Završena procedura preimenovanja trga ispred zgrade Općine Centar

Postavljanjem tabli sa natpisom na kojima stoji Trg Prvog korpusa Armije RBiH na trgu ispred zgrade u kojoj su smještene Općina Centar i Kanton Sarajevo je zvanično završena procedura preimenovanja ovog trga u čast korpusa čija je zona djelovanja bila u Kantonu Sarajevo i čiji su pripadnici hrabro odbranili ovaj grad od napada i osvajanja agresorskih snaga predvođenih nekadašnjom Jugoslovenskom narodnom armijom.
Završena procedura preimenovanja trga ispred zgrade Općine Centar

Naziv trga nije slučajno odabran, jer se upravo na ovom mjestu 2. maja 1992. godine desila jedna od najvažnijih bitaka za Sarajevo, kada je zaustavljen napad Jugoslavenske narodne armije u njenom nastojanju da zauzme najvažnije objekte i institucije u glavnom gradu, a u čemu su ih osujetili budući pripadnici Prvog korpusa.

 

Preimenovanje naziva trga koji je smješten između zgrade Općine Centar, Koševskog potoka, Obale Kulina bana i Ulice reisa Džemaludina Čauševića, je rezultat višemjesečne saradnje službi Općine Centar, Savjeta Mjesne zajednice „Trg oslobođenja-Centar“, na čijem je području smješten trg, Komisije Općinskog vijeća za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, te Skupštine Kantona Sarajevo.

 

Osim navedenog u čast legalne vojne formacije koja je odbranila ovaj grad tokom posljednje agresije na Bosnu i Hercegovinu, također je pokrenuta inicijativa da se jedna od najdužih ulica u Centru, od skoro četiri kilometra između porodilišta na Jezeru i Poljina, nazove po Armiji RBiH.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti