Za liječenje lica u stanju socijalne potrebe Općina obezbijedila 90.000 maraka

Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom dr. Nedžadom Ajnadžićem, godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe.
Za liječenje lica u stanju socijalne potrebe Općina obezbijedila 90.000 maraka

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu obezbijeđeno je 90.000 maraka, i to 50.000 maraka za liječenje van granica BiH, kupovinu lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, banjsko liječenje i slično, dok je 40.000 maraka planirano za liječenje leukemije, hepatitisa B i C i drugih teških hroničnih bolesti.

 

Načelnik Ajnadžić je usvojio novi Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe.

 

Pravo na jednokratnu pomoć za pomenutu namjenu mogu ostvariti lica čije je prebivalište na području općine Centar Sarajevo najmanje dvije godine do dana podnošenja zahtjeva ili imaju boravište po osnovu statusa raseljenih lica i izbjeglica u ovoj općini. Pravo se može ostvariti jednom u toku kalendarske godine.

 

Licem u stanju socijalne potrebe smatra se osoba čija ukupna mjesečna primanja domaćinstva ne prelaze iznos od 1.200 KM i na osnovu pomenutog pravilnika mogu podnijeti zahtjev na protokol Općine Centar za liječenje ili operativni zahvat u zemlji ili inostranstvu, za banjsko liječenje na osnovu preporuke nadležne zdravstvene ustanove, te za nabavku ortopedskog pomagala gdje participira sa novčanim sredstvima i Zavod zdravstvenog osiguranja KS. Zahtjev se može podnijeti i za kupovinu lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi, na osnovu preporuke ljekara specijaliste, subspecijaliste ili konzilija ljekara uz priložen predračun iz apoteke sa područja Federacije BiH, za šta može biti izdvojen pojedinačan maksimalan iznos do 2.000 KM.

 

Ukupna mjesečna primanja domaćinstva se ne uzimaju u obzir u slučaju da korisnik ove pomoći, na osnovu preporuke zdravstvene ustanove koja ga liječi, mora nastaviti liječenje u inostranstvu ili van mjesta prebivališta, a tada se može odobriti jednokratna novčana pomoć do 2.500 KM, te u slučaju oboljenja od leukemije, hepatitisa B i C, i drugih hroničnih bolesti, na prijedlog Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, moguće je ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć do 7.000 KM.

 

Odobrena sredstva će na osnovu prijedloga Službe za rad i socijalna pitanja i odobrenja načelnika Općine biti prebačena na žiro račun apoteka ili zdravstvene ustanove na osnovu dostavljenog predračuna, dok osobama koje se liječe u inostranstvu sredstva će biti uplaćena na žiro račun podnosioca zahtjeva. Korisnici ove pomoći u obavezi su nakon mjesec dana od povratka sa liječenja da opravdaju izdvojena sredstva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti