U Centru za zdravo starenje održano predavanje o borbi protiv stresa

U prostorijama Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad (Muhameda Kantardžića 3) u organizaciji Udruženja za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije ''Sahan'' održano je predavanje na temu „Stres i kako se boriti protiv stresa“.
U Centru za zdravo starenje održano predavanje o borbi protiv stresa

-Za polaznike ovog centra predavanje smo održali u okviru današnje radionice suhog filcanja vune. Predavač je bio doktor Alem Ćesir, neuropsihijatar sa Kliničkog centra u Sarajevu. Spojili smo ove dvije aktivnosti, jer samo filcanje je psiho-terapeutskog karaktera. Zahvaljujući Općini Centar naše udruženje je posljednja tri mjeseca aktivno realizovalo projekt ''Filcanje – dobre prakse opstaju''.    

 

U prostorijama Centra za zdravo starenje u Ulici maršala Tita 12 realizovali smo za naših 30 polaznica deset kurseva suhog i mokrog filcanja vune. Na kraju ovog projekta smo organizovali završnu izložbu radova, objasnila je Fikreta Nazifović, predsjednica Udruženju za očuvanje kulturnog naslijeđa i tradicije ''Sahan''.

 

Pomenute radionice su vodile članice Udruženja „Sahan“ Nermina Durmo i Dženana Kahriman, koje su pokazale tehnike filcanja, koja je najstarija tehnika obrade vune, starija i od samog tkanja. –Cilj ovih radionica je da se stari zanati otrgnu od zaborava i primijene na jedan savremeniji način. U okviru radionica smo upoznali članice sa takozvanim suhim filcanjem uz pomoć vune i igle i sa tzv. mokrim filcanjem koje se radi sa toplom vodom i sapunom. Polaznice su naučile osnove ove dvije vrste filcanja i kako da naprave neke predmete poput nakita, papuča, šešira, torbi, šalova.... Usvojeno znanje mogu iskoristiti za pravljenje pomenutih predmeta čime mogu svojoj porodici obezbijediti dodatni izvor prihoda, objasnila je Durmo.

 

Jedna od polaznica ovog kursa je i Ferida Bećirbašić, članica Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad. –Nama se jako svidjela današnja radionica i predavanje. Naučili smo osnove filcanja i kako napraviti jednostavnije predmete uz pomoć ove tehnike. Želimo nastaviti dalje sa ovom radionicom i nadamo se da će Općina Centar i naredne godine podržati ovaj projekt za koji je zainteresovan veliki broj članica našeg centra, kazala je Bećirbašić.

 

U ovogodišnjem budžetu Općina Centar je, u okviru granta koji se dodjeljuje za projekte nevladinih organizacija putem javnog poziva, izdvojila 6.500 konvertibilnih maraka za realizaciju projekta ''Filcanje – dobre prakse opstaju''.

 

Članove Centra za zdravo starenje općina Centar i Stari Grad je obišao načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima, koji se uvjerio u dobru praksu ovog centra u radu sa populacijom treće životne dobi, za što su posebno zaslužni voditelji ovog projekta.

05.07.2024.
DRUGA FAZA PROJEKTA SANACIJE
Započelo asfaltiranje Ulice Panjina Kula
05.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
U ponedjeljak 8. jula prvi Sajam socijalnih usluga Općine Centar
05.07.2024.
POVEĆANJE SIGURNOSTI UČESNIKA U SAOBRAĆAJU
Postavljeni usporivači saobraćaja u blizini škole „Nafija Sarajlić“
Više vijesti