Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

U okviru programa stručnog usavršavanja uposlenika Općine Centar, Služba za informatiku organizovala je za novoprimljene volontere koji rade u općinskim službama predavanje o informacionom sistemu Općine Centar.
Predavanje za volontere o informacionom sistemu Općine

Zaželjevši volonterima dobrodošlicu i uspješan rad u općinskim službama, predavač Samir Širić iz Službe za informatiku je tokom prvog dijela izlaganja prezentirao glavne elemente historijskog razvoja informacionog sistema u Općini Centar koji traje od 1984. godine, sa posebnim osvrtom na sigurnosni aspekt korištenja računara i informacionih servisa.

 

Od kada je 1999. godine pokrenuta općinska web stranica pa do danas, prateći svjetske informacione trendove, napravljen je značajan iskorak uvođenjem elektronske uprave. U sklopu projekta uvođenja elektronske uprave u Općini Centar, Služba za informatiku je realizovala niz aktivnosti, kao što su: uvođenje SMS servisa za građane koji putem mobilnih telefona mogu dobiti podatke o stanju njihovih zahtjeva koji se rješavaju u općinskim službama, zatim digitalizacija katastra, info kiosci, informativni bilteni… U cilju povećanja efikasnosti i transparentnosti rada i kvalitetnijeg pružanja usluga građanima, uz primjenu modernih komunikacija i tehnologija, Općina Centar je uvela i elektronski informacioni sistem u rad Općinskog vijeća „e-vijeće“.

 

Volonteri su također informisani i o planovima za dalje unapređivanje informacionog sistema u Općini Centar, što podrazumijeva unapređenje postojećeg sistema otvorene linije. Do sada su građani putem telefona ili mailom mogli prijaviti Općini neki problem ili uputiti sugestiju, dok je u planu da uz pomoć mobilne aplikacije brže i jednostavnije građani prijave neki problem i dobiju adekvatnu informaciju o njihovom rješavanju. U planu je uvođenje novog sistema za ovjeru dokumenata i potpisa, što podrazumijeva digitalizaciju postojećeg procesa sa elektronskim bazama podataka prilikom ovjere dokumenata. Također je u pripremi redizajn postojeće web stranice Općine Centar gdje će, osim novog, osvježenog izgleda općinske web stranice biti uvedene i neke novine kao što su vijećnička pitanja i inicijative sa odgovorima nadležnih općinskih službi. Navedeno predavanje je bilo uslov da novi korisnici budu uključeni u računarski sistem Općine Centar, što podrazumijeva dodjelu potrebnih prava za korištenje pomenutog sistema.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti