Edukacija o usvajanju zdravih prehrambenih navika kod djece u Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“

Općina Centar Sarajevo je u ovogodišnjem budžetu, u okviru granta za projekte nevladinih organizacija putem javnog poziva, izdvojila 5.700 KM Udruženju za popularizaciju sigurne hrane za realizaciju projekta „Sigurna hrana je COOL“.
Edukacija o usvajanju zdravih prehrambenih navika kod djece u Osnovnoj školi „Nafija Sarajlić“

Cilj projekta je stvaranje zdravih odnosno ispravnih prehrambenih i higijenskih navika kod učenika koje pomažu kod preventivnog čuvanja zdravlja.

 

Udruženje za popularizaciju zdrave hrane je počelo s implementacijom dijela projekta „Sigurna hrana je COOL“ u nekoliko osnovnih škola na području središnje sarajevske općine. Članovi Udruženja su u četvrtak, 21. decembra 2017. godine posjetili Osnovnu školu „Nafija Sarajlić“ gdje su predstavili projekat i proveli edukaciju nastavnika i učenika od prvog do trećeg razreda.

 

Na edukaciji i radionicama učenicima pomenute škole pojašnjeni su pojmovi i značaj sigurne i zdrave hrane i njihov uticaj na zdravlje učenika i općenito na pravilan rast i razvoj. Posebno je skrenuta pažnja na važnost održavanja higijene ruku. Učenici su dobili i osnovne informacije o tome koje vrste bolesti se prenose prljavim rukama i koliki je uticaj higijene ruku na sigurnu hranu i zdravlje učenika. Svi učenici su dobili letak koji su trebali obojiti tako da odrede bojama koliko je određeni dio ruke „opasan“ po zdravlje učenika ako nije ispravno higijenski tretiran. Također je bilo riječi o uvođenju voća u ishranu učenika nižih razreda kako bi poboljšali prehrambene navike.

 

Ovaj projekt, koji se provodi pod pokroviteljstvom Općine Centar, dobio je saglasnost nadležnog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Podsjećamo da je pomenuto ministarstvo od ove školske godine donijelo Pravilnik o ishrani djece – učenika u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo. Tako se Općina Centar, koja je prepoznala značaj projekta  „Sigurna hrana je COOL“, kao i projekta „Sigurna hrana je čuvar zdravlja“ koje je Udruženje realiziralo u prošloj godini, praktično pridružila provođenju novog Pravilnika o ishrani djece u predškolskim i školskim ustanovama.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti