Položeno cvijeće i odata počast na mezarjima, grobljima i spomen-obilježjima

Drugog dana obilježavanja Dana Općine Centar, koji se na osnovu odluke Općinskog vijeća Centar obilježava od 2. do 9. maja, u četvrtak 3. maja 2018. godine delegacija Općine Centar, koju su prevodili načelnik dr. Nedžad Ajnadžić i predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić, su zajedno sa predstavnicima boračkih udruženja iz Centra, policije, bivših logoraša, obišli nekoliko mezarja i spomen-obilježja gdje su učenjem Fatihe, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali dužnu počast svim stradalima tokom protekla dva rata.

Na osnovu protokola kojeg je utvrdio Organizacioni odbor, delegacije su prvo obišle šehidsko mezarje na Kovačima gdje su cvijeće položili na mezar rahmetli Rasima Delića, penzionisanog generala Armije BiH i komandanta generalštaba Armije RBiH tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Nakon toga je cvijeće položeno ispred zajedničkog spomen-obilježja na Kovačima, te na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva RBiH i Vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića.

Delegacije su obišle i položile cvijeće ispred spomen-obilježja: Vječna vatra, na Šipu i Ciglanama, u Ulici Dajanli Ibrahim-bega, na Grdonju – Mala kula, u Aleji breza u Blekinom potoku i Oazi mira u Pionirskoj dolini, kao i ispred spomen ploče postavljene u spomen ubijenim logorašima sa Nahoreva u logoru koji je tokom proteklog rata bio smješten u objektu Psihijatrijske bolnice Jagomir, te na mezarju Humka.

Delegacije su također tokom dana obišle i gradsko groblje Lav, centralni spomenik na šehidskom mezarju na pomoćnom stadionu Koševo, te pravoslavno groblje Sveti Marko i katoličko groblje Sveti Josip, kao i spomen obilježje na Vracama.

Današnjem polaganju cvijeća su također prisustvovali i Mustafa Mulić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar, vijećnici Samir Fazlić i Hamdija Hasanović, kao i savjetnici općinskog načelnika Mustafa Resić, Bećir Sirovina, Osmo Babić i Jasmin Gerin.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti