Uspostavljanje pobratimskih veza između Općine Centar i Skoplja u Makedoniji

U ponedjeljak 25. decembra 2017. godine u prostorijama Općine Centar organizovana je posjeta Otpravnika poslova Ambasade Republike Makedonije u Bosni i Hercegovini Aleksandra Krstevskog. Povod posjete je uspostavljanje pobratimskih veza između Općine Centar Sarajevo i Grada Skoplja u Makedoniji.
Uspostavljanje pobratimskih veza između Općine Centar i Skoplja u Makedoniji

Kao domaćin, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je izrazio veliko zadovoljstvo zbog današnje posjete.

–Vrlo rado sam prihvatio inicijativu naših vijećnika Mire Lazovića i Nuke Grebovića da organizujemo ovakav susret. Imamo dosta razloga da uspostavimo ekonomske, kulturne i turističke razmjene sa Skopljem u Makedoniji. Tokom narednog perioda završit ćemo potrebne procedure kako bismo u planiranom roku potpisali sporazum o bratimljenju sa pomenutim makedonskim gradom. Mislim da je jako važno da se na lokalnom nivou uspostavljaju regionalni odnosi, što naravno može pomoći na globalnom i političkom nivou da dođemo do bržeg i boljeg rješenja određenih problema, objasnio je Ajnadžić.

Krstevski se zahvalio na današnjem prijemu tokom svoje prve zvanične posjete Općini Centar.

–Naše dvije lokalne zajednice imaju mnogo toga za ponuditi u međusobnoj razmjeni. Iskustva Skoplja iz apliciranja za sredstva iz fondova Evropske unije mogu dobro doći Općini Centar, kao i iskustva ovog makedonskog grada oko zaštite okoliša. Ovo je nastavak naših napora da uspostavimo što više međusobnih odnosa između gradova i općina iz Bosne i Hercegovine i Makedonije, kazao je Krstevski.

Na prijemu je dogovoreno da se odredbe protokola o uspostavljanju pobratimskih odnosa Općine Centar i Skoplja iz Makedonije usaglase u narednom periodu kako bi zvanično potpisivanje ovog dokumenta bilo organizovano 6. aprila naredne godine, na Dan oslobođenja Sarajeva tokom Drugog svjetskog rata, koji je također i Dan Grada Sarajeva. Ovom prilikom je načelnik Ajnadžić pozvan da zajedno sa svojim saradnicima posjeti Skoplje, što je okvirno dogovoreno za sredinu januara naredne godine.

Današnjem prijemu su također prisustvovali i vijećnici Općinskog vijeća Centar Miro Lazović i Nuko Grebović.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti