Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 21. decembra 2017. godine održana je 19. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar. Zasjedanje je vodila Karolina Karačić, predsjedavajuća Općinskog vijeća.
Održana 19. sjednica Općinskog vijeća Centar

Usvojen budžet za narednu godinu u iznosu 46.177.000 KM

Općinsko vijeće je usvojilo predloženi budžet Općine Centar za 2018. godinu, kao i pripadajuću Odluku o izvršavanju budžeta Općine Centar za 2018. godinu. U kreiranju ovog najvažnijeg finansijskog dokumenta su, kao i prethodnih godina, učestvovali građani predlažući prioritetne komunalne i druge projekte od interesa za njihova mjesna područja.

 

U općinskom budžetu za narednu godinu planirana sredstva iznose 46.177.000 KM i veća su za 2.977.000 KM u odnosu na ona iz Nacrta budžeta. U strukturi planiranih budžetskih prihoda neporezni prihodi iznose 13.940.500 KM, prihodi od poreza 11.200.000 KM, namjenski transferi drugih nivoa vlasti 1,770.000 KM, tekući primici 3.343.500 KM, dok se neutrošena sredstva iz prethodne godine procjenjuju na 15.923.000 KM u okviru kojih se najveći dio odnosi na akumulirana sredstva civilne zaštite.

 

Kad je riječ o planiranim izdacima 50,77% su tekući izdaci, a kapitalni izdaci čine 48,95% i veći su u odnosu na prethodni budžet. Pri tome su kapitalna ulaganja planirana u iznosu 16.005.410 KM ili 34,66% od ukupnih sredstava.

 

-Kada se pogleda struktura budžeta za 2018. godinu može se reći da je on razvojni sa elementima socijalnog, a trudićemo se da u rebalansu znatno povećamo kapitalne izdatke na uštrb tekućih transfera, naglasio je načelnik dr. Nedžad Ajnadžić koji je predlagač ovog najvažnijeg općinskog finansijskog dokumenta.

 

Govoreći o prioritetima u narednoj godini načelnik je rekao: -Mi smo u ovoj godini započeli najveće projekte u Kantonu Sarajevo. Po visini investicija izdvajaju se vodovod Nahorevo od preko dva miliona maraka i osnovna škola na Šipu. U 2018. nastavljamo radove na projektima koje smo započeli u ovoj godini i to : škola na Šipu, klizište kod porodilišta Jezero, vrtić Razigrani dani, krak vodovoda Nahorevo, Ulica Nedžada Mušića, šetnica i biciklistička staza Alipašina-Betanija, završetak uređenja Trga Prvog korpusa, izgradnja ''ciciban'' igrališta i sportskih ploha i drugi. Prioritet od novih projekata su izgradnja objekta za zdravo odrastanje djece (Austrijska kuća), kosi lift na Ciglanama, projektovanje vodovoda Alapi – Uroševo vrelo...

 

 

Novina u rasporedu sredstava za nevladine organizacije, sport i projekte mladih je da će se sredstva raspoređivati po LOD metodologiji u skladu sa potpisanim protokolom sa UNDP i to po javnom pozivu.

 

Kad je riječ o privredi i zapošljavanju, prioritet je prije svega IT sektor. Obzirom da mi nemamo prostora za otvaranje nekih proizvodnih zona, pokušaćemo u narednoj godini stvoriti uslove na Šipu za formiranje IT parka. Drugi značajan segment privrednog razvoja je turizam gdje ćemo pokušati revitalizirati pristup vodopadu Skakavac. Razmišljamo da se ponovo aktiviramo u segmentu seoskog turizma jer za to imamo uslova. Slijedeći segment razvoja je samozapošljavanje mladih koje ćemo i dalje forsirati, kazao je načelnik Ajnadžić.

 

Osim navedenog, u budžetu su planirana sredstva za: gasifikaciju naselja Kromolj, Poljine i Nahorevo i Ulice Maria Mikulića (350.000 KM); rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže (1,5 milion maraka); sanaciju klizišta (1,2 milion); javnu rasvjetu (400.000 KM); stepeništa i pješačke staze (775.000 KM); izgradnju i sanaciju lokalnih i nekategorisanih ulica (2.792.000 KM); postavljanje termo fasada na stambene zgrade (162.000 KM); poboljšanje energetske efikasnosti u objektima kolektivnog i individualnog stanovanja (100.000 KM); utopljavanje školskih i drugih javnih objekata (259.840 KM).

 

Poslovni prostori

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće je donijelo odluku da neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva dodijeli u dvogodišnji zakup općinske poslovne prostorije, površine 88,40 m2, na uglu ulica Nova i Terezija, sa iznosom zakupnine od jedne konvertibilne marke po kvadratnom metru Udruženju ''KreAtivci'' za obavljanje djelatnosti pomoći ženama iz marginaliziranih socijalnih grupa i ženama oboljelim od karcinoma.

 

Građevinsko zemljište

Općinsko vijeće je donijelo odluku da prihvati ponudu za kupovinu neizgrađenog zemljišta u svrhu izgradnje pristupa planiranoj saobraćajnici Nedžada Mušića-Gornja Breka i izgradnje dječijeg igrališta. Zemljište je površine 1.653 m2 i kupljeno je od vlasnika po cijeni 75 KM/m2, odnosno za ukupno 123.975 konvertibilnih maraka. Ova odluka je usvojena na osnovu inicijative Općinskog vijeća sa 13. sjednice, održane 13. jula 2017. godine.

 

Vijeće je donijelo rješenja za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata, te poništilo tri rješenja Općinskog vijeća o dodjeli zemljišta u svrhu legalizacije jer nisu uplaćene naknade za utvrđeno pravo vlasništva na zemljištu kao i naknade po osnovu pogodnosti zemljišta - renta.

 

Vijećnici su i na ovoj sjednici uputili brojne inicijative i pitanja.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti