Održana 11. sjednica Općinskog vijeća Centar

U ponedjeljak, 29. maja 2017. godine održana je 11. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo. Sjednicu je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 11. sjednica Općinskog vijeća Centar

Izbori za savjete mjesnih zajednica najkasnije do 1. oktobra

Vijeće je donijelo Odluku o raspisivanju izbora za savjete mjesnih zajednica na području općine Centar. Datum i vrijeme održavanja izbora utvrdit će Izborna komisija, s tim da se izbori održe najkasnije do 1. oktobra 2017. godine. Naime, Pravilima mjesne zajednice Općine Centar utvrđeno je da se izbori za članove savjeta mjesnih zajednica održavaju u roku od godine dana po održavanju izbora za Općinsko vijeće.

 

Ustanovljena priznanja za najbolje mjesne zajednice i savjete MZ

Usvojena je i Odluka o proglašenju najbolje mjesne zajednice i savjeta mjesne zajednice u općini Centar. Odlukom se ustanovljavaju priznanja Općine Centar i Općinskog vijeća, te Komisije za mjesne zajednice i saradnju sa općinama i gradovima – Plaketa za najbolju mjesnu zajednicu i Zahvalnica za najbolji savjet mjesne zajednice, a za postignute rezultate u razvoju mjesne zajednice i lokalne samouprave i saradnje sa građanima. Odlukom su utvrđeni osnovni kriteriji vrednovanja rada mjesnih zajednica i njihovih savjeta, među kojima su aktivno učešće u rješavanju komunalnih, socijalnih, zdravstvenih, ekoloških, kulturnih, sportskih i drugih potreba lokalnih stanovnika. Predviđene su i novčane nagrade za tri najbolje mjesne zajednice (u iznosima 3.000, 2.000 i 1.000 KM), te za najbolje savjete mjesnih zajednica (1.000, 700 i 500 KM), a taj novac će biti uložen u projekte koje predlože nagrađene mjesne zajednice.

 

Izbori i imenovanja

Vijeće je donijelo odluku da će predsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Karolina Karačić od 1. juna 2017. godine profesionalno obavljati tu funkciju.

Dužnosti člana Komisije za saradnju sa nevladinim organizacijama razriješena je Melća Đidelija i umjesto nje izabrana je Ena Maglić. U Komisiju za boračka pitanja izabrana su još dva člana – Nedžad Škrijelj i Kadrija Škrijelj.

 

Usvojen pravilnik o dodjeli finansijskih sredstava udruženjima i fondacijama

Općinsko vijeće je usvojilo Pravilnik o načinu, postupku i kriterijima za dodjelu finansijskih sredstava udruženjima i fondacijama. Naime, Općina Centar svake godine iz svog budžeta izdvaja značajna sredstva za podršku projektima nevladinih organizacija s ciljem podsticanja razvoja i saradnje sa udruženjima i fondacijama. Ovim pravilnikom su, između ostalog, precizno utvrđeni uslovi i objektivno mjerljivi kriteriji i način dodjele finansijskih sredstava, te obaveza usklađenosti projekata sa oblastima djelovanja koje Općina Centar smatra strateški važnim za njene građane u budžetskoj godini. Prema usvojenom Pravilniku, 80% od ukupno planiranih budžetskih sredstava za podršku projektima nevladinih organizacija dodjeljuje se na osnovu javnog poziva, a ostatak se može raspodijeliti za realizaciju izvanrednih aktivnosti tokom godine, kao što su obilježavanje značajnijih datuma i događaja, humanitarne i druge aktivnosti od interesa za lokalnu zajednicu.

 

Općinsko vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata – za izgrađene stambene objekte na adresama Radava do broja 35 i Branka Galeba b.b. i garaže u ulicama Hadži Lojina do broja 10 i Idriza Ahmetovića do broja 25.

Vijeće ja na ovoj sjednici donijelo odluke da, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva, dodijeli u zakup općinske poslovne prostorije u ulicama: Čobanija 2, Ferhadija 12 (dvorište), Koševo 9, Maršala Tita 2, Nikole Kašikovića 7 i Skenderija 27.

Općinski vijećnici su primili k znanju Periodični finansijski izvještaj o izvršavanju budžeta Općine Centar za prva tri mjeseca 2017. godine.

 

Podrška izgradnji koncertne dvorane na Marijin Dvoru

I na ovoj sjednici vijećnici su uputili brojna pitanja i inicijative od kojih je većina dobila podršku Općinskog vijeća i bit će upućene u dalju proceduru. Tako je Općinsko vijeće usvojilo inicijativu da pruži podršku aktuelnoj društvenoj kampanji za izgradnju Koncertne dvorane Sarajevo na Marijin Dvoru, prema predviđenom regulacionom planu i programima razvoja Sarajeva i Kantona Sarajevo. Riječ je o neopravdano zapostavljenom projektu, navedeno je u peticiji za realizaciju ovog velikog kulturnog i civilizacijskog projekta - Concert Hall Sarajevo, a koju su potpisali brojni ugledni građani i prijatelji Sarajeva.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti