Započeli radovi na sanaciji ulice Budakovići

Polovinom ovog mjeseca radnici firme „Bosman“ su započeli sanaciju ulice Budakovići između brojeva 1-29 i 2-34 (Mjesna zajednice „Bardakčije“).
Započeli radovi na sanaciji ulice Budakovići

Finansijer projekta je Općina Centar koja je iz svog budžeta za ovu namjenu izdvojila 126.600 KM. Za nadzor projekta je zadužena firma „Coning“ iz Sarajeva.

 

Prema glavnom projektu, koji je uradilo Javno preduzeće „Zenica“, na ovoj saobraćajnici, ukupne dužine 226 metara, planirano je uklanjanje oštećenog starog asfalta, mašinski iskop kolovozne konstrukcije, te postavljanje novog tamponskog sloja debljine 40 centimetara. Tokom radova biće postavljeno 470 metara novih betonskih ivičnjaka, dok je za regulaciju podzemnih i oborinskih voda planirana ugradnja 225 metara cijevi drenažnog sistema, 230 metara kanalizacionih cijevi, kao i osam novih slivnika koji će biti priključeni na gradsku odvodnu mrežu.

 

Prije postavljanja 1.100 metara kvadratnih novog asfalta, biće urađena nivelacija 27 šibera za vodu i 10 šahtova. Prilikom izrade glavnog projekta vodilo se računa da saobraćajnica zadrži svoju postojeću nivelaciju zbog prilaza stambenim objektima. Rok za izvođenje radova je 60 dana.

 

Tokom realizacije ovog projekta također je planirana rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže. Finansijer će također biti Općina Centar, dok će KJKP „Vodovod i kanalizacija“ obaviti tehnički dio polaganja novih vodovodnih i kanalizacionih cijevi i priključenje okolnih stambenih objekata na novu mrežu.

 

Navedeni radovi se obavljaju na osnovu ugovora o izvođenju radova na izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji ulica kojeg su potpisali načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić i direktor firme „Bosman“ Sunija Jahić. Osim projekta rekonstrukcije ulice Budakovići, smještene između ulica Bardakčije i Vrbanjuša, ovim ugovorom je također predviđeno i asfaltiranje dijela ulice Bardakčije između brojeva 65 i 85, te sanacija potpornog zida u ulici Romana Petrovića na Bjelavama, projekat kojeg su okončali radnici pomenute firme tomom proteklog perioda.

 

Za realizaciju svih navedenih projekata Općina Centar je u svom budžetu izdvojila 152.820 KM.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti