Vijesti

20.03.2020.
Počeli pripremni radovi na sanaciji drugog dijela Ulice Koševo
Tokom jučerašnjeg dana počeli su pripremni radovi na sanaciji drugog dijela Ulice Koševo od Ulice Sutjeska do Ulice maršala Tita u dužini od 330 metara.
19.03.2020.
Općina obezbijedila higijenske pakete za najugroženije stanovnike
Shodno novonastaloj situaciji zbog pandemije koronavirusa, a imajući u vidu naredbe i preporuke kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, Udruženje maloljetnih boraca Općine Centar Sarajevo se obratilo načelniku dr. Nedžadu Ajnadžiću i obavijestilo ga da se kao društveno odgovorno Udruženje sa svim svojim kapacitetima stavlja na raspolaganje Općini Centar, odnosno Štabu civilne zaštite Općine Centar.
19.03.2020.
Započeli radovi na asfaltiranju dijela Kranjčevićeve ulice
Danas su započeli radovi na asfaltiranju Kranjčevićeve ulice, na dijelu između ulica Alipašine i Fra Anđela Zvizdovića u dužini od oko 460 metara.
19.03.2020.
Općina stipendira 443 srednjoškolca i studenta
Zbog prevencije širenja koronavirusa deset studenata potpisalo ugovore, ostatak će po svoje primjerke doći od 20. do 27. marta
U prostorijama Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1, sala 33) u četvrtak, 19. marta 2020. godine načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je potpisao ugovore sa deset od 443 dobitnika stipendija za školsku 2019/2020. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima.
19.03.2020.
Izmijenjeno radno vrijeme
Apel građanima da dolaske svedu na minimum, zahtjeve rješavamo telefonskim putem
Od petka 20. marta 2020. godine do daljnjeg, radno vrijeme Općine Centar će biti od 8 do 14 sati u skladu sa Odlukom kriznog štaba.
19.03.2020.
Izbjegavati okupljanje na igralištima
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo je vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa. S tim u vezi, poštujući naredbe Federalnog štaba civilne zaštite, uvažavajući preporuke kriznih štabova Federalnog i Kantonalnog ministarstva zdravstva kao i Vlade KS i Vlade FBiH, Javna ustanova „Centar za sport i rekreaciju“, čiji je osnivač Općina Centar, a koja je nadležna za upravljanje i održavanje dječijih „ciciban“ igrališta upućuje apel građanima da u cilju zaštite ličnog zdravlja kao i zdravlja drugih ne posjećuju „ciciban“ igrališta do daljnjeg.
18.03.2020.
Sutra započinju radovi na asfaltiranju Kranjčevićeve ulice
Tokom sutrašnjeg dana je planiran početak radova na asfaltiranju Kranjčevićeve ulice, na dijelu između ulica Alipašine i Fra Anđela Zvizdovića.
18.03.2020.
Općina Centar prati stanje na terenu i poduzima potrebne mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa
Nakon što je jučer Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić prezentirao je danas mjere koje je u proteklom periodu provela Općina Centar na prevenciji širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19).
18.03.2020.
Sutra počinje potpisivanje ugovora za stipendije za 443 srednjoškolca i studenta
U prostorijama Općine Centar Sarajevo (Mis Irbina 1, sala 33) u četvrtak, 19. marta 2020. godine sa početkom u 11 sati će biti upriličeno potpisivanje ugovora sa deset dobitnika stipendija za školsku 2019/2020. godinu koje dodjeljuje Općina Centar srednjoškolcima i studentima.
18.03.2020.
Općina izdvojila 30.000 KM za uređenje „Spomen sobe posvećene ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva“
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti Jasminom Fazlić ugostio predsjednika Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992. – 1995. godine Fikreta Grabovicu sa kojim je razgovarao o finansiranju projekta „Spomen sobe za ubijenu djecu Sarajeva“.
18.03.2020.
Služba za transport još nije angažovana, ali je u pripravnosti
Nakon upita bivših vijećnika u vezi Službe za transport povrijeđenog i nastradalog stanovništva, odnosno angažovanja članova Sarajevo-taxi u vrijeme proglašenog vanrednog stanja, izdajemo sljedeće saopštenje za javnost:
17.03.2020.
