Vijesti

05.08.2016.
Predsjedavajući Ajnadžić posjetio Zavod Mjedenica
Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima i privrednicima Ismirom Arslanagićem i Rašidom Pilavom posjetio je Zavod za specijalno obrazovanje i odgoj djece Mjedenica gdje su ih ugostili direktor Zavoda Selmir Hadžić i akademski skulptor i uposlenik Zavoda Adis Lukač. Povod posjete bio je razgovor o problemima sa kojima se ova obrazovna ustanova suočava, te unapređivanje saradnje sa Općinom Centar.
05.08.2016.
Privode se kraju radovi na izgradnji i sanaciji javne rasvjete u Centru
Na osnovu sporazuma o izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji javne rasvjete na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik Općine Dževad Bećirević i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija, radnici firme „Testingelektro“ iz Sarajeva privode kraju izgradnju i sanaciju javne rasvjete na 26 lokacija u devet mjesnih zajednica u Centru.
05.08.2016.
Uskoro novi dječiji mobilijar u parku Koševo 1 i 2
Općina Centar Sarajevo godinama izdvaja značajna finansijska sredstva za uređenje javnih površina, a sve sa ciljem kako bi građanima omogućila kvalitetnije uslove za život. Tako je u proteklih pet godina za uređenje manjih javnih i zelenih površina, koje su najčešće mjesto rekreacije starijih i igre naših najmlađih sugrađana, izdvojeno preko 1,5 miliona maraka.
04.08.2016.
Uskoro počinje rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina
Sporazumom o sanaciji, rekonstrukciji i izgradnji vodovodnog i kanalizacionog sistema na području općine Centar, kojeg je Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar Sarajevo u ime investitora potpisao sa Nezirom Hadžićem, direktorom Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ kao izvođača radova, iz budžeta Općine izdvojeno je 390.362 KM za rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže u Ulici Aleksandra Puškina.
04.08.2016.
Općina Centar će poljoprivrednicima dodijeliti još osam plastenika
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, poduzima niz koraka u cilju stvaranja povoljnog poslovnog ambijenta i uslova za zapošljavanje, naročito pripadnika boračke i izbjegličke populacije.
04.08.2016.
Započelo uređenje dječijeg igrališta na Šipu
Uposlenici komunalnog preduzeća Park, u okviru sporazuma o uređenju manjih javnih površina koji je Općina Centar sklopila sa ovim preduzećem, započeli su revitalizaciju dječijeg igrališta na Šipu.
04.08.2016.
Općina Centar donirala tehničku opremu džematu Soukbunar
Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je hadži Turhanovu džamiju u Ulici Soukbunar 37, sagrađenu davne 1558. godine gdje su ga ugostili predsjednik džematskog odbora Esad Alijević i članovi džemata Ago Švraka i Enver Pekić.
03.08.2016.
Ministar Osmanović posjetio Općinu Centar
Općinu Centar Sarajevo 2. augusta 2016. godine posjetio je ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović zajedno sa njegovim savjetnikom Ivicom Šarićem. Delegaciju najvišeg nivoa vlasti u BiH ugostili su predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić , sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.
03.08.2016.
Uređenje zelenih površina u MZ „Koševsko brdo“
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine ulaže značajna finansijska sredstva u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
03.08.2016.
Podrška Obrtničkoj komori za radionice u osnovnim školama o starim zanatima
Prilikom usvajanja rebalansa ovogodišnjeg budžeta Općine Centar Sarajevo odobreno je 2.000 maraka Obrtničkoj komori Kantona Sarajevo za održavanje radionica u osnovnim školama na području općine Centar u okviru projekta ''Promocija i zaštita tradicionalnih i starih zanata''.
03.08.2016.
