Dani Općine Centar počinju 2. maja

U povodu 2. maja – Dana Općine Centar koji se obilježava u znak sjećanja na herojsku odbranu Sarajeva od agresorskih napada toga dana ratne 1992. godine, bit će održane brojne svečarske i kulturno-umjetničke manifestacije od 2. do 9. maja.
Dani Općine Centar počinju 2. maja

Programom obilježavanja Dana Općine Centar planirano je da delegacije Općine i boračkih udruženja u srijedu, 2. maja 2018. godine od 9,30 sati, nakon okupljanja ispred zgrade Općine Centar, obiđu spomen-obilježja i polože cvijeće kod spomen ploče na Mostu Suade Dilberović i Olge Sučić, spomen ploče poginulim policajcima koja se nalazi u zgradi Policijske uprave Centar na Marijin Dvoru i spomen ploče poginulim pripadnicima Specijalne jedinice Odreda ''Zagreb'' na lokalitetu hotela Zagreb. U znak sjećanja na bitke vođene 2. maja 1992. godine pomenute delegacije će se zatim okupiti ispred spomen obilježja kod mosta na Skenderiji, a zatim položiti cvijeće u haremu Alipašine džamije.

 

Istog dana u 10 sati je postrojavanje Specijalne jedinice Odreda ''Zagreb'' ispred hotela ''Zagreb'', a od 13 sati druženje pripadnika Odreda ''Zagreb''i građana u MZ ''Marijin dvor-Crni vrh'' (Dolina 7) gdje je u 15 sati otvaranje prigodne izložbe.

 

U dvorištu u Ulici maršala Tita 54 od 10 sati je tradicionalni susret boraca učesnika dešavanja 2. maja kao i izložba ratnih fotografija u galeriji ''Preporod''.

 

Od 2. do 5. maja na platou ispred BBI Centra će biti održan Sajam ljekovitog bilja, pčelarstva i ekologije.

 

U četvrtak, 3. maja delegacije će, nakon okupljanja ispred zgrade Općine Centar u 8,15 sati, krenuti u obilazak spomen obilježja, grobalja i mezarja gdje će položiti cvijeće i odati počast poginulim braniteljima, prema sljedećem rasporedu:

·         8,30 šehidsko mezarje Kovači – spomen-obilježje i mezar Alije Izetbegovića, prvog predsjednika i Vrhovnog komandanta Armije RBiH

·         9 sati spomen-obilježje Vječna vatra

·         9,30 spomen obilježja Grdonj – Mala kula, Humka, Blekin potok – Aleja breza

·         10 sati spomen ploča logorašima Nahoreva – Jagomir, Oaza mira-Pionirska dolina

·         10,30 groblje Lav, centralni spomenik Stadion i groblja Sveti Marko i Sveti Josip

·         11 sati spomen obilježje i spomen ploča Šip

·         11,30 spomen obilježje Vraca.

 

Istog dana u 13 sati je svečana sjednica Općinskog vijeća Centar (velika sala Općine Centar) Mis Irbina1. Po završetku svečane sjednice predstavnici Općine Centar će boračkim porodicama uručiti jednokratne novčane donacije.

 

Od 3. do 9. maja učenici završnih razreda 11 osnovnih škola sa područja općine Centar će posjetiti Spomenički kompleks Tunel Dobrinja-Butmir gdje će biti održan historijski čas.

 

Od kulturnih i sportskih aktivnosti u sklopu Dana Općine Centar, 3. maja u 19,30 sati u Narodnom pozorištu predstavom Zagrebačkog kazališta lutaka ''Aladin i čarobna svjetiljka'' bit će otvoren 4. Festival dječije umjetnosti, koji će trajati do 7. maja.

 

U Domu mladih na Skenderiji u 19 sati je ''Noć sevdaha'', kulturno muzička manifestacija organizirana u saradnji sa Udruženjem ''Sevdah''.

 

Od 18 do 20 sati u sali FIS-a je košarkaško druženje u okviru projekta ''365 sport plus'', a u isto vrijeme u Radićevoj ulici će biti održan Fotofestival učenika srednjih škola sa Centra na temu ''Kulturno-historijsko naslijeđe Općine Centar''.

 

Ulaz na sve manifestacije je slobodan.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti