Sarajevskoj filharmoniji Općina Centar donirala 10.000 KM

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom općinskog načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević posjetio je danas prostorije JU Sarajevska filharmonija u Narodnom pozorištu gdje ih je ugostio direktor Vedran Tuce.

Povod posjete bio je potpisivanje ugovora o realizaciji finansijskih sredstava u iznosu od 10.000 KM koja su izdvojena iz budžeta Općine Centar Sarajevskoj filharmoniji.

 

Prije potpisivanja ugovora načelnik Mandić prisustvovao je probi orkestra Sarajevske filharmonije u sali Narodnog pozorišta.

 

Mandić je naglasio da iako nema nadležnosti u oblasti kulture Općina Centar Sarajevo izdvaja značajna sredstva za razvoj i promoviranje aktivnosti u ovoj važnoj društvenoj djelatnosti.

 

- Sredstva se raspoređuju za različite svrhe, od podrške radu institucijama kulture i pojedinim značajnim kulturnim manifestacijama, pa sve do finansiranja konkretnih projekata. Raduje nas da imamo priliku finansijski podržati i rad Sarajevske filharmonije a sigurni smo da će dobra saradnja biti nastavljena i u narednom periodu, poručio je Mandić.

 

Direktor Tuce se zahvalio načelniku Mandiću na vrijednoj finansijskoj podršci koja će biti iskorištena za finansiranje programskih aktivnosti i projekata.

 

-Naredne godine Sarajvska filharmonija navršava 100 godina postojanja što za nas predstavlja izuzetno važan trenutak. Ponosni smo na dugu i bogatu historiju Sarajevske filharmonije. Koristim priliku da se zahvalim načelniku Mandiću i Općini Centar na podršci kako bi se stanje u kulturi, posebno u ovoj branši, unaprijedilo, dodao je Tuce.

 

Sarajevska filharmonija prvi je profesionalno organizovan simfonijski orkestar na području BiH, a svoje je korijene imala već u ansamblima koji su se formirali tokom austrougarske vladavine na tlu naše države. Od 1923. godine, postojanje ovog filharmonijskog orkestra u BiH predstavlja jedan od stubova muzičke kulture i instituciju muziciranja od fundamentalnog značaja za sarajevsku i bosanskohercegovačku sredinu.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti