DANI OPĆINE CENTAR

Otvorena izložba "Modra rijeka, modro more"

U prisustvu brojnih posjetilaca, u sklopu obilježavanja Dana Općine Centar, u prostorijama sarajevskog Collegium Artisticuma otvorena je izložba "Modra rijeka, modro more" iz zbirke hrvatske galeristice i kolekcionarke Dagmar Meneghello.

Posljednjih 50 godina ona poziva umjetnike iz BiH i Hrvatske da posjete mali hrvatski otok Palmižana i u prelijepoj prirodi naprave svoja umjetnička djela, koja danas čine dio njene kolekcije od 1.800 radova umjetnika iz BiH i Hrvatske. Za ovu izložbu umjetnička direktorica postavke Amra Zulfikarpašić, koja također obavlja i funkciju vijećnice u Općinskom vijeću Centar, izdvojila je oko 400 djela.

 

–Ja sam ovdje donijela jako puno Bosanaca koje vi ne poznajete. Tu ćete naći od autora poput Hegedušića rođenog 1906. godine u BiH, kao i veoma, danas važnog, akademskog kipara Petra Dolića rođenog 1975. godine u Travniku. Imate čitavu plejadu umjetnika iz BiH koji su se ovdje rodili i školovali, a radili u Hrvatskoj, kao i Hrvata koji su radili u Bosni. Mi nismo svjesni koliko je naša kultura povezana. Umjetnost ne poznaje nikakve granice i nadam se da će veza između Hrvatske i BiH biti veća u oblasti kulture, objasnila je Dagmar.

 

Događaj je ocijenjen kao nešto što se u Sarajevo nije dogodilo duže od 20 godina, zahvaljujući naporima Collegium Artisticuma i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH, a uz podršku Grada Zagreba, Grada Sarajeva, Ministarstva kulture i sporta FBiH, Ministarstva kulture i sporta KS, Općine Centar, Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini i Hrvatskog kulturnog društva "Napredak".

 

U svom obraćanju prisutnima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je poželio gostima iz Zagreba dobrodošlicu u BiH i Općinu Centar.

 

–Jako smo zadovoljni ocjenama stručnjaka iz ove oblasti kulture da posljednjih dvadeset godina nije bilo boljeg događaja iz likovne umjetnosti kao što je to večeras i ponosan sam što sam bio dio tima koji su učinili sve da ovakvu izložbu možemo pokloniti našim sugrađanima. Odmah sam prihvatio ideju da ova izložba bude otvorena večeras u okviru obilježavanja Dana Općine Centar. Mogu najaviti da imamo namjeru da gradovi Sarajevo i Zagreb nastavljaju svoje povezivanje putem dana kulture koje ćemo organizovati u ova dva grada komšijskih država, kazao je Ajnadžić.  

 

Izložba će u galeriji Collegium Artisticum biti otvorena za posjetioce narednih mjesec dana.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti