Vijesti

13.03.2020.
Javni poziv za prijavu kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2020.
Općinsko vijeće Centar Sarajevo, na prijedlog Komisije za javna priznanja i obilježavanje historijskih događaja i ličnosti, raspisalo je Javni poziv i kriterije za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2020. godini.
13.03.2020.
Sportisti i istaknuti mladi studenti za ostvarene rezultate dobili novčanu nagradu Općine Centar
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa sekretarom Općine Mirsadom Lingo i pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasminom Fazlić u petak, 13. marta 2020. godine ugostio uspješne mlade sportiste i istaknute mlade studente.
13.03.2020.
Općina Centar izdvojila sredstva za webinar edukaciju učenika i roditelja o online nastavi
Na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, a nakon što su direktori osnovnih škola na sastanku iskazali problem nedovoljne edukacije roditelja i učenika u vezi online nastave, izdvojena su sredstva iz općinskog budžeta za obuku.
12.03.2020.
Od petka poseban režim rada službi Općine Centar
S ciljem realizacije mjera na sprečavanju širenja virusa utvrđenih odlukom Kriznog štaba Federacije BiH i naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS načelnik dr. Nedžad Ajnadžić donio je odluku o posebnom režimu rada službi Općine Centar Sarajevo sve dok traje opasnost od širenja koronavirusa.
12.03.2020.
Započela izgradnja sportske plohe na Soukbunaru
Radnici građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka započeli su danas radove na izgradnji univerzalne sportske plohe na lokalitetu starog rezervoara u Ulici Soukbunaru između brojeva 195 i 197.
12.03.2020.
Zbog koronavirusa
Obustavljeni projekti u centrima kulture i sporta
Povodom trenutnog epidemiološkog stanja sa koronavirusom, odlukom Kriznog štaba Federacije BiH i naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS u vezi sa djelovanjem na sprečavanju širenja virusa, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je donio odluku da se u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ obustave svi projekti Općine Centar, odnosno manifestacije koje okupljaju veći broj ljudi.
12.03.2020.
Prijem za uspješne sportiste i istaknute mlade studente i umjetnike
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić će u petak, 13. marta 2020. godine u 11 sati u Općini Centar (sala 33) ugostiti uspješne mlade sportiste i istaknute mlade studente i umjetnike.
12.03.2020.
Općina Centar finansira izgradnju adrenalin parka u Rekreativno zabavnom centru i zoološkom vrtu „Pionirskoj dolini“
U petak 13. marta 2020. godine u Općini Centar (Mis Irbina 1/sala 33) biće upriličeno potpisivanje ugovora o izgradnji adrenalin parka u Rekreativno zabavnom centru i zoološkom vrtu „Pionirskoj dolini“.
12.03.2020.
POZIV OCD ZA PREDLAGANJE KANDIDATA
Predstavnici nevladinih organizacija u Komisiji za odabir projekata
Na web stranici Općine Centar u rubrici „Javni pozivi, konkursi i oglasi“ u četvrtak, 12. marta 2020. godine objavljen je javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama da dostave prijedloge kandidata za člana Komisije za odabir projekata po LOD metodologiji koji će imati finansijsku podršku iz budžeta Općine Centar u 2020. godini.
11.03.2020.
Učenici škole „Safvet-beg Bašagić“ pobjednici takmičenja iz geografije
U prostorijama Osnovne škole „Mehmed-beg Kapetnović Ljubušak“ u utorak, 10. marta 2020. godine održano je općinsko takmičenje učenika iz geografije. Takmičili su se učenici devetih razreda iz jedanaest osnovnih škola sa područja općine Centar.
11.03.2020.
Apel načelnika Ajnadžića građanima
Izbjegavati kupovinu higijenskih potrepština na ulicama
Imajući u vidu sve složenije probleme u vezi sa migrantskom krizom, nekontrolisanim kretanjem izbjeglica na teritoriji BiH i općine Centar bez lične dokumentacije, kao i sve većim prisustvom migranata na glavnim saobraćajnicama, raskrsnicama i pješačkim zonama, a posebno zbog širenja i opasnosti od korona virusa, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić održao je više sastanaka sa predstavnicima nadležnih institucija, javnih preduzeća i ustanova u traganju za mogućim rješenjima ove situacije koja je s aspekta fizičke sigurnosti i zdravstvenog stanja građana neodrživa.
11.03.2020.
Započeli radovi na sanaciji oštećenih dijelova pješačke staze u Bolničkoj ulici
Krajem protekle sedmice započeli su radovi na sanaciji oštećenja duž pješačke staze u Bolničkoj ulici od Ulice Patriotske lige do Ulice Stjepana Tomića.
11.03.2020.
Općina Centar Sarajevo pokrenula novi projekat
Kuća podrške – Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući
Po uzoru na dobre prakse zemalja Evropske unije, a u saradnji sa Hilfswerk Austria, Općina Centar Sarajevo je pokrenula projekat „Kuća podrške – Održivo pružanje usluga za starije osobe u kući“.
10.03.2020.
Stanovnici Centra zadovoljni uslugom zdravstvene zaštite
Zdravstveni savjet Općine Centar je od svog osnivanja proveo niz praktičnih i edukativnih projekata koji su imali za cilj poboljšanje zdravstvenog stanja stanovnika centralne gradske općine.
10.03.2020.
PRIJAVI KORUPCIJU
Sumnje na koruptivno djelovanje građani mogu dostaviti pismeno, putem maila i telefona
U okviru aktivnosti na dosljednoj borbi protiv korupcije, kao jedne od najvećih društvenih opasnosti, načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić formirao je Komisiju za zaprimanje podnesaka sa indicijama koruptivnog ponašanja s ciljem da razmatra sve prijave građana na uposlenike Općine ukoliko sumnjaju da je u toku rješavanja njihovih zahtjeva pred službama uprave došlo do koruptivnih radnji.
10.03.2020.
Općina Centar izradila uputstvo za građane u vezi postupanja sa pojavom novog koronavirusa
Općinski štab civilne zaštite i Zdravstveni savjet Općine Centar održali su vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna situacija oko pojave koronavirusa (COVID-19).
09.03.2020.
Cvijeće za stanovnice Općine Centar povodom Dana žena
U povodu obilježavanja Međunarodnog dana žena volonteri Općine Centar na inicijativu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića su u šalter sali Općine, te na trgovima ispred SCC-a i BBi-a sugrađankama dijelili cvijeće.
09.03.2020.
Održano općinsko takmičenje osnovaca iz fizike
U prostorijama Osnovne škole „Alija Nametak“ održano je općinsko takmičenje učenika iz fizike. Takmičili su se učenici osmih i devetih razreda iz svih osnovnih škola sa područja općine Centar i to u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji.
09.03.2020.
U Centrima za zdravo starenje obilježen 8. mart
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić zajedno sa saradnicima posjetio je, povodom 8. marta Međunarodnog dana žena, Centar za zdravo starenje u Ulici Maršala Tita 12.
09.03.2020.
Do kraja ove sedmice planiran završetak radova na sanaciji saobraćajnice u Ulici Čobanija
Ukoliko dozvole vremenske otprilike planirano je da do kraja ove sedmice radnici angažovane građevinske firme „Grakop“ iz Kiseljaka završe sa asfaltiranjem dijela saobraćajnice Ulice Čobanija, od Ulice Ejuba Ademovića do Puta Mladih muslimana, što predstavlja prvu fazu ovog projekta.