Vijesti

29.07.2016.
Općina Centar sufinansira izdavanje „Monografije Bosne i Hercegovine“
U prostorijama Općine Centar, u petak 29. jula 2016. godine, potpisan je protokol kojim je iz budžeta Općine Centar Izdavačkoj kući „Tugra“ donirano 5.000 maraka. Protokol, koji je prethodno potpisao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, direktorici Izdavačke kuće Lejli Čengić i direktoru projekta Ismetu Veladžiću uručen je na sastanku kojem su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić i savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić.
29.07.2016.
Besplatna akcija mjerenja šećera u krvi i krvnog pritiska
Na inicijativu Općinskog vijeća Centar u prostorijama Centra za zdravo starenje organizovano je besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska za sugrađane treće životne dobi. Prema riječima Varje Nikolić, koordinatorice Centra za zdravo starenje, ova akcija bila je jako uspješna s obzirom da je mogućnost besplatnog pregleda iskoristilo preko stotinu članova Centra za zdravo starenje.
29.07.2016.
Udruženje ''Network'' uradilo analizu o stanju voda u općini Centar
Dajući podršku projektima nevladinih organizacija, Općina Centar je iz ovogodišnjeg budžeta dodijelila grant u iznosu od 1.500 maraka Udruženju za unapređenje kvaliteta života ''Network'' za realizaciju projekta ''Čista voda u općini Centar Sarajevo''. U okviru projekta izvršeno je prikupljanje i analiza podataka o stanju voda na području općine Centar. Na osnovu navedenih podataka urađena je Analiza na temu ''Čista voda u općini Centar'', te je izvršena prezentacija analize i podjela reklamnog materijala srodnim udruženjima građanima.
29.07.2016.
Ajnadžić prisustvovao svečanom otvaranju prostorija Kluba borilačkih sportova „Gladijator“
U prisustvu velikog broja zvanica u petak, 29. jula 2016. godine, u Ulici Jezero 8 svečano su otvorene prostorije Kluba borilačkih sportova Gladijator, koji je osnovao najbolji bosanskohercegovački bokser i K-1 borac Adnan Redžović, koji je ujedno i predsjednik i trener kluba. U ime Općine Centar, koja je jedan od donatora kluba, svečanosti su prisustvovali predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić i vijećnik Velija Katica.
28.07.2016.
Duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata u vrijeme SFF
Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima na području općine Centar Sarajevo propisano je, između ostalog, da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata (uključujući ljetne bašte ispred ugostiteljskih objekata, kao i slobodnostojeće otvorene bašte) do 24 sata. Ovom odlukom je također propisano da ugostiteljski objekti mogu, izuzetno, raditi i nakon 24 sata, kao što je to u vrijeme trajanja određenih manifestacija.
28.07.2016.
Povećan interes mladih za samozapošljavanje uz pomoć Općine Centar
S ciljem poticanja zapošljavanja mladih, Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, nastavlja pružati finansijsku podršku iz svog budžeta najboljim poslovnim projektima namijenjenim razvoju poduzetništva i samozapošljavanju mladih sa područja središnje sarajevske općine kroz sufinasiranje troškova pokretanja i razvoja vlastitog biznisa.
28.07.2016.
Što prije riješiti status devastiranog obdaništa Razigrani dani
Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar Sarajevo koje je predvodio predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, te ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović i zamjenik pravobranioca Kantona Sarajevo Adem Festić posjetili su 28. jula 2016. godine devastirani objekat nekadašnjeg obdaništa Razigrani dani u Ulici Patriotske lige kod broja 46, kojeg Općina Centar želi obnoviti i vratiti u funkciju.
28.07.2016.
Udruženju za zaštitu majke i djeteta donirano 1.500 KM
U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2016. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od 1.500 KM Udruženju za zaštitu majke i djeteta za realizaciju projekta „Uloga majke u vaspitanju i obrazovanju djece“.
28.07.2016.
Ajnadžić posjetio KJKP „Park“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa pomoćnicom općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Almom Sadović posjetio je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Park“ gdje su ih ugostili v.d. direktora Alem Ramić i tehnički direktor Sektora održavanja javnih zelenih površina i tehničkih poslova Suad Hećo. Povod posjete bio je razgovor o zajedničkim aktivnostima i projektima KJKP „Park“ i Općine Centar.
27.07.2016.
Obilježena 23. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete, te njihovih saboraca
U organizaciji Udruženja „1. slavna - 111. viteška brigada“, a povodom obilježavanja 23. godišnjice pogibije rahmetli komandanta Envera Šehovića, braće Zahira i Esada Panjete, te njihovih saboraca, članovi porodica i brojne delegacije 27. jula 2016. godine u haremu Alipašine džamije položile su cvijeće na njihove mezare i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali počast herojima odbrane Sarajeva.
27.07.2016.
Završni radovi na rekonstrukciji Ulice Abdurahmana Muharemije
Na osnovu ugovora o izvođenju radova na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji ulica u Centru, radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su 1. juna 2016. godine započeli rekonstrukciju Ulice Abdurahmana Muharemije 1-70 (Mjesna zajednica „Betanija-Šip“). Projekt finansira Općina Centar koja je za tu namjenu u ovogodišnjem budžetu izdvojila 196.000 KM, a za nadzor je zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.
27.07.2016.
Zasjedalo Općinsko vijeće Centar
U utorak, 26. jula 2016. godine održan je nastavak 52. redovne sjednice Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodio dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.
27.07.2016.
„Ljetni nogometni kamp“ okupio 67 osnovaca sa Centra
U nastojanjima da se učenicima osnovnih škola omogući učešće u što raznovrsnijim sportskim aktivnostima, Općina Centar Sarajevo, u saradnji sa Javnom ustanovom „Centar za sport i rekreaciju“, i u ovoj školskoj godini organizovala je ljetni nogometni kamp za učenike od prvog do petog razreda osnovnih škola sa područja Centra.
26.07.2016.
Atletskom klubu Sarajevo Općina Centar donirala 3.000 maraka
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, nastavlja dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima, a posebno onim koji daju doprinos razvoju i promociji sporta u našoj zemlji i predstavljanju Bosne i Hercegovine u svijetu. Tako je iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno 3.000 maraka Atletskom klubu Sarajevo.
26.07.2016.
Uređene zelene površine u parku Hastahana
Kako bi svojim građanima obezbijedila kvalitetnije uslove za život Općina Centar svake godine izdvaja značajna sredstva za ulaganje u komunalnu infrastrukturu. Poseban akcenat stavlja se na izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju manjih javnih i zelenih površina koje najčešće koriste najmlađi stanovnici općine Centar.
26.07.2016.
Članovi Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje posjetili vrtić „Skenderija“
Iako Općina Centar nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem, već dugi niz godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva za unapređenje obrazovnog sistema i poboljšanje uslova rada vrtića, osnovnih i srednjih škola koje se nalaze na njenom području. Tim povodom su predstavnici Komisije Općinskog vijeća za obrazovanje koje je predvodio predsjednik Senad Alić posjetili v.d. direktoricu JU „Djeca Sarajeva“ Jasminu Čongo i vrtić „Skenderija“. Povod posjete bio je sumiranje rezultata dosadašnje saradnje ove Ustanove sa Općinom Centar kao i razgovor o budućim zajedničkim aktivnostima.
25.07.2016.
Općoj bolnici Prim.dr. Abdulah Nakaš donirano 40 hiljada maraka
U prostorijama Opće bolnice Prim.dr. Abdulah Nakaš, u ponedjeljak 25. jula 2016. godine, potpisan je protokol kojim je iz budžeta Općine Centar ovoj zdravstvenoj ustanovi donirano 40 hiljada maraka. Protokol, koji je prethodno potpisao načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, direktoru Opće bolnice Zlatku Kraviću uručio je predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić.
25.07.2016.
Ubrzati rješavanje problema pasa lutalica
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i njegov zamjenik dr. Slaven Kovačević održali su 25. jula 2016. godine, u prostorijama Općine Centar, sastanak sa predstavnicima drugih nivoa vlasti i nevladinog sektora o problematici pasa lutalica.
25.07.2016.
Ragbi savezu BiH Općina Centar donirala 4.500 maraka
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, nastavlja dugogodišnju praksu pomaganja sportskim kolektivima, a posebno onim koji daju doprinos razvoju i promociji sporta u našoj zemlji i predstavljanju Bosne i Hercegovine u svijetu. Tako je iz ovogodišnjeg općinskog budžeta izdvojeno 4.500 maraka Ragbi savezu Bosne i Hercegovine.
25.07.2016.
Informatizacija sale za održavanje sjednica Općinskog vijeća i Skupštine KS
Predsjedavajući Općinskog vijeća dr. Nedžad Ajnadžić, savjetnik općinskog načelnika Mustafa Resić i pomoćnik općinskog načelnika za finansije Fahrudin Kurtović, u ponedjeljak 25. jula 2016. godine, bili su u radnoj posjeti Kantonu Sarajevo, gdje ih je ugostila delegacija na čelu sa predsjedavajućom Skupštine KS Anom Babić. Povod posjete bio je razgovor o zajedničkim aktivnostima i projektima Kantona i Općine Centar, a akcenat je stavljen na projekat zajedničkog angažovanja finansijskih sredstava po pitanju informatizacije sale u kojoj se održavaju sjednice Skupštine KS i Općinskog vijeća, a koja je uništena tokom demonstracija građana u februaru 2014. godine, te rješavanje problema pasa lutalica.