Još 70 osnovaca savladalo osnove plivanja
Imajući u vidu da je organizovani oblik tjelesne aktivnosti veoma značajan u odrastanju djeteta i da predstavlja bazu za pravilan razvoj, kako sa zdravstvenog, tako i sa psihološkog aspekta, Općina Centar Sarajevo izdvojila je u ovoj godini još 10.000 maraka za nastavak besplatne škole plivanja za učenike osnovnih škola sa njenog područja, a koja se realizuje u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“ na Olimpijskom bazenu Otoka.
03.08.2016.
Lokalni izbori 2016. godine.
Dodjela pozicija političkim subjektima u biračkim odborima
02.08.2016.
Okončani radovi na rekonstrukciji Ulice Abdurahmana Muharemije
Tokom protekle sedmice okončani su radovi na sanaciji i rekonstrukciji Ulice Abdurahmana Muharemije 1-70 (Mjesna zajednica „Betanija-Šip“). Projekt je finansirala Općina Centar koja je za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu izdvojila 196.000 KM. Izvođač radova bila je građevinska firma „Grakop“ iz Kiseljaka, dok je za nadzor zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
02.08.2016.
Donacija Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. za manifestaciju „Dan sjećanja na ubijenu djecu“
Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, njegov zamjenik dr. Slaven Kovačević i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić posjetili su Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. gdje su ih ugostili predsjednik Udruženja Fikret Grabovica i član Upravnog odbora Senad Imamović. Povod posjete bio je uručivanje protokola o realizaciji granta u iznosu od 4.000 KM koji je iz budžeta Općine Centar dodijeljen pomenutom Udruženju za pripreme manifestacije „Dan sjećanja na ubijenu djecu“.
02.08.2016.
Uređenje zelenih površina u MZ Marijin dvor–Crni vrh
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
02.08.2016.
Školu tenisa pohađalo 60 osnovaca
U nastojanjima da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj školskoj godini organizovala je ljetnu školu tenisa za učenike od prvog do devetog razreda osnovnih škola sa područja Centra.
01.08.2016.
Uskoro počinje rekonstrukcija pločnika u Titovoj ispred zgrade Predsjedništva BiH
Krajem ove sedmice trebalo bi da započnu radovi na rekonstrukciji pločnika ispred glavnog, odnosno svečanog ulaza u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije tog dijela pločnika Titove ulice koji obuhvata prostor između ulica Musala i Reisa Džemaludina Čauševića je 362.812,65 maraka, a zajednički ga finansiraju Općina Centar i Direkcija za ceste Federacije BiH sa jednakim iznosima sredstava.
01.08.2016.
Sanacija klizišta u Ulici Mehmeda Spahe počinje ove sedmice
Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo dostavio je Službi za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar potpisani ugovor i prateću dokumentaciju o odabiru firme „TB Inženjering“ iz Breze kao najpovoljnijeg izvođača radova za sanaciju klizišta u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8. Pomenuta općinska služba je odmah pokrenula proceduru potpisivanja ugovora između Općine Centar, finansijera projekta i Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo. Projekat sanacije klizišta u Ulici Mehmeda Spahe kod broja 8 (Mjesna zajednica „Trg oslobođenja-Centar“) će koštati 37.655 KM.
01.08.2016.
Obilježena 24. godišnjica bitke na Poljinama
Članovi porodica poginulih, saborci, predstavnici Kantona Sarajevo i općina Centar i Novi Grad, te boračkih udruženja 1. augusta 2016. godine položili su cvijeće i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast poginulim pripadnicima Prve podrinjske brigade koji su 31. jula 1992. godine zajedno sa lokalnim jedinicama iz općina Centar, Vogošća, Novi Grad i jedinicom Ministarstva unutrašnjih poslova u borbama na Poljinama položili svoje živote za odbranu naše države. U ime Općine Centar cvijeće je položio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić.
01.08.2016.
Odata počast tragično stradalim sugrađanima u Jukićevoj ulici
U organizaciji Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992–1995. obilježena je 24. godišnjica stradanja pet naših sugrađana, od kojih dvoje djece, koji su poginuli u Jukićevoj ulici kod broja 169 od agresorske granate.