OBILJEŽENA 30. GODIŠNJICA FORMIRANJA ODREDA

„Laste“ obilježile jubilarni rođendan

U organizaciji Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ jučer je obilježena 30. godišnjica formiranja Odreda policije za specijalne namjene „Lasta“.

U skladu sa utvrđenim protokolom delegacije više nivoa vlasti i boračkih udruženja su položili cvijeće ispred spomen obilježje „Lasta“, koje je izgrađeno u Spomen parku „Odred Lasta“ na uglu ulica Patriotske lige i Bolnička, čiju je izgradnju finansirala Općina Centar u iznosu od gotovo 153.700 KM. Ovom prilikom su delegacije učenjem Fatihe i minutom šutnje odale dužnu počast za 56 stradalih branioca ove slavne jedinice čija ime su ispisana na spomen-obilježju.U ime Općine Centar cvijeće su položili vijećnici Samir Fazlić, Velija Katica i Đenan Muminović.

 

Nakon ovog u sali Građevinskog fakultete u Sarajevu, gdje je bilo ratno sjedište ove jedinice, održana je svečana akademija gdje su se prisutnima, između ostalih, obratili gradonačelnica Benjamina Karić, podpredsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ Semir Islambašić, kao i Rusmir Mrković, ratni komandant Odreda „Lasta“. Tokom svečane akademija predsjednik Udruženja veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“ Salko Škoro je najzaslužnijim pojedincima iz Ministarstva unutrašnjih poslova uručio zahvalnice.

 

Današnjem polaganju cvijeća i svečanoj akademiji su također prisustvovali i predstavnici Sekcije „105. motorizovane brigade“. O samom ratnom iskustvu koje je imao kao pripadnik 105. motorizovane brigade govorio jeMustafa Rustemagić predsjednik Sekcije „105. mtbr“.  –Uvijek nas ponesu emocije kada se sjetimo ovog dana kada je formirana jedna od najelitnijih jedinica MUP RBiH, jedna od jedinica koja je dala veliki doprinos u odbrani od agresora na naš lijepi grad i državu BiH. Ova jedinica je bila u potpunosti antifašistička i multietnička i bila nam je čast sarađivati sa njima. Kao pripadnik 105. mtbr mogu reći da je ovaj odred stalno sa nama bio u sadejstvu na odbrani i oslobađanju zauzetih teritorija od agresora. Zajedno sa nama su učestvovali u oslobađanju Grdonja odnosno po prvi put smo zauzeli kotu 905 na Grdonju i Malu kulu, jedinica koja je 1993. spasila Sarajevo zajedno sa nama na Trešnjevom brdu kada su četničke snage probile obruč i htjele da uđu u Hrasnicu tada slobodnu teritoriju. Oni su tada zajedno sa nama pružili neviđen otpor i zaustavili jednu od najopasnijih akcija po grad Sarajevo. Želim poručiti djeci i omladini ovog grada da budu ponosni, jer svaka ulica ima svoje ratne heroje za koje možda oni i ne znaju, kazao je Rustemagić.

 

Delegacije su, u okviru obilježavanje godišnjice formiranja Odreda „Lasta“, prethodno posjetili i položili cvijeće u ime svojih poginulih saboraca na šehidskom mezarju Kovači i pomoćnom stadionu Koševo, te Gradskom groblju „Lav“ i katoličkom groblju „Sveti Josip“.

 

Odred „Lasta“ formiran je 15. maja 1992. godine kao borbena specijalna policijska jedinica čiji je zadatak bio, pored specijalnih policijskih poslova, da obavlja i borbene zadatke. Na teritoriji općine Centar učestvovali su u svim bitkama u kojima su svojim životima sačuvali stanovništvo. Tokom proteklog rata i agresije na Bosnu i Hercegovinu 56 pripadnika ovog Odreda je poginuo tokom borbenih dejstava.

 

Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene „Lasta“, koje baštini tradiciju Odreda, je dobitnik Ratne zastave koje im je uručio prvi predsjednik Republike Bosne i Hercegovine i komandant Armije RBiH Alija Izetbegović za sve ratne zasluge u odbrani domovine, Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, Plakete Općine Centar Sarajevo i Povelje Grada Mostara.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti