Proglašeni pobjednici fotofestivala učenika srednjih škola Općine Centar

U povodu Dana Općine Centar, u prostorijama Centra za mlade u sarajevskom FIS-u u Mis Irbinoj ulici na broju 10, u četvrtak 3. maja 2018. godine otvorena je izložba 20 najboljih fotografija prispjelih na javni konkurs „Kulturno-historijsko naslijeđe općine Centar Sarajevo“, na kojoj su proglašeni i pobjednici ovogodišnjeg takmičenja.

Prvo mjesto na ovogodišnjem fotofestivalu osvojio je Enes Zatega, drugo Amina Hodžić, a treće mjesto je pripalo Anesu Šariću. Komisija za pitanja mladih Općine Centar je obezbijedila simbolične novčane nagrade za najuspješnije pojedince konkursa.

 

U okviru projekta bio je otvoren konkurs za izbor najboljih fotografija posvećenih kulturnim običajima i manifestacijama, te građevinama od značaja za kulturu, a pravo učešća imali su učenici srednjih škola sa područja općine Centar. Nakon što je pregledao sve radove anonimnih autora, stručni žiri napravio je izbor 20 najuspješnijih fotografija prijavljenih na konkurs tako što se ocjenjivala tehnička uređenost fotografija, njihova poruka, te da li su fotografije adekvatno odgovorile na temu.

 

-Fotografija je danas, bez sumnje, najpopularniji i brzorastući medij i vid umjetnosti. Imajući u vidu sve veći broj zainteresovanih učenika u osnovnim i srednjim školama, u okviru Dana Općine Centar, naša javna ustanova je organizovala šesti po redu Fotofestival učenika srednjih škola općine Centar. Organizovanje jednog ovakvog projekta najbolji je način za inkluziju u svijet fotografije i eventualni prvi korak ka profesionalnoj karijeri. Izložbom mladih umjetnika, podstičemo afirmaciju njihovog rada, kao značajan psihološki i motivacijski poticaj. Ova izložba će također biti postavljena 8. maja i na platou Trga djece Sarajeva ispred BBI centra, kada obilježavamo Dan mladih, kazao je Senad  Bostandžić, direktor Centra kulture i mladih Općine Centar.

 

Projekat Fotofestival učenika srednjih škola općine Centar je realizovan u saradnji sa portalom Fotografija.ba.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti