Održana redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

U četvrtak, 25. maja 2017. godine održana je 3. redovna sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar Sarajevo. Na ovoj sjednici, koju je vodio načelnik Štaba Vahid Bećirević, razmatrana je informacija o osposobljenosti Službe za medicinsku pomoć i izvještaj za 2016. godinu o aktivnostima Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' i Službe za zaštitu od požara koja djeluje u okviru ovog vatrogasnog društva.
Održana redovna sjednica Štaba civilne zaštite Općine Centar

 

Općinski štab civilne zaštite primio je k znanju Informaciju o osposobljenosti i opremljenosti Službe za medicinsku pomoć formirane u Javnoj ustanovi Dom zdravlja Kantona Sarajevo - Organizaciona jedinica Centar, koju je prezentirao član Štabadr. Zaim Jatić. Jedinica za medicinsku pomoć, koju čine zaposlenici službe porodične medicine, sastoji se od Komande odjeljenja, tri mobilna tima i timova raspoređenih po mjesnim zajednicama odnosno po ambulantama porodične medicine. U analizi stanja i potreba za kadrovima u službi porodične medicine navodi se da u porodičnoj medicini (koja obuhvata ambulantno i kućno liječenje, te palijativnu njegu) na području općine Centar trenutno rade 34 ljekara i 49 medicinskih sestara, te da nedostaje četiri ljekara i 12 medicinskih sestara. Raspoloživi medicinski kadar je u prošloj godini pružio više od milion i 300.000 zdravstvenih usluga. Rečeno je da je Jedinica za medicinsku pomoć dobro opremljena materijalno tehničkim sredstvima, od kojih je putem civilne zaštite Općine Centar nabavljeno, između ostalog, specijalno multifunkcionalno sanitetsko vozilo kao i znatan dio medicinskih aparata i opreme (setovi za reanimaciju, defibrilatori, mobilni EKG, boce za kisik, kompleti za ličnu RHB zaštitu, radio uređaji, nosila, šator, poljski kreveti i drugo). U prijedlozima za unapređenje rada navedeno je da treba izvršiti popunu neophodnim kadrovima koji nedostaju i intenzivirati edukaciju, formirati veće rezerve sanitetskog materijala, lijekova i infuzionih otopina, nabaviti jedno manje vozilo za kućne posjete. Također je naglašeno da treba unaprijediti saradnju ambulanti porodične medicine i mjesnih zajednica, te u saradnji sa Općinom Centar i civilnom zaštitom pokušati otvoriti ambulante porodične medicine Višnjik i Nahorevo.

 

Općinski štab civilne zaštite je usvojio Izvještaj kojeg je podnio Sulejman Vranac, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' o aktivnostima u 2016. godini ovog DVD u okviru kojeg je formirana Služba za zaštitu od požara.

 

Rečeno je da je DVD ''Bjelave'' u prošloj godini predanim radom svojih članova dobrovoljaca ispunilo sve zadatke koristeći opremu u punom kapacitetu koja je u posljednje vrijeme nabavljena. Posebno je istaknuto da DVD uspješno radi prvenstveno zahvaljujući redovnom finansiranju sredstvima Općine Centar. Prošle godine DVD je imalo 447 intervencija, od toga kod 11 požara i isto toliko poplava, vršeno je redovno snabdijevanje stanovništva cisternama pitke vode (414 cisterni) na lokaciji Nahorevska brda-Kromolj. Djelujući preventivno pripadnici DVD su pregledali dio vanjske hidrantske mreže. Izvršena je edukacija 300 učenika osnovnih škola sa područja općine Centar o protivpožarnoj zaštiti i održana pokazna vježba evakuacije učenika iz požarom zahvaćene škole. Članovi DVD ''Bjelave'' su prošli specijalističku obuku spašavanja na vodi i pod vodom koja je održana na Jablaničkom jezeru. U prošloj godini ostvarena je saradnja i razmjena posjeta sa vatrogascima iz drugih gradova BiH, kao i iz Hrvatske i Slovenije.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti