Turski investitori zainteresirani za ulaganja u općini Centar

U posjeti Općini Centar Sarajevo 25. maja 2017. godine bili su investitori iz Republike Turske Önder Piyade, Necmettin Birinci i Selami Yaman gdje su im domaćini bili Mustafa Resić, savjetnik općinskog načelnika dr. Nedžada Ajnadžića, Alma Sadović, pomoćnica načelnika Općine Centar za prostorno uređenje i komunalne poslove, te Haris Sijarić i Munevera Hodžić iz općinske Službe za privredu i lokalno ekonomski razvoj.
Turski investitori zainteresirani za ulaganja u općini Centar

Zaželjevši gostima dobrodošlicu Resić je naglasio da je Općina Centar otvorena za nove investicije i da je spremna osigurati i omogućiti sve potrebne uvjete za kvalitetnu saradnju u cilju ulaganja u projekte koji su planirani za područje ove lokalne zajednice gdje je sjedište svih važnijih državnih, obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih institucija, zbog čega je veoma aktraktivna za investiranje.

 

Savjetnik Resić je predstavio velike investicijske projekte koje će Općina Centar u narednom periodu ponuditi na domaćem i međunarodnom tržištu zainteresovanim investitorima, te pogodnosti koje nudi ova lokalna zajednica. Neki od projekata koji su prezentirani su modernizacija Olimpijskog stadiona ''Asim Ferhatović Hase'', javna garaža kod Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo na Koševu, uređenje Merhemića trga na Ciglanama sa podzemnom garažom, javna garaža uz Opću bolnicu „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, tržni centar Skenderija, javna garaža i bazen Skenderija, hotel uz kompleks Skenderije, ugostiteljsko sportski rekreativni centar sa vidikovcem i žičarom na lokalitetu Vranjače-Zlatište, inovativo tehnološki park... Prezentirajući investicione projekte Resić je posebno istakao da su svi oni u skladu sa planskom dokumentacijom i riješenim imovinsko-pravnim odnosima, te da će Općina Centar pružiti svu potrebnu administrativnu i drugu podršku investitorima.

 

Gosti iz Republike Turske su zahvalili na prijemu u Općini Centar i naglasili da je njihova želja povezivanje i saradnja dvije prijateljske zemlje. Istovremeno su iskazali  interes za prezentirane projekte, te naglasili da imaju veliko iskustvo iz njihove zemlje kad je u pitanju zajedničko investiranje lokalne zajednice i privatnog sektora u oblasti građevinarstva i energetike. Također su izrazili spremnost da u narednom periodu dovedu i druge turske privrednike koji žele ulagati u općinu Centar.

 

Domaćini su ovom prilikom turskim privrednicima uručili Investicioni vodič Općine Centar i dogovoren je nastavak kontakata i saradnje.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti