Svečana sjednica Općinskog vijeća u povodu Dana Općine Centar

U povodu 2. maja – Dana Općine Centar održana je 3. maja 2018. godine u Općini svečana sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Svečanom skupu su, osim vijećnika, prisustvovali borci i članovi porodica šehida i poginulih branitelja i brojni drugi gosti.

Nakon intoniranja državne himne učesnici svečanog skupa su učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast šehidima i poginulim borcima, kao i svim nevinim žrtvama agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

 

Predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić je čestitala Dan Općine Centar svim njenim građanima uz podsjećanje da je 2. maj ratne 1992. godine bio presudan za odbranu grada i Bosne i Hercegovine.

 

-Općina Centar je ponosna što historijski 2. maj slavi kao svoj rođendan, prije svega kao dan sjećanja i najdubljeg poštovanja prema šehidima i poginulim borcima i živim herojima odbrane naše općine, Sarajeva i naše države koji su srcem ustali protiv agresije i nasilja gradeći organiziran antifašistički, odbrambeni i narodno-oslobodilački otpor agresiji na našu državu. Kao što ne smije izblijediti slika na naše najhrabrije i najbolje sinove, tako ne smijemo zaboraviti ni njihove porodice. Podržavamo i finansiramo različite projekte boračkih udruženja Općine Centar sa kojima imamo izuzetnu saradnju. Pored toga, Općina Centar je pokrenula niz projekata koji će našu lokalnu zajednicu učiniti prepoznatljivom u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, te mjestom ugodnog življenja, kazala je Karačić.

 

Uz čestitke za Dan Općine Centar načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je u svom obraćanju ukazao na značaj obilježavanja ovog važnog historijskog datuma.

 

-2. maj 1992. godine jeste i ostaće datum trajno upisan u povijesti Sarajeva kao jedan od najsudbonosnijih trenutaka kada su u dramatičnoj borbi slabo naoružani branitelji Sarajeva bez artiljerijskog oružja zaustavili tenkove prema Sarajevu i odbranili Predsjedništvo RBiH. Istinite priče o ovoj i mnogim drugim teškim borbama svih patriotskih snaga protiv materijalno tehnički daleko nadmoćnijeg agresora dobijaju posebno na značaju u kontekstu neprekidnih nastojanja neprijatelja naše zemlje da se narodno-oslobodilačka antifašistička borba patriota Bosne i Hercegovine protiv agresora u odbrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH zamijeni tezom o građanskom ratu, da se izjednači napadač sa braniteljima, a zločinac sa žrtvom. Ostajemo stoga vjerni borbi i pravu na istinu i nema tog međunarodnog zakona niti etičke norme koji nam mogu oduzeti pravo na utvrđivanje cjelovite istine o svim ratnim događanjima u BiH 92-95 godine i njenoj historijskoj međunarodno-pravnoj valorizaciji, rekao je Ajnadžić.

 

Načelnik je zatim govorio o projektima koji su započeti i koji slijede, kao što je škola na Šipu, vrtić Razigrani dani, Centar za zdravo odrastanje, kosi lift Ciglane, Trg kulture-Jurislav Korenić, Trg Karla Paržika, biciklistička staza Skenderija-park Jezero, modernizacija stadiona Koševo, podzemne garaže na Merhemića trgu i Bulevaru Franca Lehara, projekti zapošljavanja mladih, a posebno djece poginulih branitelja...

 

-Naša je moralna, ljudska obaveza da i u okviru aktuelnih složenih domaćih i međunarodnih odnosa, u kojima rastu hladno-ratovske koncepcije i fašistički trendovi, stvaramo najbolje uslove da djeca šehida i poginulih boraca i svih branitelja naše države budu naoružani znanjem kojim će svojoj porodici omogućiti pristojan život u našoj zemlji. Kao izraz poštovanja i sjećanja prema svim braniteljima, želim danas naglasiti svoju punu podršku izgradnji centralnog spomenika u glavnoj pješačkoj zoni grada koji će biti trajan pečat i vjerno svjedočiti o veličanstvenoj odbrani Sarajeva u vremenu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i na surovu opsadu Sarajeva. Mi ćemo kao organizirana i napredna lokalna zajednica, kao Općina jednakih naroda i građana, kao zajednica koja se ponosi i promovira ideale slobode, pravde i ljudske jednakosti nastaviti realizaciju projekata solidarnosti sa općinama i gradovima iz cijele BiH i njihovim građanima stradalim u elementarnim nesrećama, podržavati održivi povratak, obnovu kulturno-historijskog nasljeđa i druge projekte koji nose poruke nade i grade mir, povjerenje i bolji život na svakom dijelu naše zemlje. Neka nas ideali časne borbe šehida i poginulih boraca i živih heroja, koji su dali život i zdravlje za odbranu slobodne, suverene i jedinstvene Bosne i Hercegovine nadahnjuju u težnji da naša država što prije postane integralni dio demokratskog svijeta, članica Evropske unije i NATO saveza, poručio je načelnik Ajnadžić.

 

Ovogodišnjim dobitnicima su na svečanoj sjednici uručena priznanja Općine Centar. Naime, Općinsko vijeće je na 24. redovnoj sjednici 26. aprila 2018. godine, na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, donijelo odluku  o dodjeli općinskih priznanja: ''Povelja sa zlatnim ljiljanima'' Enesu Imamoviću, Mirsadu Škaljiću i Edibu Tajiću; ''Zahvalnica sa zlatnim ljiljanom'' Mihajlu Vračiću i Ešrefu Sejtariji; ''Zahvalnica sa grbom Općine Centar'' Franjevcima Bosne Srebrene.

 

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća pripadnik Policijske stanice Centar Saud Tanković proglašen je za ''Naj policajca'' u općini Centar u 2017. godini. Ovo priznanje Tanković je dobio za izuzetne rezultate koje u višegodišnjem kontinuitetu ostvaruje u svim oblastima rada, a naročito za saradnju  sa lokalnom zajednicom u rješavanju problema i u onim oblastima koje nisu u isključivoj nadležnosti policije, doprinoseći poboljšanju uslova i kvaliteta života prvenstveno građana općine Centar.

 

Priznanje Pohvala policijskom službeniku dodijeljeno je Almiru Čoliću za ostvarene izuzetne rezultate iz nadležnosti policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, a posebno na preventivnim mjerama u cilju sprečavanja izvršenja krivičnih djela dajući veliki doprinos unapređenju sigurnosti što je za posljedicu imalo smanjen broj krivičnih djela u prošloj godini na području Centra.

 

Svečani skup je uveličan prigodnim kulturno-umjetničkim programom, a nastupio je hor polaznika Osnovne muzičke škole ''Mladen Pozajić'' sa numerama ''Kolo'' i ''List na putu'' te Faruk Svraka, sin člana Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar sa pjesmom o Bosni.

 

Po završetku svečane sjednice predstavnici Općine su za 91 porodicu branitelja uručili simbolične novčane donacije od po 100 konvertibilnih maraka koje Općina Centar tradicionalno dodjeljuje u povodu svog praznika - 2. maja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti