U Centru za zdravo starenje upriličeno druženje sa članovima Udruženja “Češka beseda“

Predstavnici Udruženja građana češkog porijekla “Češka beseda“ Sarajevo, 31. maja 2017. godine upriličili su druženje sa članovima Centra za zdravo starenje.
U Centru za zdravo starenje upriličeno druženje sa članovima Udruženja “Češka beseda“

Jovanka Manzalović Šalaka, predsjednica pomenutog Udruženja, prilikom svog obraćanja prisutnima kazala je da svojim radom kroz različite aktivnosti nastoji očuvati češku kulturnu baštinu i jezik kao i istu približiti stanovnicima naše države.

 

- Cilj naših aktivnosti jeste da kroz ovakva druženja očuvamo kulturnu baštinu i jezik Republike Češke, te da ljude u BiH upoznamo sa našim narodnim običajima, rekla je Šalaka, te se zahvalila vrijednom timu Centra za zdravo starenje koje je ustupilo svoje prostorije i srdačno ugostilo članove njihovog udruženja.

 

Današnje druženje obogatilo je i predstavljanje češke narodne nošnje koja je česta u selima Južne Moravske u Republici Češkoj. Žensku narodnu nošnju predstavila je članica Udruženja, porijeklom iz Južne Moravske, Ljuba Ristić koja u Bosni i Hercegovini živi više od pedeset godina.

 

- U Bosni živim dugi niz godina, jer sam se ovdje i udala prije pedeset godina. Što se tiče domovine imam samo jedno srce i ne mogu da ga podijelim. Bosna i Češka su mi podjednako drage. Ne mogu reći da mi je jedna draža, a druga manje, rekla je Ristić.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti