bit će upriličeno potpisivanje ugovora sa osam poljoprivrednika sa područja općine Centar kojima će biti dodijeljeni plastenici.
11.08.2016.
Općina Centar podržava obilježavanje 480. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese
Gazi Husrev-begova medresa osnovana je 8. januara 1537. godine, a njen osnivač, Gazi Husrev-beg, sin je bosanskog plemića Ferhat-bega. Stečeno znanje, dokazana hrabrost i plemenito srce omogućili su mu da ostvari uspješnu karijeru kao beg, stekne veliku slavu kao gazija i ostavi neizbrisiv trag u povijesti: kao sandžakbeg vladao je Albanijom, Srbijom i Bosnom; kao junak proslavio se u Crnoj Gori, Mađarskoj i Hrvatskoj; kao vakif podizao džamije i tekije, škole i biblioteke, imareta i musafirhane, mostove i hanove, hamame, česme i šadrvane, a sva svoja dobra u Bosni, Slavoniji, Dalmaciji i Grčkoj ostavio je za dobrobit naroda. Tako je Gazi Husrev-beg dao snažan poticaj razvoju vjerskog, privrednog i kulturnog života grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine.
11.08.2016.
Okončani radovi na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu
Nakon što su u maju radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka okončali radove na sanaciji klizišta u naselju Lasac na Nahorevu (Mjesna zajednica „Pionirska dolina-Nahorevo“), Općina Centar je izdvojila još 1.533 KM za ucjevljenje dijela potoka pored mjesnog mezarja, na pomenutom lokalitetu. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo bio je zadužen za realizaciju i nadzor projekta.
11.08.2016.
Uskoro počinje rekonstrukcija dječijeg igrališta u Ulici Mehmeda Spahe
U Ulici Mehmeda Spahe, na osnovu ugovora o uređenju manjih javnih i zelenih površina, koji je u ime Općine načelnik Dževad Bećirević potpisao sa direktorom KJKP Park Safetom Baltićem, planirano je uređenje dječijeg igrališta.
11.08.2016.
Nastavljeno finansiranje kurseva stranih jezika za štićenike Doma na Bjelavama
Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći Udruženju za jezik i kulturu „Lingvisti“ za implementaciju projekta „Kurs stranih jezika za štićenike JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ na Bjelavama. Za ovaj projekat Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 2.500 maraka.
10.08.2016.
Počeli radovi na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH
Na osnovu glavnog projekta, koji je uradila firma „Es hydrotechich“' d.o.o. Sarajevo, radnici građevinske firme „Sela“, u srijedu 10. augusta ove godine, započeli su rekonstrukciju pločnika u Titovoj ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije tog dijela pločnika Titove ulice, koji obuhvata prostor između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića, je 362.812,65 maraka, a zajednički ga finansiraju Općina Centar i Direkcija za ceste Federacije BiH sa jednakim iznosima sredstava.
10.08.2016.
Ajnadžić posjetio područje MZ „Betanija-Šip“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u srijedu, 10. augusta 2016. godine, zajedno sa Đenitom Bogunić-Kešelj, šeficom odsjeka za komunalne poslove u Općini Centar, posjetio je područje mjesne zajednice „Betanija-Šip“ kako bi razgovarao sa lokalnim stanovnicima o aktuelnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.
10.08.2016.
Uređene zelene površine u Ulici Koste Hermana
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
10.08.2016.
Udruženju „Svjetlo“ donirano 3.000 KM
Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći organizacijama koje iskazuju posebnu brigu za osobe sa invaliditetom, naročito osobe sa intelektualnim teškoćama i umanjenim sposobnostima. Ova lokalna zajednica kontinuirano obezbjeđuje novac Udruženju NVO altruista za pomoć osobama s umanjenim sposobnostima „Svjetlo“ za implementaciju projekta „Edukativni centar za socijalno uključivanje „S...““ Za ovaj projekat Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 3.000 maraka.
09.08.2016.
Završena rekonstrukcija Ulice Zatikuša na Bjelavama
Na osnovu ugovora kojeg su potpisali Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar kao finansijera i Sunija Jahić, direktor firme „Bosman“ koja je izvođač radova, okončana je rekonstrukcija kompletne Ulice Zatikuša na Bjelavama (Mjesna zajednica „Mejtaš-Bjelave“). Vrijednost projekta iznosi 48.000 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.
