Ajnadžić i Karačić posjetili SOS Dječije selo u Sarajevu

Povodom predstojećih novogodišnjih praznika načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić i saradnicima posjetio SOS Dječije selo u Sarajevu gdje ih je ugostio direktor organizacije Amir Omanović.
Ajnadžić i Karačić posjetili SOS Dječije selo u Sarajevu

SOS Dječija sela, odnosno SOS Kinderdorf International su internacionalna organizacija koja već 68 godina djeluje u 134 zemlje širom svijeta, na svih 5 kontinenata pružajući podršku prvenstveno djeci bez roditeljskog staranja kroz porodični model brige, ali i svoj ostaloj djeci kroz Programe jačanja porodica, edukativne programe, zdravstvene centre, škole i druge aktivnosti u zajednicama. Danas, vodeći se potrebama zajednice, SOS Dječija sela BiH imaju najveći broj programa u regionu: dva SOS Dječija sela u Sarajevu i Gračanici, Program jačanja porodica na šest lokacija, kao i Edukativne programe poput SOS Vrtića, Centara za rani rast i razvoj, SOS Resursnih centara za dijete i porodicu, mobilnog tima Superbus, Evropskog volonterskog servisa i Programa za mlade.

 

Direktor Omanović je kazao da je ova posjeta prilika za jedno lijepo druženje, ali i planiranje onoga što će se u budućnosti realizirati.

 

-Hvala vam na ovoj posjeti. Svakodnevno radimo sa oko hiljadu djece, a funkcioniramo na pet programskih lokacija. Mi imamo ugovore sa centrima za socijalni rad koji su staratelji djece smještene kod nas. Minimalni evropski standard za jedno dijete je 600 eura mjesečno, a mi na nivou države dobijamo maksimalno 200 eura, tako da ostatak sredstva moramo obezbijediti putem donacija. Nažalost, veliki broj djece je bez roditeljskog staranja, a on se kreće od 3.500 do 5.000 mališana. Hvala vam što otvarate mogućnost i pružate šansu mladim ljudima iz SOS Dječijeg sela jer mladima je generalno teško, a mladima koji izlaze iz brige je još teže, pojasnio je Omanović i uručio načelniku Ajnadžiću zahvalnicu za podršku u radu.

 

Ajnadžić je pohvalio humani rad ove organizacije i iskazao spremnost Općine da pomogne u realizaciji programskih aktivnosti. 

 

-Općina Centar ima senzibilitet naspram problema sa kojima se susrećete. Dobra praksa ove lokalne zajednice je da umjesto upućivanja pojedinačnih čestitki u povodu državnih i vjerskih praznika izdvaja sredstva u humanitarne svrhe. Sredstva jesu skromna, ali saradnja će biti nastavljena i na druge načine. U aprilu planiramo raditi rebalans budžeta pri čemu ćemo planirati sredstva i za vašu organizaciju u skladu sa našim mogućnostima. U 2018. godini omogućit ćemo za dvoje mladih iz SOS Dječijeg sela obavljanje pripravničkog staža u Općini Centar. Također, mladi imaju šansu da učestvuju u programu obuke za programere, da pohađaju školu poduzetništva Općine Centar, te da se prijave na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava mladim osobama za samozapošljavanje kroz start-up biznis. Stojimo vam na raspolaganju i budite slobodni da nam se obratite, poručio je Ajnadžić.

 

Organizacija SOS Dječija sela BiH, putem porodičnog modela brige, trenutno brine o 279 dječaka i djevojčica, te mladih ljudi bez roditeljskog staranja u 28 SOS porodica.

 

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti