Završena sanacija klizišta u Nahorevskoj ulici 125

Tokom proteklog perioda radnici građevinske firme „Mibral“ d.o.o. Sarajevo, koja je odabrana na tenderu kao najpovoljniji izvođač radova, su okončali radove na sanaciji klizišta u Nahorevska 125 (Mjesna zajednica „pionirska dolina-Nahorevo“).
Završena sanacija klizišta u Nahorevskoj ulici 125

Finansijer projekta je Općina Centar koja je za ovu namjenu izdvojila iznos od 45.715 KM, dok je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo realizator i nadzor projekta.

 

Glavni projekat sanacije ovog klizišta u Nahorevskoj ulici, koji je također finansirala Općina Centar, je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu.  Uzroci nastanka klizišta su nagib terena, geološka građa tla, podzemne i površinske vode. Stoga je predložena izgradnja armirano-betonskih potpornih zidova koji bi zaustavili klizanje tla.

 

Prvi zid je izgrađen iznad stambenog objekta u Nahorevskoj ulici kod broja 125, koji je i bio najugroženiji. Ovaj zid je ukupne dužine 20 metara, a visine od 2,2 do 3 metra i iznad njega je ugrađen drenažni sistem. Drugi potporni zid je ukupne dužine šest metara i predstavlja nastavak na armirano-betonski potporni zid čija izgradnja je obavljena u prijašnjoj sanaciji klizišta u Nahorevskoj ulici. Ovim zidom će osim sprečavanja daljnjeg klizanja tla također biti proširena lokalna saobraćajnica.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti