Vijesti

05.09.2015.
Prvačićima Katoličkog školskog centra uručene školske torbe
U prostorijama Osnovne škole Katoličkog školskog centra za 151 prvačića u subotu 5. septembra 2015. godine podijeljene su školske torbe sa priborom koje je obezbijedila Općina Centar Sarajevo u okviru svoje kontinuirane brige za osnovno školsko obrazovanje.
04.09.2015.
Općina Centar Sarajevo nastavlja pomagati Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“
U prostorijama Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ u petak 4. septembra 2015. godine upriličeno je potpisivanje protokola o realizaciji granta Općine Centar Sarajevo ovoj medicinskoj ustanovi. U ime Općine Centar protokol je potpisao načelnik Dževad Bećirević, a u ime Opće bolnice direktorica prof.dr. Sebija Izetbegović.
04.09.2015.
Sanirano dječije igralište u Ulici Branilaca Sarajeva
Na veliku radost mališana, u Ulici Branilaca Sarajeva, preko puta Bosanskog kulturnog centra (Mjesna zajednica ''Trg oslobođenja-Centar'') završena je sanacija dječijeg igrališta. Ovaj projekat je realizovan na osnovu ugovora Općine, o uređenju manjih javnih površina na području Centra u 2015. godini, sklopljenog sa KJKP “Park”.
04.09.2015.
Okončana dva projekta asfaltiranja u MZ „Pionirska dolina – Nahorevo“
Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka su, na osnovu potpisanog ugovora za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju ulica na području općine Centar, okončali dva projekta asfaltiranja na području Mjesne zajednice „Pionirska dolina – Nahorevo“.
03.09.2015.
Načelnik Bećirević se pridružio akciji „Ja sam muzej“
Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zajedno sa glumcem Enisom Bešlagićem i savjetnikom Mustafom Resićem u četvrtak 3. septembra ove godine „dežurao“ u Zemaljskom muzeju čime je dao svoju punu podršku akciji pod nazivom „Ja sam muzej“ koju je prije nešto više od mjeseca dana pokrenulo Udruženje Akcija, a koja ima za cilj da se konačno riješi status ove značajne institucije Bosne i Hercegovine koja je zatvorena za posjetitelje gotovo tri godine.
03.09.2015.
Narodna kuhinja „Stari Grad“ dobila novu opremu
Delegacija Općine Centar Sarajevo, koju su predvodili savjetnik načelnika Mustafa Resić, dopredsjedavajući Općinskog vijeća Slaven Kovačević, te savjetnik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Haris Vlajčić, posjetili su 3. septembra 2015. godine Narodnu kuhinju „Stari Grad“ (Halači 6) u kojoj je upriličeno svečano otvorenje novoopremljenih i obnovljenih prostorija.
03.09.2015.
Uređenje dječijih igrališta u ulici Husrefa Redžića
S ciljem osiguravanja što ugodnijeg ambijenta za život stanovnika Centra, Općina je nastavila realizaciju Programa uređenja manjih javnih i zelenih površina.
02.09.2015.
Izgrađena nova pješačka staza i stepenište u ulici Asima Ferhatovića
Radnici građevinske firme „Sela“, na osnovu potpisanog ugovora za izgradnju, rekonstrukciju i sanaciju stepeništa i pješačkih staza na području Centra, okončali su izgradnju pješačke staze i stepeništa u ulici Asima Ferhatovića 5, za šta je Općina Centar iz svog budžeta za 2015. godinu izdvojila 24.830 KM.
02.09.2015.
Udruženju žena „Nar“ donirano tri hiljade maraka
Općina Centar Sarajevo, putem granta za neprofitne organizacije, iz budžeta za 2015. godinu izdvojila je 3.000 maraka Udruženju žena „Nar“ za realizaciju projekta „Mogu sama“.
02.09.2015.
Centar za kulturu priprema niz projekata za najmlađe
Javna ustanova Centar za kulturu „Sarajevo“, uz podršku Općine Centar koja je osnivač ove ustanove, u prethodnom periodu realizovala je niz projekata iz oblasti muzike, likovne umjetnosti, književnosti i scenskog pokreta. Prema riječima Senada Bostandžića, direktora JU Centar za kulturu, u narednom periodu planirano je mnoštvo različitih aktivnosti, namijenjenih prije svega, najmlađim stanovnicima općine Centar.
01.09.2015.
Obilježena 23. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH
Na šehidskom mezarju Kovači, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i odavanjem dužne počasti svim šehidima i poginulim pripadnicima Armije RBiH u utorak, 1. septembra 2015. godine, zvanično je započela manifestacija „Čuvari srca Bosne“ posvećena formiranju Prvog korpusa Armije RBiH.
01.09.2015.
Roditelji prvačića zahvalni Općini Centar na školskim torbama i priboru
Općina Centar Sarajevo je i u budžetu za 2015. godinu izdvojila sredstva za nabavku školskih torbi i pribora. Ove godine u 11 osnovnih škola na području Centra upisan je 651 prvačić, a sreću u novom poglavlju njihovih života poželio je i načelnik Općine Centar Dževad Bećirević.
01.09.2015.
Svečano otvorena nova džamija na Soukbunaru
U prisustvu više od 700 vjernika svečano je otvorena novoizgrađena džamija u naselju Gornji Soukbunar, čime je zvanično predata na upotrebu Islamskoj zajednici u BiH.
31.08.2015.
Školarci sretno!
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević čestita početak obrazovanja našim najmlađim školarcima, a onim starijim učenicima, nastavnom osoblju i roditeljima, novu školsku godinu.
31.08.2015.
Općina obezbjedila 651 školsku torbu za prvačiće
Nakon drugog upisnog roka u augustu, u prvi razred školske 2015/2016. godine, u 11 osnovnih škola na području općine Centar, upisan je 651 prvačić.
31.08.2015.
Čestitka povodom 23. godišnjice formiranja Prvog korpusa Armije RBiH
Prije 23 godine, 1. septembra 1992. godine, formiran je Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, jedan od sedam korpusa Armije RBiH formiranih sa ciljem da očuvamo slobodu i odbranimo jedinu nam domovinu.
31.08.2015.
MNK Centar se plasirao u glavnu rundu UEFA Futsal Kupa
Malonogometni klub „Centar“ iz Sarajeva je u posljednjem meču grupe H preliminarne runde UEFA Futsal Kupa, koji je odigran 29. augusta 2015. godine u Bernu (Švicarska), pobijedio prvaka Švicarske Mobulu sa 11:2 (4:1). Za ekipu Centra golove su postigli Nermin Jusić (4 gola), Anel Radmilović (3 gola), te po jedan pogodak su postigli Marijo Aladžić, Almir Kerla, Ermin Salčin i Emir Bunar.
31.08.2015.
Podrška organizaciji međunarodne UCI utrke Salcano MTB Cup
Prva gradska međunarodna UCI utrka Salcano MTB Cup, u organizaciji Kluba brdskog biciklizma „Puls“ i Općine Centar, održat će se 4. oktobra ove godine u gradskom parku Betanija – Jezero. Pomenuti kup bodovat će se za odlazak na Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.
28.08.2015.
Općina Centar će pomoći opstanak institucija kulture
Najveća i najznačajnija muzejska institucija u BiH, Zemaljski muzej, zatvoren je već skoro tri godine. Ministarstvo civilnih poslova BiH uputilo je prijedlog Memoranduma o razumijevanju s ciljem podrške ustanovama kulture. Pomenuti Memorandum upućen je na adresu federalnih ministarstava obrazovanja i nauke, kulture i sporta, Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, Gradu Sarajevu i općinama Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.
28.08.2015.
Sjećanje na žrtve masakra ispred gradske tržnice Markale
Na današnji dan, od ispaljene minobacačke granate sa agresorskih položaja na Trebeviću, ispred Gradske tržnice „Markale“ (Mula Mustafe Bašeskije 64) 43 naša sugrađanina izgubila su život, a 84 osobe su ranjene, od čega je troje djece. U znak sjećanja na ovaj veliki masakr civila u opkoljenom Sarajevu, članovi porodica nastradalih, građani Sarajeva, te predstavnici svih nivoa vlasti su polaganjem cvijeća ispred spomen-ploče, učenjem Fatihe i minutom šutnje 28. augusta 2015. godine odali počast žrtvama masakra ispred Tržnice.