Zbog povećanog priliva stranaka, a u cilju prevencije širenja koronavirusa
Obustavljena identifikacija korisnika lične i porodične invalidnine i civilnih žrtava rata
U skladu sa odlukom Kriznog štaba Federacije BiH i naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS u vezi sa djelovanjem na sprečavanju širenja virusa, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je donio odluku o posebnom režimu rada službi Općine Centar Sarajevo sve dok traje opasnost od širenja koronavirusa.
17.03.2020.
Online radionice za školu gitare u „Centru kulture i mladih“
Povodom trenutnog epidemiološkog stanja sa koronavirusom, odlukom Kriznog štaba Federacije BiH i naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS u vezi sa djelovanjem na sprečavanju širenja virusa u Javnoj ustanovi „Centar kulture i mladih“ obustavljeni su svi projekti i aktivnosti, odnosno manifestacije koje okupljaju veći broj ljudi, a što uključuje i rad kurseva i škola.
17.03.2020.
Preporuke za sve poslovne subjekte, samostalne obrtnike, organe vlasti na razini Federacije Bosne i Hercegovine, kantona/županija, gradova i općina, udruge i fondacije i radnike u cilju sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19)
Federalno ministarstvo zdravstva uputilo je udrugama poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine, odnosno kantonalnim/županijskim ministarstvima zdravstva preporuke za sve poslovne subjekte, samostalne obrtnike, organe vlasti na razini Federacije BiH, kantona/županija, gradova i općina, udruge i fondacije i radnike u cilju sprječavanja širenja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19).
16.03.2020.
Općina Centar izdvaja sredstva za kupovinu dva respiratora
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite sazvao je danas vanrednu sjednicu na kojoj je razmatrana aktuelna situacija oko pojave koronavirusa (COVID-19). Sjednici su osim članova Općinskog štaba civilne zaštite prisustvovali i članovi Zdravstvenog savjeta Općine Centar te predstavnici Općinskog vijeća Centar na čelu sa predsjedavajućom Općinskog vijeća Karolinom Karačić.
16.03.2020.
Informatičari iz OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ pobjednici općinskog takmičenja
Na takmičenju iz informatike, na kojem su učestvovali učenici 11 osnovnih škola sa područja općine Centar, u prostorijama Osnovne škole „Safvet-beg Bašagić“ najbolje rezultate ostvarila je ekipa iz škole „Musa Ćazim Ćatić“ koju su činili učenici Ilma Kadrić, Arif Begić i Kamran Karić.
16.03.2020.
Izgradnjom niša za kontejnere uređujemo našu okolinu i spriječavamo širenje zaraznih bolesti
S ciljem uređenja naše okoline i sprječavanja širenja zaraznih bolesti, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je dao nalog Službi za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar da provede proceduru za početak realizacije projekta izgradnje novih niša za smještaj kontejnera na 15 lokacija u Centru.
16.03.2020.
Izrađen link za webinar edukaciju učenika i roditelja o online nastavi
Nakon što su na inicijativu načelnika Općine Centar dr. Nedžada Ajnadžića, a prema sugestiji direktora osnovnih škola u vezi nedovoljne edukacije roditelja i učenika o online nastavi, izdvojena sredstva iz općinskog budžeta za obuku, izrađen je i link na koji se roditelji, djeca i nastavnici trebaju prijaviti.
16.03.2020.
Za video nadzor u školama Općina Centar izdvojila 15.000 maraka
Općina Centar Sarajevo nastavlja sa dugogodišnjom tradicijom ulaganja u poboljšanje nastavnog procesa i uslova rada i boravka u školama koje se nalaze na njenom području, iako nema direktnu nadležnost nad obrazovanjem. S obzirom da je sigurnost djece jedan od prioriteta ove lokalne zajednice, Općina Centar je u budžetu za 2020. godinu izdvojila 15.000 maraka za obnovu, poboljšanje i proširenje video nadzora u osnovnim školama koje se nalaze na njenom području.
13.03.2020.
Općina Centar finansira izgradnju adrenalin parka u „Pionirskoj dolini“
Danas je u prostorijama Općine Centar potpisan ugovor o realizaciji granta uređenja manjih javnih površina, izgradnji dječijih igrališta i sportskih ploha na području općine Centar, u čije ime je ugovor potpisao načelnik dr. Nedžad Ajnadžić.