Vijesti

05.09.2016.
Sjećanje na ubijenu djecu u Ulici Čekaluša 33
Od ispaljene granate sa agresorskog položaja oko Sarajeva, 3. septembra ratne 1992. godine, u Ulici Čekaluša kod broja 33 (nekadašnja Nemanjina), poginulo je pet naših sugrađana – od kojih je troje djece, a dvoje je teško ranjeno. Tim povodom je Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. godine u subotu 3. septembra 2016. godine na tom mjestu organizovalo polaganje cvijeća pored spomen-ploče postavljene u znak trajnog sjećanja na naše tragično nastradale sugrađane.
05.09.2016.
Ajnadžiću uručeno priznanje ratnih-vojnih invalida
Povodom obilježavanja 24. godišnjice od osnivanja Prvog korpusa Armije RBiH, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida općine Centar organizovali su druženje svojih članova na koje su također pozvali i predstavnike drugih boračkih udruženja, te Općine Centar gde je prisustvovao i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa vijećnicima.
02.09.2016.
Centralna manifestacija obilježavanja formiranja Prvog korpusa Armije RBiH
U amfiteatru Memorijalnog centra na Kovačima sinoć je održana centralna manifestacija obilježavanja 24. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH. U ime Općine Centar manifestaciji je prisutvovao predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, koji je tokom proteklog rata obavljao i funkciju komandanta Prvog korpusa.
02.09.2016.
Obdanište „Šareni voz“ dobit će novu fasadu
Još jednom potvrđujući svoje opredjeljenje za energetski održiv razvoj na načelima energetske efikasnosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije, Općina Centar Sarajevo pokrenula je novi projekat utopljavanja objekata u kojima borave najmlađi stanovnici.
02.09.2016.
Paraolimpijci Bosne i Hercegovine spremi osvojiti neku od medalja
U Olimpijskoj dvorani Zetra u četvrtak 1. septembra 2016. godine održana je press konferencija na kojoj su predstavljeni sportisti koji će braniti boje naže zemlje na predstojećim Paraolimpijskim igrama u Rio de Janeiru od 7. do 15. septembra ove godine.
02.09.2016.
Prvačići iz Centra obradovani novim školskim torbama i priborom
Za sve prvačiće iz 11 osnovnih škola sa područja Centra nabavljene su nove školske torbe i pribor, koji je prvog dana nove školske godine 1. septembra, u ime načelnika Općine Centar Dževada Bećirevića podijelila Zakira Šero, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Općine Centar.
01.09.2016.
Predstavnici Općine Centar učestvuju u obilježavanju godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH
U okviru obilježavanja 24. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH predstavnici svih nivoa vlasti i boračkih udruženja 1. septembra 2016. godine posjetili su nekoliko šehidskih mezarja i grobalja gdje su polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe, te minutom šutnje odali dužnu počast poginulim pripadnicima Armije RBiH.
01.09.2016.
Svečano otvoren novoizgrađeni most u Kladnju
Novi most u naselju Brlošci u mjestu Kladanj svečano je otvoren i dat na upotrebu lokalnom stanovništvu.
01.09.2016.
Izgradnja sportske sale za potrebe dvije školske ustanove
Predsjedajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je tokom svoje posjete Medicinskom fakultetu u Sarajevu razgovarao sa dekanesom prof. dr. Almirom Hadžović-Džuvo, o planiranoj izgradnji sportske sale za potrebe Srednje zubotehničke škole i Medicinskog fakulteta.
01.09.2016.
Nastavak podrške Općine Centar za projekte OŠ „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“
Nastavljajući tradiciju posjete školama na području općine Centar, a na poziv nastavnika i direktorice Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ , predsjedajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je sastanak u prostorijama škole na kojem su prisustvovali nastavno osoblje zajedno sa direktoricom škole Điđanom Sarić.
31.08.2016.
Općina Centar uplatila finansijska sredstva za obnovu pravoslavnog hrama
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić su u srijedu 31. augusta 2016. godine posjetili crkvu Svetog Preobraženja u Pofalićima u kojoj je 21. augusta zapaljen ostavinski prostor.
31.08.2016.
Uređen pristupni put do povratničkog naselja Kalimanići
Zahvaljujući finansijskoj podršci Općine Centar u proteklom periodu okončani su radovi na uređenju pristupnog puta do povratničkog naselja Kalimanići u opštini Sokolac.
31.08.2016.
Općina Centar i ove godine za prvačiće obezbijedila torbe i školski pribor
Godinama Općina Centar Sarajevo, iako se obrazovanje ne nalazi u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, izdvaja značajna sredstva kako bi se učenicima obezbijedili što kvalitetniji uslovi za sticanje znanja.
31.08.2016.
Obnovljeno dječije igralište na Šipu
Na osnovu sporazuma o uređenju manjih javnih i zelenih površina koji je Općina Centar sklopila sa komunalnim preduzećem „Park“ završeni su radovi na obnovi mobilijara u dječijem igralištu na Šipu u Ulici branilaca Šipa.
30.08.2016.
Ajnadžić posjetio Memorijalni centar na Kovačima
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, u utorak 30. augusta 2016. godine, zajedno sa svojim saradnicima, posjetio je Memorijalni centar na Kovačima i tom prilikom je obišao izložbenu postavku ratnih fotografija i zastava, koju su uposlenici Memorijalnog centra postavili povodom obilježavanja 24. godišnjice od formiranja Prvog korpusa Armije RBiH.
30.08.2016.
Posjeta spomeničkom kompleksu Tunela spasa D-B
U organizaciji Savjeta Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“, a pod pokroviteljstvom Komisije Općinskog vijeća za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, organizovana je posjeta građana ratnom Tunelu spasa D-B.
30.08.2016.
Postavljen novi mobilijar za dječiju igru u Ulici Marcela Šnajdera
Uposlenici komunalnog preduzeća „Park“, u okviru Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina u Centru, kojeg je ovo preduzeće napravilo u saradnji sa Službom za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar, uredili su zelene površine i dječije igralište u Ulici Marcela Šnajdera 2-4.
30.08.2016.
Nastavak projekta besplatne rekreacije - aerobik za žene
Centar za sport i rekreaciju u saradnji sa Službom za obrazovanje, sport i rekreaciju Općine Centar u septembru ove godine nastavlja sa realizacijom projekta besplatne rekreacije-aerobika za sve stanovnice sa područja općine Centar. Projekat započinje od 19. septembra ove godine.
29.08.2016.
Općina će pomoći projekte Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić je u ponedjeljak 29. augusta 2016. godine posjetio Zavod za transfuzijsku medicinu FBiH gdje ga je ugostila direktorica Zavoda prim. dr. Jasminka Kurilić zajedno sa svojim saradnicama. Direktorica Kurilić je ovom prilikom svog gosta iz Centra upoznala sa sistemom rada i načinom finansiranja i funkcionisanja Zavoda, gdje važe rigorozni kriteriji i visok standard.
29.08.2016.
Sjećanje na žrtve masakra ispred gradske tržnice Markale
Od ispaljene minobacačke granate sa agresorskih položaja na Trebeviću, ispred sjevernog ulaza u Gradsku tržnicu Markale „Markale“ (Mula Mustafe Bašeskije do broja 64) 28. augusta 1995. godine 43 naša sugrađanina izgubila su život, a 84 osobe su ranjene, od čega je troje djece.