Obilježena godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

U organizaciji Udruženja Prva brigada policije Stari Grad danas je obilježena 30. godišnjica postrojavanja ove brigade.

Okupljanjem veterana, te članova porodica poginulih i nekadašnjih pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo, kao i predstavnika više nivoa vlasti, na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježena je godišnjica postrojavanja ove oružane formacije koja je sudjelovala u odbrani grada tokom proteklog rata.

 

U ime Općine Centar ovom događaju su prisustvovali načelnik Srđan Mandić i pomoćnica za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasmina Fazlić.

 

Na današnji dan u opkoljenom Sarajevu na postrojavanju ove brigade prisustvovalo je 750 pripadnika što predstavlja prvu smotru odbrambenih snaga države RBiH. Ovo postrojavanje je postiglo svoj cilj, jer je nakon toga uslijedilo masovno pristupanje građana Sarajeva u redove MUP-a i tadašnje Teritorijalne odbrane, oružanih snaga koje su zajedno sa Patriotskom ligom i Zelenim beretkama dali nemjerljiv doprinos u organizaciji otpora od agresije koja je izvršena na nezavisnu Republiku BiH. Tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata u redovima Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo borilo se 1.230 boraca, a 44 pripadnika ove brigade, na ratištima širom BiH, poginulo je braneći svoj grad i domovinu. Za iskazanu hrabrost i požrtvovanje oružanom suprotstavljanju agresoru, 20 pripadnika brigade odlikovano je najvećim ratnim priznanjima, među kojima su tri "Zlatna ljiljana“, tri "Policijske medalje za hrabrost“, 12 "Zlatnih policijskih znački“ i dvije "Srebrene policijske značke.

 

Za Dan policije 6. aprila 1994. godine Prvoj brigadi policije Stari Grad Sarajevo dodijeljena je ratna zastava kao kolektivno priznanje svim pripadnicima ove brigade. Sa formiranjem Armije RBiH, a naredbom načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RBiH, 712 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo je prebačeno u redove nove vojne formacije, zajedno s kompletnom opremom, naoružanjem i municijom, dok je 56 pripadnika brigade prekomandovano u Odred policije za specijalne namjene "Lasta“ i druge jedinice. 

 

Prisutnima su se obratili Alija Jašarević nekadašnji pripadnik brigade i predsjednik udruženja, Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, te načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

 

Današnju svečanost su uveličali učenici iz Osnovne škole „Hamdija Kreševljaković“ uz prigodnu kompoziciju. Općina Centar je, kao i do sada, finansijski pomogla obilježavanje godišnjice formiranja Prve brigade policije Stari Grad Sarajevo.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti