Vijesti

19.08.2016.
Nova saobraćajna signalizacija u Centru
S ciljem povećanja sigurnosti učesnika u saobraćaju Općina Centar je u proteklom periodu posvećivala veliku pažnju postavljanju i obnovi saobraćajne signalizacije na ulicama koje se nalaze na njenom području.
19.08.2016.
Obnova ostvarenog prava na dječiji dodatak
U skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, Služba za rad, socijalna pitanja, zdravstvo, izbjegla i raseljena lica Općine Centar poziva sve korisnike prava na dječiji dodatak da dostave potrebnu dokumentaciju za obnovu ovog prava.
18.08.2016.
OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ uskoro dobija novu termoizolacionu fasadu
U okviru realizacije programa energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, s ciljem energetski održivog razvoja životnog prostora, Općina Centar Sarajevo se nalazi pred realizacijom novog projekta utopljavanja objekata osnovnih škola.
18.08.2016.
Poziv korisnicima prava na porodičnu invalidninu za dostavu dokumentacije
Služba za boračko-invalidsku zaštitu Općine Centar poziva sve korisnike prava na porodičnu invalidninu, čija se djeca redovno školuju, da dostave potrebnu dokumentaciju za produženje porodične invalidnine.
18.08.2016.
Radovi na rekonstrukciji pločnika ispred zgrade Predsjedništva BiH
Od prošle srijede, 10. augusta, kada su započeli radovi na rekonstrukciji pločnika u Ulici Maršala Tita ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza, u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, radnici građevinske firme „Sela“ su uklonili kompletnu oštećenu asfaltnu i betonsku podlogu duž cijele dionice smještene između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića.
18.08.2016.
Uređenje zelenih površina na Merhemića trgu
Radnici KJKP „Park“, sa kojom Općina Centar ima potpisan sporazum o izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji manjih javnih i zelenih površina, su na Merhemića trgu na Ciglanama rekonstruisali i uredili zelene površine.
17.08.2016.
Ajnadžić posjetio KJKP Gras
U prostorijama KJKP „Gradski saobraćaj Sarajevo“ (GRAS) u srijedu 17. augusta 2017. godine održan je sastanak na kome su učestvovali predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajandžić i generalni direktor Avdo Vatrić, te izvršni direktor za tramvajski i trolejbuski saobraćaj Almir Ahmetspahić, na kome je između ostalog razgovarano o ideji da Općina Centar preuzme upravljanje nad funkcionisanjem kosog lifta na Ciglanama.
17.08.2016.
Investitor iz Turske želi ulagati u izgradnju rehabilitacionog centra
Prilikom posjete predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića i vijećnika Velije Katice Udruženju Zeleni polumjesec u BiH (Yesilay) najviše je bilo govora o realizaciji projekta izgradnje rehabilitacionog centra za djecu i invalide na području općine Centar.
17.08.2016.
Započela sanacija spomen-obilježja u Ulici Ismeta Mujezinovića
Na osnovu ugovora kojeg je u ime Općine Centar Sarajevo potpisao načelnik Dževad Bećirević sa direktorom firme „Sela“ d.o.o. Seadom Tutićem, počeli su radovi na sanaciji spomen-obilježja na području Općine Centar.
17.08.2016.
Pripreme za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Melleti
Svake godine početkom juna bude održana ''Manifestacija mira i sjećanja (Melettagedenken) Meletta'' na godišnjicu velike bitke na Monte Meletti (sjeverna Italija) u kojoj je austro-ugarska vojska ostvarila jednu od najslavnijih pobjeda u Prvom svjetskom ratu. Naredne godine je planirano da domaćin manifestacije bude Sarajevo.
16.08.2016.
Podijeljen školski pribor mališanima iz Dječijeg doma Bjelave
Članovi Udruženja „Veliko srce“ zajedno sa predsjedavajućim Općinskog vijeća Centar dr. Nedžadom Ajnadžićem, u utorak 16. augusta 2016. godine, posjetili su prostorije Javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave“ i tom prilikom su štićenicima ove ustanove, pred početak nove školske godine, podijelili pakete sa školskim priborom i torbama.
16.08.2016.
Započelo postavljanje dječijeg mobilijara na igralištu na Šipu
Uposlenici komunalnog preduzeća Park, u okviru sporazuma o uređenju manjih javnih površina koji je Općina Centar sklopila sa ovim preduzećem, prije nekoliko dana započeli su revitalizaciju dječijeg igrališta na Šipu.
16.08.2016.
Uskoro započinju radovi na asfaltiranju Ulice Mandžina donja na Bardakčijama
Nakon okončanja projekata rekonstrukcije ulica Zatikuša i Šekerova na Bjelavama u planu je da radnici građevinske firme „Bosman“ započnu sa radovima na asfaltiranju Ulice Mandžina donja između brojeva 1 i 23 (Mjesna zajednica „Bardakčije“).
16.08.2016.
Donirana odjeća i obuća Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić
U organizaciji savjeta mjesnih zajednica „Bardakčije“, „Breka-Koševo II“ i „Hrastovi-Mrkovići“ u proteklom periodu realizirana je akcija prikupljanja odjeće i obuće.
15.08.2016.
Potpisani ugovori za dodjelu plastenika za još osam domaćinstava
U prostorijama Općine Centar u ponedjeljak, 15. augusta 2016. godine upriličeno je potpisivanje ugovora sa osam poljoprivrednika sa područja općine Centar za dodjelu plastenika. Radi se o socijalno ugroženim pripadnicima boračke i izbjegličke populacije koji imaju prebivalište na području općine Centar.
15.08.2016.
Završena prva faza projekta gasifikacije naselja Kromolj u Centru
Simboličnim puštanjem zemnog gasa kroz novi cjevovod u naselju Kromolj u ponedjeljak 15. augusta 2016. godine je ozvaničen završetak prve faze gasifikacije naselja Kromolj.
15.08.2016.
Podrška edukaciji djece sa poteškoćama u razvoju
U prisustvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar dr. Nedžada Ajnadžića i Mustafe Resića, savjetnika načelnika Dževada Bećirevića u prostorijama Udruženja za unapređenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju - EDUS potpisan je protokol o realizaciji sredstava pomenutom udruženju kojem se iz budžeta Općine Centar izdvaja iznos od 15.000 KM za opremanje i adaptaciju prostora za detekciju, dijagnozu i intervenciju kod djece sa poteškoćama u razvoju.
12.08.2016.
Općina Centar izdvaja značajna sredstva za opremanje policije i podizanje stepena sigurnosti građana
Kao jedinica lokalne samouprave, Općina Centar Sarajevo nema nadležnosti u oblastima sigurnosti, zdravstva, kulture, obrazovanja (iako je za oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja donesena presuda Ustavnog suda FBiH kojom se utvrđuje da ova nadležnost pripada jedinicama lokalne samouprave), gradskog prevoza...
12.08.2016.
Osnovnoj školi „Silvije Strahimir Kranjčević“ donirano 6.300 maraka
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području.
12.08.2016.
Vodič kroz samozapošljavanje mladih finansijski podržala Općina Centar
S ciljem poticanja zapošljavanja mladih, Općina Centar Sarajevo nastavlja pružati finansijsku podršku udruženjima koja za cilj imaju razvoj poduzetništva i samozapošljavanje mladih sa područja središnje sarajevske općine.