Vijesti

28.03.2020.
Predložen set mjera za podršku privrednicima Općine Centar
Smanjiti zakupnine i pomoći plaćanje doprinosa poslodavcima
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić u subotu 28. marta 2020. godine održao je sastanak sa Timom za koordinaciju gdje je razmatrana aktuelna situacija u vezi širenja koronavirusa.
27.03.2020.
Pomoć Općine Centar Domu zdravlja Vrazova
Umjesto šatora postavljeni kontejneri za trijažu
Općina Centar Sarajevo je, u namjeri da se spriječi širenje koronavirusa i stepen zdravstvene zaštite naših sugrađana podigne na viši nivo, obezbijedila dva kontejnera za trijažu koji su postavljeni ispred Doma zdravlja Vrazova.
27.03.2020.
VOLONTERI SVAKODNEVNO NA TERENU
Preko 500 penzionera dobilo pomoć Općine Centar
Nakon što su po nalogu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića iz budžeta Općine Centar izdvojena sredstva i nabavljeni paketi sa sredstvom za dezinfekciju, po dva para zaštitnih maski i rukavica, te sapun i šampon, predstavnici Službe za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i društvene djelatnosti zajedno sa aktivistima Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar i volonterima svakodnevno obilaze teren i na kućnu adresu dostavljaju higijenske pakete za penzionere koji se nalaze na evidenciji projekta „Hljeb i mlijeko“, a koji su ujedno i najugroženija kategorija.
27.03.2020.
Općina Centar prati stanje na terenu i poduzima potrebne mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa
Danas je u velikoj sali Općine Centar održana hitna sjednica kolegija Općinskog vijeća Centar koju je vodila predsjedavajuća Karolina Karačić.
26.03.2020.
Narodnoj kuhinji „Stari Grad“ donirano 22 hiljade KM za nabavku paketa
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić, zajedno sa saradnicima, posjetio je u četvrtak 26. marta 2020. godine Narodnu kuhinju „Stari Grad“ gdje je upraviteljici kuhinje Tetki Zilhi uručio protokol prema kojem se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvaja 22 hiljade maraka.
26.03.2020.
Završava se uređenje pristupnog puta izolatoriju na Građevinskom fakultetu
Nakon što je Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo naložio Građevinskom fakultetu u Sarajevu, koji se nalazi neposredno uz objekte KCUS-a, da privremeno ustupi jedno krilo zgrade Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom, započelo je uređenje i opremanje ovog prostora.
26.03.2020.
Ajnadžić posjetio mjesne zajednice „Hrastovi-Mrkovići“ i „Betanija-Šip“
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić svakodnevno je u kontaktu sa predstavnicima svih mjesnih zajednica na području ove lokalne zajednice, a u cilju poduzimanja svih neophodnih aktivnosti i mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.
25.03.2020.
I dalje se vrši podjela paketa najugroženijim
Općina Centar svakodnevno prati stanje na terenu
Načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić koji je ujedno i komandant Općinskog štaba civilne zaštite svakodnevno je u kontaktu sa predstavnicima svih mjesnih zajednica na području ove lokalne zajednice, a u cilju poduzimanja svih neophodnih aktivnosti i mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.
25.03.2020.
Socijalno ugroženim trudnicama Općina će pomoći u nabavci higijenskih potrepština
Kako bi se pomoglo što većem broju ugroženih stanovnika općine Centar, a usljed sve složenije situacije sa širenjem koronavirusa, načelnik dr. Nedžad Ajnadžić je zadužio nadležne službe i sekretare mjesnih zajednica da evidentiraju trudnice koje ne mogu samostalno ili zbog materijalnog stanja nabaviti neophodna higijenska sredstva za domaćinstva, da obezbijede nabavku i pomoć za one kojima je to potrebno.
25.03.2020.
Otkazana javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Skenderija“
Građani primjedbe, prijedloge i sugestije mogu dostavljati elektronskim putem do 2. aprila
S obzirom na naredbe i odluke Kriznog štaba Federacije i Kantona Sarajevo u vezi okupljanja građana, a s ciljem prevencije širenja koronavirusa općinski načelnik je donio odluku da se zakazana javna rasprava o Nacrtu izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Skenderija“ - za stambeno-poslovni objekat na lokalitetu između ulica Skenderija i Podgaj otkazuje, te da će ista biti provedena elektronskim putem.
24.03.2020.
Nove odluke i zaključci u vezi borbe sa koronavirusom
Angažovana služba za transport i dodatni volonteri za pomoć građanima
S ciljem realizacije mjera na sprečavanju širenja koronavirusa načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je, pored niza mjera koje je poduzela ova lokalna zajednica u prethodnom periodu, u utorak 24. marta 2020. godine donio i sljedeće odluke i zaključke:
24.03.2020.
I Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ donirana sredstva za nabavku respiratora
U skladu sa zaključkom sa vanredne sjednice Općinskog štaba civilne zaštite u budžetu Općine Centar obezbijeđena su sredstva u iznosu od 60.000 maraka za nabavku respiratora za potrebe Opće bolnice „Prim.dr. Abdulah Nakaš“.
24.03.2020.
Općina obezbijedila prostor za otvaranje punkta Narodne kuhinje u Centru
S ciljem borbe protiv širenja koronavirusa i smanjenja broja oboljelih načelnik Općine dr. Nedžad Ajnadžić će svaki dan u dogovoru sa predstavnicima svih mjesnih zajednica poduzimati potrebne mjere.
23.03.2020.
Općina angažovala građevinsku firmu za izgradnju pristupnog puta
Intenzivni radovi na uređenju izolatorija na Građevinskom fakultetu
Nakon što je Štab civilne zaštite Kantona Sarajevo na jučerašnjoj vanrednoj sjednici donio naredbu Građevinskom fakultetu u Sarajevu, koji se nalazi neposredno uz objekte KCUS-a, da privremeno ustupi jedno krilo zgrade Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu za potrebe eventualnog zbrinjavanja pacijenata zaraženih koronavirusom, jutros je započelo uređenje i opremanje ovog prostora.
23.03.2020.
Aktivisti Udruženja maloljetnih boraca svakodnevno na terenu
Preko 400 građana zatražilo pomoć
Nakon što su po nalogu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića iz budžeta Općine Centar izdvojena sredstva i nabavljeni paketi sa sredstvom za dezinfekciju, po dva para zaštitnih maski i rukavica, te sapun i šampon, aktivisti Udruženja maloljetnih boraca Općine Centar svakodnevno obilaze teren i na kućnu adresu dostavljaju higijenske pakete za penzionere koji se nalaze na evidenciji projekta „Hljeb i mlijeko“, a koji su ujedno i najugroženija kategorija.
23.03.2020.
Apel građanima i pravnim licima da ne iznose kabasti otpad
U skladu sa zaključcima sjednice koordinacionog tijela Općine Centar, održane u nedjelju 22. marta 2020. godine, općinski načelnik dr. Nedžad Ajnadžić upućuje apel svim građanima i pravnim licima da u ovoj izuzetno teškoj situaciji za funkcioniranje ukupnog života u gradu, a imajući u vidu i potrebe očuvanja komunalne higijene na što je moguće većem nivou, ne iznose kabasti otpad iz svojih kuća, stanova i poslovnih objekata i ne doprinose stvaranju deponija ispred zgrada, na trgovima, ulicama i javnim površinama.
22.03.2020.
Apel građanima da ostanu kući i reduciraju dolaske
Novo radno vrijeme Općine Centar od 9 do 13 sati
S ciljem realizacije mjera na sprečavanju širenja virusa utvrđenih odlukom Kriznog štaba Federacije BiH i naredbom Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS koordinacioni odbor Općine Centar Sarajevo je u nedjelju 22. marta održao hitni sastanak gdje su utvrđene nove mjere na zaštiti stanovnika i uposlenika.
20.03.2020.
Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu uplaćena sredstva za nabavku respiratora
Općina Centar je obezbijedila i uplatila novac na račun Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu za nabavku respiratora.
20.03.2020.
Započela podjela higijenskih pakete za najugroženije stanovnike
Nakon što su po nalogu načelnika dr. Nedžada Ajnadžića iz budžeta Općine Centar izdvojena sredstva i nabavljeni paketi sa sredstvom za dezinfekciju, po dva para zaštitnih maski i rukavica, te sapun i šampon, započela je podjela na kućne adrese za penzionere koji se nalaze na evidenciji projekta „Hljeb i mlijeko“, a koji su ujedno i najugroženija kategorija.
20.03.2020.
Poništava se Javni poziv organizacijama civilnog društva za predaju projekata
S obzirom da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine proglasilo vanredno stanje, odnosno stanje prirodne ili druge nesreće izazvane pandemijom koronavirusa, a na osnovu naredbi i preporuka Federalnog štaba civilne zaštite, kriznih štabova ministarstava zdravstva, načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić donio je Odluku kojom se poništava Javni poziv organizacijama civilnog društva/nevladinim organizacijama za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine Centar Sarajevo u 2020. godini.