Vijesti

26.04.2016.
Polaznici vrtića učestvovali u predstavi ''Lutke nam pričaju''
Pod pokroviteljstvom Općine Centar, na sceni Centra za kulturu Sarajevo u Jelićevoj ulici, za polaznike vrtića sa područja središnje gradske općine 25. aprila 2016. godine izvedena je predstava ''Lutke nam pričaju'' autora Sabita Agića.
25.04.2016.
Počela eksterna provjera sistema kvaliteta po ISO standardu
U Općini Centar 25. aprila 2016. godine započela je redovna godišnja eksterna provjera funkcionisanja i unapređivanja standarda upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008 (QMS-Quality Management System) i standarda upravljanja okolišem ISO 14001:2004 (sistem okolinskog upravljanja EMS – Environmental Management System).
25.04.2016.
Čestitka i donacija Općine Centar povodom Pesaha
Povodom Pesaha - velikog jevrejskog blagdana proljeća i podsjećanja na izbavljenje iz egipatskog ropstva, načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić upućuju, u ime Općine i u njihovo ime, svim Jevrejima u Bosni i Hercegovini i predsjedniku Jevrejske zajednice u BiH Jakobu Finciju srdačne i iskrene čestitke sa željama da praznične dane provedu u dobrom zdravlju i radosnom raspoloženju, sa nadom i vjerom u bolju zajedničku budućnost i opću dobrobit.
25.04.2016.
Završena sanacija ograde oko objekta Mjesne zajednice „Soukbunar“
Na osnovu ugovora o izvođenju radova na investiciono-tehničkom održavanju stepeništa i ograda na području općine Centar, radnici građevinske firme „Sela“ su završili sanaciju ograde oko objekta Mjesne zajednice „Soukbunar“ (Soukbunar 203).
25.04.2016.
Udruženju Austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva donirano 15.000 KM
Općina Centar Sarajevo izdvojila je u ovogodišnjem budžetu 15 hiljada maraka udruženju Austrijsko-bosanskohercegovačkog prijateljstva. Pomenuta sredstva bit će iskorištena za planirane aktivnosti udruženja u 2016. godini, a dio sredstava namijenjen je za obilježavanje godišnjice bitke na Monte Meletti.
22.04.2016.
Općina Centar nastavlja podršku boračkim organizacijama
U prostorijama Općine Centar Sarajevo, u petak 22. aprila 2016. godine, potpisan je protokol o realizaciji sredstava u iznosu od 8.000 KM koje su iz budžeta Općine dodijeljene Jedinstvenoj organizaciji boraca „Unija veterana općine Centar“ za obilježavanje godišnjice Odreda teritorijalne odbrane „Soukbunar“ i pogibije osam boraca Armije RBiH koje su agresorske snage zarobile i pogubile na putu Nahorevo-Skakavac.
22.04.2016.
Obilježena godišnjica stradanja beba Dječijeg doma Bjelave
Predstavnici Kantona Sarajevo, Grada i gradskih općina, u petak 22. aprila 2016. godine, zajedno sa upravom JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave“ na devetu godišnjicu stradanja šest beba koje su izgubile život u požaru u Domu na Bjelavama, položili su cvijeće na njihove mezare i spomen-obilježje na gradskom groblju "Vlakovo".
22.04.2016.
Ajnadžić posjetio područje MZ „Pionirska dolina-Nahorevo“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić posjetio je područje mjesne zajednice „Pionirska dolina-Nahorevo“ kako bi razgovarao sa lokalnim stanovnicima o aktuelnim problemima sa kojima se svakodnevno suočavaju.
22.04.2016.
Saradnja Općine Centar i Kulturno-sportskog centra Skenderija
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je Kulturno-sportski centar Skenderija gdje se susreo sa v.d. direktorom Amerom Kapom. Razgovarano je o međusobnoj saradnji Općine Centar i KSC Skenderija, posebno povodom skorašnjeg obilježavanja Dana Općine Centar od 2. do 9. maja ove godine gdje je u Domu mladih na Skenderiji planirana premijera dokumentarnog filma „Humanisti i heroji – uloga sarajevskih taksista u odbrani Bosne i Hercegovine 1991-1995. godine“, čiju produkciju je finansijski podržala Općina Centar.
21.04.2016.
Općina Centar i FK Sarajevo žele zajednički realizovati projekt modernizacije stadiona na Koševu
Predstavnici Općine Centar i Fudbalskog kluba Sarajevo na sastanku održanom 20. aprila 2016. godine u prostorijama ovog sportskog kolektiva u Ulici maršala Tita 38b, razgovarali su o projektu modernizacije stadiona na Koševu.