09.08.2016.
Nastavak kontinuirane podrške Udruženju „Život sa Down sindromom“
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, jedna je od rijetkih lokalnih zajednica koja brigu o osobama sa invaliditetom i djeci sa razvojnim poteškoćama godinama unazad stavlja u fokus svojih aktivnosti. Ova lokalna zajednica kontinuirano obezbjeđuje novac Udruženju „Život sa Down sindromom“ za implementaciju projekta „Razvoj govora kod djece s down sindromom predškolske i školske dobi“. Za ovaj projekat Općina Centar je putem granta za neprofitne organizacije iz budžeta za 2016. godinu izdvojila 3.500 maraka.
09.08.2016.
Uređena zelena površina u Velikom i Malom parku
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
09.08.2016.
Pod pokroviteljstvom Općine Centar otvorena izložba „Plodovi nara“
Općina Centar Sarajevo, putem granta za neprofitne organizacije, iz budžeta za 2016. godinu izdvojila je 3.000 maraka Udruženju žena „Nar“ za realizaciju projekta „Kulturno-umjetničke radionice – plodovi nara“.
08.08.2016.
Završena rekonstrukcija saobraćajnice i trotoara u Ulici Šekerova
Na osnovu ugovora kojeg su potpisali Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar kao finansijera i Sunija Jahić, direktor firme „Bosman“ koja je izvođač radova, okončana je rekonstrukcija ulice i trotoara u Ulici Šekerova između brojeva 1 i 32 (Mjesna zajednica „Mejtaš-Bjelave“). Vrijednost projekta iznosi 41.200 KM, a sredstva je obezbijedila Općina Centar u svom budžetu.
08.08.2016.
Nastavljena podrška osobama sa intelektualnim teškoćama
Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom pružanja finansijske pomoći organizacijama koje iskazuju posebnu brigu za osobe sa invaliditetom, naročito osobe sa intelektualnim teškoćama koje još uvijek nisu dovoljno integrisane u lokalnu zajednicu, što im onemogućava ostvarivanje jednakih prava sa ostalim građanima. Posljednji u nizu takvih primjera je donacija Općine Centar u iznosu od 2.500 maraka Savezu „Sumero“ za implementaciju projekta „Integracija osoba sa invaliditetom u lokalnu zajednicu“.
08.08.2016.
Uskoro uređenje dječijeg igrališta u Ulici Branilaca Sarajeva
Uposlenici komunalnog preduzeća Park, u okviru sporazuma o uređenju manjih javnih površina koji je Općina Centar sklopila sa ovim preduzećem, u narednom periodu sanirat će dječije igralište u Ulici Branilaca Sarajeva.
08.08.2016.
U toku drugi upisni rok za prvačiće
Upis u prvi razred redovne osnovne škole obavlja se u aprilu i augustu mjesecu na osnovu spiskova školskih obveznika koje školama dostavlja nadležni organ općine na čijem se teritoriju nalazi škola.
08.08.2016.
Duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata u vrijeme SFF
Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području općine Centar Sarajevo propisano je, između ostalog, da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata (uključujući ljetne bašte ispred ugostiteljskih objekata, kao i slobodnostojeće otvorene bašte) do 24 sata. Ovom odlukom je također propisano da ugostiteljski objekti mogu, izuzetno, raditi i nakon 24 sata, kao što je to u vrijeme trajanja određenih manifestacija.
05.08.2016.
Općina Centar nastavlja sa projektima utopljavanja zgrada škola i vrtića
Potvrđujući svoje opredjeljenje za energetski održiv razvoj na načelima energetske efikasnosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije, Općina Centar Sarajevo nastavlja sa projektima utopljavanja školskih zgrada u cilju ušteda energije. Nakon uspješno okončanog takvog projekta za Osnovnu školu ''Alija Nametak'', u toku su pripreme za realizaciju projekata utopljavanja postavljanjem termoizolacione fasade na još nekoliko zgrada škola i vrtića na području općine Centar.