OPĆINA CENTAR UČESTVUJE U PROJEKTU OZON – OTVORENE I ODGOVORNE OPĆINE

Panel diskusija: „Politike za građane: Inkluzivni proces kreiranja lokalnih rješenja“

Institut za razvoj i evropske integracije (IREI) jučer je u Sarajevu organizovao panel diskusiju: „Politike za građane: Inkluzivni proces kreiranja lokalnih rješenja”. Na panel diskusiji je predstavljen IREI-jev projekt Ozon – Otvorene i odgovorne općine u kojem učestvuje šest jedinica lokalne samouprave iz Bosne i Hercegovine, među kojima i Općina Centar.

Naime, Institut za razvoj i evropske integracije u periodu 2021.-2023. godine provodi program „Ozon – Otvorene i odgovorne općine“.  Program omogućava značajan napredak u osmišljavanju i praćenju reformi javne uprave u prioritetnim područjima koja određuju načelnici/gradonačelnici te ostvarivanje redovne i dvosmjerne komunikacije sa građanima.

 

-Projekat se realizira u šest jedinica lokalne samouprave, a ključne aktivnosti su priprema analitičkog izvještaja iz oblasti komunikacije i participacije, budžeta, borbe protiv korupcije, rodne ravnopravnosti, zaštite okoliša i održivog razvoja, socijalnih politika i inkluzije marginalnih grupa. Na osnovu izvršene procjene i urađene analize priprema se Nova programska politika koju usvajaju načelnici/gradonačelnici. Finalna komponenta je uspostava i jačanje komunikacijskih platformi kako bi građani lakše priopćili svoje probleme nadležnima, te na njih dobili blagovremene odgovore, istakao je Randall Puljek-Shank, projektni menadžer.

 

Šest općina i gradova učestvuju u projektu su Bihać, Centar Sarajevo, Gradiška, Ilidža, Modriča i Novo Sarajevo. Na diskusiji su učestvovali načelnici i čelni ljudi Općina i Gradova pomenutih lokalnih uprava: Srđan Mandić (Centar Sarajevo), Kemal Hrnjić (Bihać), Dragana Ilić (Gradiška), Nermin Muzur (Ilidža), Aleksandar Petrović (Modriča) i Hasan Tanović (Novo Sarajevo).

 

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić istakao je kvalitetu saradnje s konsultantima angažiranim na projektu Ozon. Posebno je naglasio međusobno uvažavanje, razumijevanje i konsultovanje, što je rezultiralo izradom dokumenta pod nazivom “Procjena i analiza stanja u Općini Centar Sarajevo”, koji čine analiza i presjek stanja šest tematskih cjelina sa 68 mjera koje će Općina Centar provoditi.

 

-Koristim priliku da se prije svega zahvalim Institutu za razvoj i evropske integracije što je prepoznao potrebu Općine Centar da realizacijom programa „Ozon – Otvorene i odgovorne općine“ ostvari značajan napredak u osmišljavanju i praćenju reformi javne uprave te uspostavi otvorenu i dvosmjernu komunikaciju sa građanima i kreira programsku politiku i strategiju koja će nam to omogućiti. Iz navedenog dokumenta koji je nastao kao rezultat višemjesečnog zajedničkog rada predstavnika Općine, Instituta za razvoj i evropske integracije te angažiranih stručnih konsultanata proizilaze izuzetno konstruktivni i kreativni prijedlozi čija implementacija će umnogome poboljšati efikasnost jedinice lokalne samouprave, poručio je Mandić.

 

Svoja iskustva rada na projektu podijelili su i konsultanti, odnosno konsultantice: Alena Kulenović Delić, stručnjakinja za komunikaciju i participaciju, Mevledin Bečirević, čije je polje ekspertize budžet, Lejla Brčić, ekspertica za borbu protiv korupcije, te Minja Damjanović, stručnjakinja za rodnu ravnopravnost. Glavni fokus njihovog rada bio je poboljšanje javnih politika u cilju podizanja nivoa životnog standarda, unapređenja prava građana, ali i povećanja odgovornosti vlada prema primarnim interesima građana.

 

Projekta ne bi bilo bez finansijske podrške vlada Švicarske i Švedske čiji su se predstavnici Eva Smedberg (direktorica za razvojnu suradnju pri Ambasadi Švedske) i Siroco Messerli (direktor za saradnju pri Ambasadi Švicarske) također obratili na današnjoj panel diskusiji.

 

 

 

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti