Vijesti

19.08.2015.
Udruženju Autizam u BiH donirano 3.000 KM
-Autizam je poremećaj u ponašanju, uglavnom malo poznat i teško razumljiv za društvo. Djeca sa elementima autizma izgledaju kao i sva druga, međutim oni žive u svom svijetu ograđeni nevidljivim zidom šutnje i izolacije. Kada dobiju dijagnozu roditelji se prepadnu, onda to žele sakriti ili ignorisati, a sa tim postupkom se rađaju još veći problemi. Okupljanjem roditelja i djece u udruženje, s problemima se lakše nositi. Međutim, da bi udruženje radilo potrebne su prostorije, a da nije bilo Općine Centar Sarajevo mi bi vrlo teško imali uslove za rad, istakla je Aida Šahmanović, predsjednica udruženja Autizam u BiH.
19.08.2015.
Stanovnici Soukbunara dobili novo stepenište
Izgradnja novog stepeništa u Ulici Soukbunar između brojeva 78 i 84 (Mjesna zajednica ''Soukbunar'') završena je u proteklom periodu. Radove je finansirala Općina Centar u iznosu od 15.000 KM.
18.08.2015.
Most u Kladnju biće izgrađen zahvaljujući donaciji Općine Centar
Općina Centar Sarajevo na čelu sa načelnikom Dževadom Bećirevićem, nakon prošlogodišnjih majskih poplava, bila je prva lokalna zajednica koja je reagovala i priskočila u pomoć stanovnicima unesrećenih područja.
18.08.2015.
Započelo uređenje prostorija mjesnih zajednica Općine Centar
Da bi stanovnici Centra imali što bolju uslugu Općina je započela aktivnosti na uređenju prostorija 12 mjesnih zajednica. Poznato je da veliki broj stanovnika općine Centar, a naročito starije populacije, slobodno vrijeme provodi u prostorijama mjesnih zajednica pa je zbog toga Općina i započela navedeni projekat.
17.08.2015.
Na tri lokacije u Centru postavljeno šest solarnih klupa
Ispred pješačkog mosta „Festina lente – Požuri polako“, 17. augusta 2015. godine, Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar zajedno sa Irene Westman (Ajrini Vestman), savjetnicom u Ambasadi Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini, svečano je otkrila postavljene pametne LED klupe, čime je zvanično započela manifestacija pod nazivom „EnviroDay – PriroDan“, festivalski dan posvećen zaštiti okoliša.
17.08.2015.
U Jukićevoj ulici uskoro nova pješačka staza i stepenište
U okviru redovnog održavanja stepeništa i ograda na području općine Centar Sarajevo, planirana je sanacija pješačkih staza i stepeništa u ulici Jukićeva od broja 11 do 13.
17.08.2015.
Općina Centar finansijski podržala evropske prvake u košarci
Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine, u sinoćnjoj finalnoj utakmici evropskog prvenstva, savladala je ekipu domaćina Litvaniju sa rezultatom 85:83, gdje su po prvi put u historiji naše države osvojili zlatnu medalju u košarci.
17.08.2015.
Za Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS 3.500 KM
Općina Centar Sarajevo putem granta neprofitnim organizacijama pomaže razna udruženja i fondacije. Tako je Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize KS u 2015. godini dobilo 3.500 maraka za projekat „Pomoć bolesnim članovima sa općine Centar“.
14.08.2015.
Započeto uređenje mosta „Festina lente - Požuri polako“
U okviru redovnog održavanja pješačkog mosta „Festina lente – Požuri polako“ radnici firme „Deling“ iz Sarajeva danas završavaju popravku i obnovu rasvjete na ovom pješačkom mostu.
14.08.2015.
U dijelu Ulice Zije Dizdarevića izgrađena vodovodna mreža i postavljen asfalt
Projekat rekonstrukcije vodovodne mreže u Ulici Zije Dizdarevića, za koji je na inicijativu stanovnika MZ „Betanija – Šip“, Općina Centar Sarajevo iz budžeta za 2015. godinu izdvojila više od stotinu hiljada maraka, privodi se kraju. Riječ je o sanaciji dva kraka ulice dužine 380 metara. Jedan krak proteže se od Ulice Zije Dizdarevića 2 do spoja sa Ulicom Dejzina Bikića. Dužina trase na ovom dijelu iznosi oko 250 metara. Drugi krak Ulice Zije Dizdarevića nalazi se između brojeva 62 i 74, a dug je oko 130 metara.
13.08.2015.
Stanovnici Koševskog brda zadovoljni novim autobuskim stajalištem
Izgradnja autobuskog stajališta u Ulici braće Begić 19 kod Osnovne škole “Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”, koja je počela 1.jula 2015. godine, privodi se kraju. Realizaciju ovog značajnog projekta, na zahtjev stanovnika MZ ''Koševsko brdo'', pokrenula je Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar.
13.08.2015.
Za Biblioteku u Olovu stanovnici Centra prikupili 1500 knjiga
Komisija Općinskog vijeća Centar Sarajevo za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima, zajedno sa Službom za lokalnu samoupravu Općine Centar, u proteklom periodu realizovala je akciju prikupljanja knjiga za potrebe Gradske biblioteke u Olovu čiji je bibliotečki fond stradao tokom prošlogodišnjih majskih poplava.
13.08.2015.
Ugostitelji obavezni najaviti produženje radnog vremena
Odlukom o radnom vremenu u određenim djelatnostima utvrđeno je i radno vrijeme objekata u kojim se obavlja ugostiteljska djelatnost.
12.08.2015.
Općina Centar izdvojila 16.500 KM Vijeću kongresa bošnjačkih intelektualaca
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević potpisao je protokol o donaciji 16.500 maraka udruženju Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca - Sarajevo.
12.08.2015.
Za penzionere obezbijeđeno liječenje i neophodni lijekovi
Teška ekonomska situacija u kojoj se nalazi, ne samo naša država, nego i region, posebno se odražava na pripadnike starije populacije.
12.08.2015.
Uskoro nova pješačka staza i stepenište u ulici Asima Ferhatovića
Sanacija pješačkih staza i stepeništa u ulici Asima Ferhatovića 5, za koje je Općina Centar Sarajevo u okviru redovnog održavanja stepeništa i ograda iz svog budžeta za 2015. godinu izdvojila 24.830 KM, započela je prije nekoliko dana.
11.08.2015.
Predsjedavajući Ajnadžić u saobraćajnoj nesreći prošao sa lakšim povredama
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić doživio je saobraćajnu nesreću kod Danilovgrada, ali zadobio je lakše tjelesne povrede i nije životno ugrožen kako su to prenijeli pojedini mediji.
11.08.2015.
U ulici Stjepana Tomića u toku postavljanje pješačke ograde
U okviru redovnog održavanja stepeništa i ograda na području općine Centar Sarajevo, započela je izrada i postavka pješačke ograde u ulici Stjepana Tomića.
11.08.2015.
Revizija projekta Procjene ugroženosti i Plana zaštite od požara
U Općini Centar Sarajevo u utorak 11. augusta 2015. godine potpisan je ugovor između Općine i „Tehnosigurnosti“ o pružanju usluga revizije projekta Procjene ugroženosti i Plana zaštite od požara.
10.08.2015.
Općina Centar obezbijedila besplatnu rehabilitaciju djece sa poteškoćama u razvoju
Razne analize, koje su provedene u organizaciji UNESCO-a, pokazale su da se čak deset posto djece rađa sa nekim psihofizičkim teškoćama ili se to pak stiče u toku života.