IZDVOJENO 60.000 MARAKA

Općina Centar nastavlja sa finansijskom podrškom vjerskim zajednicama

U prostorijama Općine Centar upriličeno je potpisivanje ugovora o finansijskoj podršci koju Općina pruža vjerskim zajednicama na njenom području. Ugovore je sa predstavnicima vjerskih zajednica potpisao načelnik Općine Centar Srđan Mandić.

Radi se o grantu u ukupnom iznosu od 60.000 KM, a sredstva će biti raspoređena na četiri vjerske zajednice koje su aplicirale za projekte obnavljanja, rekonstrukcije i opremanja religijskih objekata. Za potrebe Jevrejske Opštine Sarajevo izdvojena su sredstva za zamjenu fasade na objektu Jevrejske opštine. Za Medžlis Islamske zajednice Sarajevo sa pomenutog granta su izdvojena sredstva za zamjenu razglasa u džamijama Koševsko brdo i Alipašina, dok će se oko džamije Soukbunar izvršiti popločavanje trotoara. Radovi na centralnom grijanju i sanaciji grijanja izvest će se u džamijama Gornji Soukbunar i Panjina Kula, dok će se u džamiji Magribija zamijeniti prozori i izraditi novi mahfil. Fasada će biti završena i na džamiji Šip, a na Gorici u džamiji Dajanli Ibrahim-bega sanirat će se prostorije mekteba. Sredstva su također izdvojena i za Vrhbosansku nadbiskupiju gdje će se urediti kuhinja i uredska soba u sklopu župnog ureda presvetog srca Isusova, kao i za restauraciju ikonstasa, trona i propovjedaonice Saborne crkve.

Općinski načelnik Srđan Mandić je izrazio veliko zadovoljstvo što su predstavnici svih vjerskih zajednica zajedno na okupu u Općini Centar.

-Naša obaveza jeste da pomažemo svima u skladu sa finansijskim mogućnostima. Mi smo tu kada je pomoć potrebna i dobru i u zlu. Činjenica je da je Opština Centar prepoznata kao lokalna zajednica sa stabilnim budžetom, ali najvažnije je da zajedno sa Komisijom za odnose sa vjerskim zajednicama pokazujemo ljudskost i spremnost da pomognemo vjerskim zajednicama kada god je to potrebno. Svi zajedno trebamo graditi multietnički, multikulturalni i multikonfesionalni prostor koji baštini evropske civilizacijske vrijednosti, poručio je načelnik Mandić.

 

Današnjem prijemu prisustvovali su predstavnici Komisije za odnose sa vjerskim zajednicama i to predsjednik Hidajet Porić, te članovi Amina Osmanbegović, Jelena Samardžić, Hamza Durmić i Edin Šaković, kao i pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević i šefica odsjeka za kulturu i sport Amra Hašimbegović Vučković.

 

Korisnici ovog granta imaju obavezu da mjesec dana po utrošku sredstava, a najkasnije do kraja ove godine dostave finansijski izvještaj sa pratećom dokumentacijom Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar.

 

Predstavnici vjerskih zajednica zahvalili su se Općini Centar i načelniku Mandiću na sveukupnoj podršci koju im pruža ova lokalna zajednica izrazivši uvjerenje da će dobra saradnja i prijateljski odnos biti nastavljeni i ubuduće.

03.07.2024.
ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE
Predstavljeni rezultati projekta „I ja mogu drugačije“
03.07.2024.
DRUŠTVENI CENTAR OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Sutra besplatna edukacija za trudnice i mlade roditelje
03.07.2024.
OPĆINA OBEZBIJEDILA 16.444 KM
U toku radovi na sanaciji dijela Ulice Marcela Šnajdera
Više vijesti