21.04.2016.
Nova ulična rasvjeta na Merhemića trgu
Na osnovu sporazuma o izgradnji, rekonstrukciji i sanaciji javne rasvjete na području općine Centar, kojeg su potpisali načelnik Općine Dževad Bećirević i direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Ljiljana Pelidija, radnici firme „Step“ su započeli sa izgradnjom i sanacijom javne rasvjete na više lokacija u Centru.
21.04.2016.
U Centru za zdravo starenje obilježen Dan planete zemlje
Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, 21. aprila 2016. godine u prostorijama Centra za zdravo starenje Općine Centar, a u saradnji sa Društvom bosansko-češkog prijateljstva „Snješka“, upriličena je za članove i članice Centra projekcija filma „Baobabi između kopna i mora“.
20.04.2016.
Ajnadžić i Resić sadnjom stabla ozvaničili početak eko projekta „Šuma života“
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić i Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića zajedno sa Suzanom Šačić, direktoricom marketinga i Jelenom Joksimović, glavnom urednicom magazina ''Ljepota&Zdravlje'' sadnjom dvije sadnice u gradskom parku Jezero ozvaničili su početak eko projekta „Šuma života“.
20.04.2016.
Bećirević ugostio Charlotte Hermelink, direktoricu Goethe-Instituta BiH
Općinu Centar Sarajevo posjetila je Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine i Odjela kulturnih programa. Direktoricu Hermelink su ugostili načelnik Dževad Bećirević, sekretar općinskog organa uprave Jasna Beba i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović. Povod posjete bio je razgovor o održavanju kulturne manifestacije i performansa pod nazivom „Projekat Actopolis“ na lokalitetu Hastahana u Sarajevu.
20.04.2016.
Udruženje žena Nar realizuje projekte namijenjene nezaposlenim ženama
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa vijećnikom Općinskog vijeća Suvadom Kerlom posjetio je prostorije u Ulici Vrazova 2 u kojima je sjedište Udruženja žena Nar.
20.04.2016.
Završeno takmičenje osnovaca iz Centra u kulturno-umjetničkom stvaralaštvu
Drugog dana takmičenja iz kulturno-umjetničkog stvaralaštva za osnovce iz 11 osnovnih škola sa područja općine Centar, na sceni Centra za kulturu, u srijedu 20. aprila 2016. godine, učenici iz šest osnovnih škola su predstavili svoje umijeće iz instrumentalne muzike, dok se svih 11 osnovnih škola takmičilo u kategoriji dramskog prikaza.
20.04.2016.
Formiran Savjet članova Centra za zdravo starenje Općine Centar
U cilju poboljšanja kvaliteta života osoba treće životne dobi i njihove socijalne uključenosti u zajednicu, 18. januara 2016. godine svečano je otvoren Centar za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12. Od tada, za puna četiri mjeseca u prostorije Centra javilo se oko 500 naših sugrađana treće životne dobi kako bi se uključili u aktivnosti koje se realizuju. Podsjećamo, Općina Centar je za uređenje i opremanje Centra uložila pola miliona maraka.
20.04.2016.
Ajnadžić posjetio Disciplinski centar za maloljetnike
Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je u utorak 19. aprila 2016. godine prostorije Kantonalne javne ustanove „Disciplinski centar za maloljetnike'', gde ih je ugostio direktor Centra Nermin Mušikić. Općina Centar je u nekoliko navrata finansijski pomagala rad ove ustanove koja je ustanova otvorenog tipa i počela je sa radom u maju 2012. godine.
19.04.2016.
Sadnjom novih stabala u parku Betanija počinje eko projekt ''Šuma života''
Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević će u srijedu, 20. aprila 2016. godine u 12 sati u gradskom parku Betanija (ispod Pedijatrijske klinike i Klinike za ginekologiju i akušerstvo) zajedno sa Jelenom Joksimović, glavnom urednicom magazina ''Ljepota&Zdravlje'' zasaditi nova stabla i tako ozvaničiti početak ekološkog projekta koji se pod nazivom ''Šuma života'' realizira u povodu Dana planete Zemlje koji se obilježava 22. aprila u više od 150 zemalja svijeta.
19.04.2016.
Izložba pletenih radova u MZ „Mejtaš-Bjelave“
Nakon što su u prostorijama Mjesne zajednice „Mejtaš-Bjelave“ tokom ovog mjeseca održane kreativne radionice pletenja za nezaposlene žene sa područja mjesnih zajednica „Mejtaš-Bjelave“, „Bardakčije“ i „Park-Višnjik“, 19. aprila 2016. godine u prostorijama navedene MZ upriličena je izložba radova nastalih tokom trajanja radionica.