Pripadnicima boračke populacije ponovo omogućena klimatska rehabilitacija

Služba za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Općine Centar obavještava pripadnike boračke populacije da ukoliko žele ostvariti pravo na klimatsku rehabilitaciju, odnosno boravak na moru ili pravo na banjsko liječenje formular za prijavu mogu preuzeti na web stranici Općine Centar ili lično na Info-pultu Općine Centar (Mis Irbina 1, prizemlje).
Pripadnicima boračke populacije ponovo omogućena klimatska rehabilitacija

 

Navedeni formulari nalaze se u rubrici Elektronski formulari/Boračko-invalidska zaštita: https://www.centar.ba/stranica/boracko-invalidska-zastita.

 

Ispunjen formular uz prikupljenu dokumentaciju treba dostaviti u općinsku službu za boračko-invalidsku zaštitu (soba 29, prizemlje).

 

Kako je navedeno na obrascu za prijavu za banjsko liječenje ili klimatsku rehabilitaciju, potrebno je dostaviti rješenje o ostvarenom statusu, medicinsku dokumentaciju, preporuku ljekara specijaliste za banjsko liječenje ili klimatsku rehabilitaciju, te CIPS prijavnicu mjesta boravka.

 

Pripadnici boračke populacije imaju pravo u ovoj kalendarskoj godini na samo jedan od navedenih vidova pomoći. Predmet se kompletnom prikupljenom dokumentacijom će nadležna općinska služba proslijediti Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo na nadležno rješavanje, koje je za realizaciju ovog projekta obezbijedilo iznos od 100.000 KM, što je dovoljno za liječenje oko 240 pripadnika boračke populacije.

 

Realizacija navedenog projekta je planirana tokom ljetnih mjeseci od juna do septembra u Republici Hrvatskoj u objektu Bosina u Zaostrogu, koji se nalazi u vlasništvu Vlade Kantona Sarajevo.

 

Pravo na banjsko i klimatsko liječenje, kao i način i postupak njegovog ostvarivanja, regulisani su Zakonom o dopunskim pravima boraca-branitelja Bosne i Hercegovine, te Pravilnikom za utvrđivanje prava na banjsko i klimatsko liječenje, odnosno medicinsku rehabilitaciju iz 2021. godine.

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti