78 porodilja iz Centra dobilo jednokratne novčane pomoći

U nastavku projekta podjele jednokratnih novčanih pomoći porodiljama, u prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12 je u srijedu 20. decembra 2017. godine upriličena dodjela te pomoći za 78 porodilja - stanovnica središnje sarajevske općine.
78 porodilja iz Centra dobilo jednokratne novčane pomoći

Ovom prilikom su 64 porodilje dobile iznose od po 300 KM po osnovu rođenja prvog i drugog djeteta, njih 10 po 500 KM po osnovu rođenja trećeg djeteta, a četiri porodilje po 1.000 maraka po osnovu rođenja četvrtog i svakog narednog djeteta. Jednokratne novčane pomoći porodiljama su uručili načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Karolina Karačić i njeni zamjenici Mustafa Mulić i Sulejman Haljevac, savjetnici općinskog načelnika Bećir Sirovina i Jasmin Gerin, te vijećnik Ahmed Gerin.

 

Podsjećamo da je početkom februara ove godine stupio na snagu izmijenjeni i dopunjeni Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama. Novim izmjenama ovog pravilnika, koje je potpisao načelnik Ajnadžić, uvedena je novina da za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta Općina Centar izdvaja po 1.000 KM, dok je, kao i do sada, novčana pomoć za rođenje prvog i drugog djeteta 300 KM, a za treće rođeno dijete ovaj iznos je 500 KM.

 

Predsjedavajuća Karačić je čestitala roditeljski status majkama i očevima, te istakla da će Općinsko vijeće i u narednom periodu snažno podržavati ovakve aktivnosti.

 

Čestitkama se pridružio i načelnik Ajnadžić naglasivši da će Općina Centar nastaviti trend povećanja izdvajanja finansijskih sredstava za ovu namjenu.

 

-Općina Centar želi služiti vama. Ovakvi susreti su prilika da razgovaramo, da čujemo vaše stavove i da ostvarujemo naš zajednički interes. U narednoj godini planiramo mijenjati Pravilnik o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći porodiljama s ciljem da što veći broj korisnica dobije ovakvu vrstu podrške s obzirom da cjelokupan projekat ima za cilj poboljšanje nataliteta na području središnje gradske općine, a posebno želimo stimulirati one roditelje koji imaju četvero i više djece. U ovo teško vrijeme kada ničega nema dovoljno neizmjerna je hrabrost posvetiti se odgoju i vaspitanju djece, stoga imate moje duboko poštovanje, istakao je Ajnadžić i dodao da je Općina Centar s ciljem povećanja nataliteta izdvojila sredstva u budžetu za sufinansiranje vantjelesne oplodnje, te da je za sufinansiranje troškova vantjelesne oplodnje u 2017. godini odobreno 36 zahtjeva.

 

Jedna od dobitnica pomoći je Erna Šabanović-Jokić, stanovnica općine Centar koja je dobila prvo dijete.

 

-Danas smo se okupili jednim lijepim povodom, prije svega što su tu prisutni majke i očevi koji su iskusili najradosniji trenutak u životu, a to je rođenje djeteta. Finansijska pomoć Općine Centar će nam itekako dobro doći i koristim priliku da se zahvalim na tome, istakla je Šabanović-Jokić.

 

U toku ove godine 461 porodilja je primila jednokratnu novčanu pomoć Općine Centar, od toga 404 porodilje su dobile po 300 KM za prvo i drugo dijete, njih 45 po 500 KM za treće rođeno dijete, a 12 porodilja po 1.000 KM za rođenje četvrtog i svakog narednog djeteta. U odnosu na 2016. godinu kada je za jednokratne novčane pomoći porodiljama izdvojeno 82.600 maraka, u ovoj godini je taj iznos uvećan na 150.000 maraka. Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica Općine Centar, ovaj projekat uspješno realizuje od 2013. godine.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti