Općina Centar podržala organizaciju Europskog prvenstva za košarkaše u kolicima B i C divizije ECMBC „Sarajevo 2022“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević primio je delegaciju Saveza košarke u kolicima Bosne i Hercegovine.

Sredinom mjeseca juna Sarajevo će biti domaćin Europskog prvenstva za košarkaše u kolicima B i C divizije ECMBC „Sarajevo 2022“ na kojem će učestvovati 14 reprezentacija sa više od 300 takmičara, 30 zvaničnika iz 20 zemalja Europe.

 

U svrhu organizacije ove manifestacije iz budžeta Općine Centar je izdvojeno  5.000 KM u svrhu podrške Savezu košarke u kolicima BiH.

 

Načelnik Mandić se zahvalio članovima Saveza koji su došli iz Bihaća i naglasio da je sretan što je u prilici da može podržati ovu značajnu sportsku manifestaciju.

-Iako smo mi lokalna zajednica i podržavamo aktivnosti koje su od interesa za našu općinu, mislim da je obaveza svih nas stati uz boje naše države i reprezentacije. Samo zajedno možemo napraviti velike rezultate, poručio je Mandić.

 

Direktor košarkaške reprezentacije u kolicima Bosne i Hercegovine Alaga Pašić upoznao je načelnika Mandića sa aktivnostima koje se u realizuju za predstojeće Europsko prvenstvo. Između ostalog rekao je da je ovaj sport malo i zapostavljen u medijima, iako se košarka u kolicima smatra jednom od najraširenijih sportova za osobe s invaliditetom.

-Nadam da ćemo organizaciju prvenstva dovesti do kraja na zadovoljstvo svih takmičara i gostiju koji će u mjesecu junu provesti deset dana u našem glavnom gradu, dodao je Pašić.

 

Davne 1996. godine, kao odraz potrebe osoba sa invaliditetom za aktivnim uključivanjem u društvo kroz trenažno-takmičarski proces u sportu, u Zenici je u prisustvu 3 kluba iz Zenice(KIK Bosna), Sarajeva (3K Sarajevo) i Tuzle (KIK Veterani) formirana prva Asocijacija košarke u kolicima BiH (AKK BiH).

 

Današnjem prijemu prisustvovala je šefica odsjeka za kulturu i sport Amra Hašimbegović Vučković.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti